Μια δραματική έκκληση του «Πατέρα» της ΑΟΖ στον κ. Μητσοτάκη και τον στρατηγό αλ Σίσι

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ HELLAS JOURNAL

Καστελόριζο: 72 Ναυτικά μίλια από την Ρόδο, το Ελληνικό διαμάντι που βρίσκεται μονίμως στο μάτι της Τουρκίας. Στο μικρό λιμάνι του νησιού σχεδόν κάθε μέρα δένει πυραυλάκατος ή κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού. Οι ακρίτες είναι στενά συνδεδεμένοι με τα πληρώματα του ΠΝ και γνωρίζουν τον καθημερινό άγνωστο στο ευρύ κοινό αγώνα που δίνουν τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού για την προάσπιση των Κυριαρχικών Δικαιωμάτων της χώρας μας. Πηγή: Hellas Journal

DECEMBER 1, 2019

Ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης έστειλε, προχθές, μια δραματική έκκληση προς τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Συγκεκριμένα έγραψε: «Πρωθυπουργέ Μητσοτάκη και Στρατηγέ Αλ Σίσι, σταματείστε να διαμαρτύρεστε για την Συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη. Η απάντηση είναι μόνο μια: ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ ΑΟΖ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΣΑΣ! Έχετε, για χρόνια τώρα, στα συρτάρια σας τις γεωγραφικές συντεταγμένες. Στείλτε τες στα Ηνωμένα Έθνη. Τώρα θα φανεί τι είδους ηγέτες είστε.»

Παρακολουθoούμε, για 37 ολόκληρα χρόνια, την απελπισμένη προσπάθειά του κυρίου καθηγητή να πείσει τις ελληνικές κυβερνήσεις, από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου, για την σημασία της ανακήρυξης και οριοθέτησης της ελληνικής ΑΟΖ. Η αξία του έχει ήδη αναγνωριστεί από το μαρτυρικό νησί της Κύπρου. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι επηρέασε με τα γραψίματά του τον αείμνηστο Τάσσος Παπαδόπουλο και ανακήρυξε την κυπριακή ΑΟΖ το 2004.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει την οριοθέτηση των ΑΟΖ της Ελλάδας και της Αιγύπτου και δείχνει, επίσης ξεκάθαρα, ότι η Τουρκία βάσει της UNCLOS δεν διαθέτει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο και ούτε κατά διάνοια με τη Λιβύη.

ΧΑΡΤΗΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΟΖ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Ο καθηγητής συνεχίζει σήμερα να δίνει την μοναχική του μάχη καθώς είναι από την πάστα των ανθρώπων που δεν δειλιάζουν και δεν το βάζουν κάτω. Από την πτώση της δικτατορίας πέρασαν πέντε δεκαετίες και στην αγάπη του για την Ελλάδα και τον Ανδρέα Παπανδρέου προστέθηκε σιγά σιγά και το πάθος του για την ΑΟΖ. Όσο περνούσαν τα χρόνια, συνέχιζε να γράφει βιβλία και άρθρα, στα ελληνικά και στα αγγλικά, για το Δίκαιο της Θάλασσας και για την ΑΟΖ αλλά νομίζω ότι δεν τον διάβαζε κανείς.

Ειλικρινά λυπούμαστε που κάποιοι προσπάθησαν να μειώσουν τον Θόδωρο Καρυώτη και τον χαρακτήρισαν ΑΟΖλογούντα, για να καλύψουν την θέση τους για την έννοια της υφαλοκρηπίδας η οποία συμβαδίζει με τις τουρκικές θέσεις.

Οι Τούρκοι θέλανε πάντα να μιλούν μόνο για την υφαλοκρηπίδα και ποτέ για την ΑΟΖ και οι Έλληνες «υπερπατριώτες» τους ακολουθούσαν σε αυτή την απαράδεκτη γραμμή. Αρκετοί μάλιστα προσπάθησαν να μας πείσουν ότι ο Καρυώτης είναι οικονομολόγος και όχι νομικός και, επομένως δεν γνωρίζει τίποτα από ΑΟΖ, ξεχνώντας ότι από την ονομασία της «Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη” έχει, κυρίως, μια οικονομική διάσταση. Αλλά την αποστομωτική απάντηση, στους οπαδούς της υφαλοκρηπίδας, την έδωσε ο Καρυώτης στις 20 Ιουνίου 2013 στο Oxford Style Debate που διοργάνωσε το περιοδικό ECONOMIST για την ΑΟΖ με μονομάχους τους καθηγητές Χρήστο Ροζάκη και Θεόδωρο Καρυώτη.

Ο παρακάτω πίνακας δεν χρειάζεται ιδιαίτερης ερμηνείας. Δείχνει τον θρίαμβο της ΑΟΖ έναντι της υφαλοκρηπίδας.

Περίμενα την άλλη ημέρα οι εφημερίδες να έγραφαν για τον θρίαμβο του Καρυώτη. Δεν ανέφεραν τίποτα ….. Μια από τις μεγαλύτερες προσφορές του ήταν, επίσης, όταν έφερε στο προσκήνιο το ξεχασμένο Καστελόριζο. Οι Τούρκοι κοίμιζαν τους Έλληνες για χρόνια και δεν συνομιλούσαν ποτέ για κάτι άλλο εκτός του Αιγαίου. Αλλά ο καθηγητής μας έδειξε την σημασία αυτού του ακριτικού νησιού, διότι στο τρίγωνο Καστελόριζο-Κρήτη-Κύπρος υπάρχουν μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων τις οποίες εποφθαλμιά ο Ερντογάν και η παρέα του.

Ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης. Φωτογραφία από το αρχείο του

Η πιο κρίσιμη αξία του Καστελόριζου είναι το γεγονός ότι μαζί με την Στρογγύλη αποτελούν τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Κύπρο. Χωρίς αυτά η Ελλάδα δεν έχει θαλάσσια σύνορα με το μαρτυρικό νησί. Όλα αυτά τα χρόνια όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον αγνοούν. Αλλά έχουμε την εντύπωση ότι μετά τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις, σύντομα, θα δικαιωθεί.

Πηγή: Μια δραματική έκκληση του «Πατέρα» της ΑΟΖ στον κ. Μητσοτάκη και τον στρατηγό αλ Σίσι https://hellasjournal.com/2019/12/mia-dramatiki-ekklisi-toy-patera-tis-aoz-ston-k-mitsotaki-kai-ton-stratigo-al-sisi/

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μα στην Ελλάδα δεν ενδιαφερόμαστε για τίποτε άλλο, εκτός από το τομάρι μας και το σήμερα, λες και η ΑΟΖ δεν αφορά το τομάρι μας κι ας είναι για το αύριο. Υπάρχουν μάλιστα ηλιθιοι, που θεωρούν τον καθηγητή Καρυώτη όχι μόνον ΑΟΖλογούντα, αλλά κι εθνικιστή κι επικίνδυνο, ο οποίος μπορεί να … μάς βάλει σε περιπέτειες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα