Ο Αλεξάντερ Γκρούσκο/ Φωτογραφία: AP- Geert Vanden Wijngaert

Η Μόσχα απάντησε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πως δεν εμπλέκεται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, αλλά επέμεινε ότι η επίλυση του ονοματολογικού εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Σε καμία περίπτωση δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, αλλά η Ρωσία θα συνεχίσει να εκφράζει την άποψή της στα θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Γκρούσκο, στο TASS.

Οι δηλώσεις του ήρθαν έπειτα από την ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ του ρωσικού και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Την αρχή έκανε η Μόσχα, που επέκρινε την Ελλάδα ότι αγνοεί τη βούληση του λαού στην επίλυση του ονοματολογικού, υπογραμμίζοντας ότι δεν γίνεται ούτε λόγος για δημοψήφισμα.

Επιπλέον, στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε ξανά λόγο για έξωθεν παρεμβάσεις για την επίλυση του ζητήματος και τόνιζε ότι εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει διαμορφωθεί μια εκρηκτική κατάσταση που απειλεί να υπονομεύσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε καλώντας τη Μόσχα να απόσχει από δηλώσεις που αποτελούν παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα.

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ τη Δευτέρα, ο Γκρούσκο σχολίασε ότι επρόκειτο για μία βασική εκτίμηση για το «πώς προχώρησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για την αλλαγή του ονόματος, υπό τις διεθνείς πιέσεις και την άνευ προηγούμενου παρέμβαση της Δύσης προκειμένου να επιτευχθούν αρκετά σαφείς γεωπολιτικοί στόχοι»