Με τον Βαρουφάκη και με το ΠΑΣΟΚ, καλημέρα, ήλιε, καλημέρα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Βαγγέλης Περρής

Ο Βαρουφάκης εκτός από ριψοκίνδυνος αντιστασιακός, κορυφαίος αρμονίστας, πρωταθλητής του πόλο, αρχηγός σε ομάδα μπάσκετ, γραμματέας των Μαύρων Φοιτητών, κασκαντέρ του Χρήστου Λούλη και πολλά άλλα, είναι και συνεχιστής του Ανδρέα Παπανδρέου.

Το υποστήριξε ο ίδιος ο Yanis σε άρθρο που έγραψε στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα»: «Θυμάμαι το μίσος της καλής κοινωνίας προς τον Ανδρέα Παπανδρέου και την περιφρόνησή τους στη Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη… Πρόκειται για σκέψη που μας δίνει δύναμη παρατηρώντας ένα αντίστοιχο μίσος απέναντι στο ΜέΡΑ25».

Δεν μας πέφτει κανένας λόγος. Συνηθισμένα τα βουνά από τα χιόνια, έχουμε περάσει μεγάλο μέρος της ζωής μας διαβάζοντας για ποδοσφαιριστές που συστήνονταν σαν νέοι Μέσι και κατέληξαν στον πάγκο ερασιτεχνικών ομάδων και για διαδόχους του Χατζιδάκι που τώρα γράφουν μουσικές για διαφημίσεις σε πόμολα.

Το τμήμα του φιλοανδρεϊκού άρθρου που μας εντυπωσίασε και ήρθε να προστεθεί στην αξιοπιστία του ανδρός (την οποία θεώρησε δεδομένη ο Κώστας Γαβράς, να μην ξαναλέμε τα ίδια) είναι η προσωπική του μαρτυρία για την 3η του Σεπτέμβρη του 1974, ημέρα όπου ο Ανδρέας Παπανδρέου ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ, έχοντας βέβαια στο πλευρό του ένα μέλος της οικογένειας Βαρουφάκη, συγκεκριμένα τη μαμά του.

Ο λόγος στον συγγραφέα-σεναριογράφο: «Θυμάμαι τη μητέρα μου να φέρνει στο σπίτι μας τη διακήρυξη, εκείνο το Σεπτέμβρη, λίγο μετά την παρουσίασή της στο Ξενοδοχείο Παρκ. Δεν ήταν παρά ένα τόσο δα, καθόλου ελκυστικό, πράσινο βιβλιαράκι με άσπρα γράμματα.

Με την καρδιά μου δοσμένη στο κόκκινο της φωτιάς και επηρεασμένος αρνητικά προς τον “αστό Ανδρέα”, όπως αναφερόταν στον Παπανδρέου ο κομμουνιστής πατέρας μου, το άνοιξα χωρίς ενθουσιασμό – μάλλον για να έχω “υλικό” με το οποίο να ασκήσω κριτική στην Παπανδρεϊκή μητέρα μου. Από την πρώτη σελίδα η “3η Σεπτέμβρη” με απορρόφησε με μια έλξη που μόνο ένας Θούριος ή ένα Κομμουνιστικό Μανιφέστο μπορούσαν να συναγωνιστούν…».

Παρατήρηση 1η: Αν η μητέρα του ανατρεπτικού οικονομολόγου είχε πάει στο ξενοδοχείο Παρκ την 3η Σεπτεμβρίου του 1974, αποκλείεται να συναντούσε τον Ανδρέα Παπανδρέου για να ιδρύσουν μαζί το ΠΑΣΟΚ. Εκείνος την ίδια ημέρα βρισκόταν στον ημιώροφο του ξενοδοχείου King’s Palace, όπου παρουσίαζε την ιδρυτική διακήρυξη του Κινήματός του.

Παρατήρηση 2η: Είναι απίθανο να γύρισε η μαμά Βαρουφάκη στο σπίτι κρατώντας το «πράσινο βιβλιαράκι με τα άσπρα γράμματα» που είχε τυπωμένη τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη γιατί απλώς εκείνη τη μέρα δεν υπήρχε τέτοιο βιβλιαράκι! Η διακήρυξη γραφόταν και ξαναγραφόταν μέχρι την τελευταία στιγμή και μόλις που πρόλαβε να δακτυλογραφηθεί ώστε να την παρουσιάσει ο Παπανδρέου στους 150 παριστάμενους.

Η μαρτυρία του Θανάση Τσούρα που έζησε τα γεγονότα από πρώτο χέρι αποδεικνύει του λόγου το αληθές: «Όταν είχε ήδη αρχίσει να τρέχει η 3η Σεπτέμβρη… κοιτάζαμε κάποιες λεπτομέρειες σε σχέση με το κείμενο που θα διάβαζε ο Αντρέας την ίδια μέρα. Παρακολουθούσαμε ταυτόχρονα όλη τη συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία του Αντρέα με τα στελέχη της παλιότερης γενιάς του ΠΑΚ και της Ένωσης Κέντρου, που διαφωνούσαν σε σχέση με την ονομασία που θα αναγγελλόταν αλλά και με αυτά που στην ουσία η Ιδρυτική Διακήρυξη θα έλεγε. Στη μεν ονομασία διαφωνούσαν σε σχέση με το “Σοσιαλιστικό”, πίστευαν ότι είναι πολύ προχωρημένο για την Ελλάδα… Περί τη 1.30 τελείωσε αυτό το τελικό κείμενο και δόθηκε για δακτυλογράφηση.

Με φώναξε ο Αντρέας. Μου λέει: “Βλέπεις τι γίνεται; Εγώ δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Εγώ δεν ήρθα για να συνεχίσω την Ένωση Κέντρου, ήρθα να κάνω μια μεγάλη Αλλαγή. Αυτό θα ονομαστεί Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα». Είναι φανερό ότι ένα κείμενο που ακόμα και τα βασικά του σημεία διαμορφώνονταν την ίδια μέρα με την παρουσίασή του, αποκλείεται να μετατρεπόταν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα σε βιβλιαράκι, ιδιαιτέρως αν πάρουμε υπό όψιν τις τυπογραφικές συνθήκες της εποχής.

Παρατήρηση 3η: Ο Yanis υποστηρίζει ότι ξεφύλλισε τις (αόρατες) σελίδες από το (ανύπαρκτο) πράσινο βιβλιαράκι προκειμένου να ξεμπροστιάσει τον αστό Παπανδρέου. Πολύ λογικό, ιδιαιτέρως αν πάρουμε υπ’ όψιν μας ότι το 1974 είχε φτάσει στην ώριμη ηλικία των 13 ετών και, όπως όλα τα δεκατριάχρονα κυρίως εκείνης της εποχής, έπαιζε στα δάχτυλα τον Μαρξ, τον Ένγκελς και τους λοιπούς θεωρητικούς του επιστημονικού σοσιαλισμού.

Παρατήρηση 4η: Η μαμά Βαρουφάκη διήνυσε μεγάλη ιδεολογική απόσταση για να φτάσει στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η προηγούμενη πολιτική της στράτευση βρισκόταν στον αντίποδα και την είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο Yanis σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Stern: «ήταν μέλος μιας ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης και μισούσε τους αριστερούς.

Μια από τις υποχρεώσεις της ήταν να κατασκοπεύει τον πατέρα του, έτσι γνωρίστηκαν». Απολύτως λογικό και όποιος το αμφισβητεί είναι αβανταδόρος του IMF και όλων των αιμοδιψών οργανισμών που δεν επέτρεψαν στον Yanis να μας κάνει πλούσιους πληρώνοντάς μας με IOU.

Παρατήρηση 5η: Στο νοσταλγικό άρθρο του Βαρουφάκη στην αριστερή «Νέα Σελίδα», μαθαίνουμε και για την ιδεολογική ταυτότητα του πατέρα του. «Με την καρδιά μου δοσμένη στο κόκκινο της φωτιάς, και επηρεασμένος αρνητικά προς τον “αστό Ανδρέα”, όπως αναφερόταν στον Παπανδρέου ο κομμουνιστής πατέρας μου..».

Στη συνέντευξη που έδωσε στο λιγότερο αριστερό Stern τον παρουσίαζε κάπως διαφορετικό: «Ο πατέρας μου ήταν φιλελεύθερος, μορφωμένος και εμπνεόταν από το πνεύμα της Γαλλικής Επανάστασης».

Παρατήρηση 6η: Με μεγάλη χαρά δεχόμαστε σχόλια κάθε είδους. Τα παίρνουμε υπ’ όψιν, ιδιαιτέρως αν αυτοί που σχολιάζουν προηγουμένως έχουν διαβάσει το άρθρο.

*Ο Βαγγέλης Περρής είναι δημοσιογράφος

https://www.pronews.gr/opinion-makers/801950_me-ton-varoyfaki-kai-me-pasok-kalimera-ilie-kalimera

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλά κάνατε και τον ξεμπροστιάσατε. Αν όμως συνεχίσετε εσείς και πολλοί άλλοι να ασχολείστε μαζί του, τον ενδυναμώνετε. Μεγαλύτερη τιμωρία είναι να ξεχαστεί από τα media. ΘΑ… ΣΚΑΣΕΙ!!!

  2. Δεν τον ”ξεμπροστιασατε ” απλως ,αγαπητε κ. Περρη , αλλα τον ανακηρυξατε ως ενα των μεγαλυτερων ψευδομενων πολιτικων -και εν προκειμενω αρχηγου κομματος-, ιδιαιτερα οταν σε ηλικια 13 ετων ”ηξερε απ’εξω και ανακατωτα τον Μαρξισμο-Λενινισμο”.
    Σκεφθειτε ποσα ψευδη θα αραδιασει ακομη ,σε συνεντευξεις και βιβλια του για το 6μηνο του 2015 , διαστημα που το μονο του -αδικαιολογητο λαθος για τις γνωσεις και τον επηρμενο χαρακτηρα του-ειναι οτι τον ”επιασε κωτσο” ο κ. Τσιπρας και τον ”καθαρισε” σε πεντε λεπτα απο υπουργο του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα