Να βάλουν το χέρι στην τσέπη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ
 

Εχει έλθει ίσως η ώρα για τους οικονομικά πολύ ισχυρούς αυτής της χώρας να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Οχι για να βεβαιωθούν ότι μπορούν να «κάνουν τη δουλειά τους», αλλά για να βοηθήσουν τον τόπο σε μια κρίσιμη συγκυρία. Η Ελληνική Δημοκρατία βγαίνει από τη χρεοκοπία με λιγοστούς πόρους και πολύ μεγάλες ανάγκες σε ζωτικούς τομείς. Η εθνική άμυνα, ο χώρος της υγείας, η Παιδεία, ο πολιτισμός έχουν υποφέρει από τις συνεχείς περικοπές, σε συνδυασμό ασφαλώς με την αδυναμία των πολιτικών να προχωρήσουν σε γενναίες αποφάσεις.

Πέρα όμως από τις ανάγκες αυτές, η χώρα θα χρειασθεί μερικά εμβληματικά έργα, που θα σηματοδοτήσουν την αλλαγή σελίδας. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι ένα τέτοιο εγχείρημα που μπορεί να αλλάξει την πόλη και να γίνει το σύμβολο της αναγέννησής της. Ορισμένα νοσοκομεία είναι ανάγκη να γίνουν πρότυπα. Τα πειραματικά σχολεία επίσης, προκειμένου η αριστεία να μην είναι κτήμα μόνο μιας ελίτ.

Το κράτος δεν έχει χρήματα για όλα αυτά. Θα χρειασθούν νέοι Συγγροί και Ζάππες, οι οποίοι θα συνεχίσουν μια μακρά παράδοση μεγάλων εθνικών ευεργετών. Στην εποχή μας έχει γίνει της μόδας να απευθύνονται όλοι στο ένα ίδρυμα, που πραγματικά έκανε τη διαφορά τα τελευταία χρόνια, μακριά από ανούσιες δημόσιες σχέσεις και οικογενειακές μπίζνες.

Οντως, το εν λόγω ίδρυμα έσωσε την τιμή της ελληνικής ιθύνουσας τάξης και έδειξε ότι λειτουργεί για λογαριασμό της κοινωνίας μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες. Υπάρχουν, βέβαια, και άλλοι που έχουν αφήσει πίσω τους έργο.

Εχουμε όμως και ένα σημαντικό κομμάτι της καθεστηκυίας τάξης μας, το οποίο μονίμως γκρινιάζει, ζητάει και ποτέ δεν προσφέρει. Την περίοδο της κρίσης, άλλοτε διαφήμιζε σε ξένους συνεταίρους ότι μπορεί κάποιος «να αγοράσει όλη την Ελλάδα με δεκάρες» και άλλοτε πάλι εξηγούσε γιατί έπρεπε να φύγουμε από το ευρώ.

Η κρίση πέρασε, αλλά γι’ αυτούς τους ισχυρούς του τόπου δεν άλλαξε τίποτα. Νιώθουν μάλιστα ισχυρότεροι μετά την εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ και την κλιμακούμενη αδιαφορία των εταίρων και δανειστών.

Δεν ξέρω τι μπορεί να τους ταρακουνήσει ή να τους εμπνεύσει για να αρχίσουν να δίνουν πίσω στην κοινωνία κάποιο «μέρισμα». Ισως το παράδειγμα άλλων ευεργετών, οι οποίοι ήταν πρωτοπόροι αλλά και πειρατές στην εποχή τους. Κατάφεραν όμως να διασφαλίσουν την υστεροφημία τους και να κερδίσουν την εθνική ευγνωμοσύνη όταν αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τους σπουδαία και αναγκαία έργα. Αναζητούνται μιμητές.

“Καθημερινή”

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μπορει να θεωρηθει βιαστικη απαντηση στο ερωτημα γιατι δεν βαζουν το χερι στην τσεπη τους ευποροι Ελληνες , οπως στον 19ον αιωνα , αλλα πρεπει να το θεωρησουμε ως δεδομενο οτι δεν ”ευεργετουν” το Εθνος και την Πατριδα οι δυναμενοι ,γιατι χρονια τωρα αμφιβαλλουν και για την χρηστή διαχειριση των χρηματων τους.
    Ποσα δισεκατομμυρια δραχμων και ευρω χαθηκαν μεταξυ των κλητηρων των Υπουργειων και των υπουργων στη 40ετια που περασε , οταν απο το 1981 κοινωνικοποιηθηκε το κρατος απο το κρατικιστικο ”δημοκρατικο” ΠΑΣΟΚ ,που μοιρασε με τον Τσοβολα ο,τι ειχε και δεν ειχε ,υπεσχεθη να ξαναμοιρασει το 2009 με τον κ. Γ.Α.Παπανδρεου ο,τι ειχε απομεινει και εκτοτε εταζε και ταζει κοινωνικα μερισματα, επιδοματα και βοηθηματα σε ολους -εχουν δεν εχουν πραγματικες αναγκες -, ιδιαιτερα στην 4ετια 2015-2019.
    Που πηγαν αληθεια τα (700) εκατομυρια των δωρεων στην Επιτροπη Μολυβιατη για τα θυματα-ζημιες της πυρκαιας στην Ηλεια το 2007;;;.
    Ευεργετουσαν οι ευποροι Ελληνες , κυριως στο τελευταιο τεταρτο του 19ου αιωνος ,παρα την την διχαστικη πολιτικη του Δεληγιαννη εναντι του Χαριλαου Τρικουπη,αλλα τοτε δεν ειχαν εμφανισθει οι ”δημοκρατες”-προστατες του λαου -,να βριζουν τους πλουσιους γιατι ”καζαντησαν” τα χρηματα τους ,κυριως σε Αιγυπτο Βαλκανικη , Κεντρικη Ευρωπη και Οθωμανικη επικρατεια ουτε σχεδιαζαν να τα διαμοιρασουν στους πρεολεταριους αεργους και αμορφωτους , οπως γινεται τον 20ο αιωνα , παρ’οτι οι προλεταριοι μετα το 1989 εγιναν δυσευρετοι και στην Ιστορια ακομη.
    Εμεις ομως με μια Αριστερα, διεθνιστικη και κομμουνιστικη , σε ποσοστο ανω του 35% κρατουμε ψηλα τις κοκκινες σημαιες για ανασυσταση του Μαρξισμου- Λενινισμου , κατι που σιγουρα λαμβανουν υπ’όψιν και οι ατομιστες Ελληνες ευποροι ,που μεγαλουργουν σε θαλασσα και ξηρα 3000 χρονια τωρα και αμφιβαλλουν προς το παρον -αυτο δειχνει το αποτελεσμα- για την χρηστή διαχειριση των δωρεων τους .
    Σιγουρα αναμενουν μια πατριωτικη σοσιαλδημοκρατια -που να μη θεωρει το κερδος αδικημα και ρετσινια- για να εμφανισθουν και ως δωρητες.
    Ως τοτε ας μειωσουμε τις διαχειριστικες ατασθαλιες στο κρατος , τα ιδρυματα και τους συλλογους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα