Λυπήθηκε τους Κούρδους ο Τραμπ! Ανησυχούν οι στρατηγοί για την αλλοπρόσαλλη πολιτική του

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ απο την ιστοσελίδα Hellas Journal

US President Donald J. Trump speaks during a meeting with members of his Cabinet in the Cabinet Room of the White House in Washington, DC, USA, 02 January 2019. EPA, MICHAEL REYNOLDS

JANUARY 3, 2019

Όσοι διαβάζουν την ιστοσελίδα μας, γνωρίζουν ήδη εδώ και μέρες ότι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα αλλάξει την απόφαση του για την απόσυρση των Αμερικανών πεζοναυτών από τη Συρία. Από την άμεση αποχώρηση, πήγαμε σε αργή απόσυρση των 2 χιλιάδων στρατιωτών, για να φτάσουμε χθες στην ομολογία του Ντόναλντ Τραμπ, ότι δεν υπάρχει καν χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μίας απόφασης που έλαβε εν βρασμώ ψυχής, επειδή τον προκάλεσε βάση σχεδίου ο Ταγίπ Ερντογάν, και η οποία είναι 100% λανθασμένη.

Βεβαίως, η αρχική απόφαση παραμένει σε ισχύ, δεν την ακύρωσε. Αυτό που έκανε πιεζόμενος από τους στρατηγούς, το Ισραήλ και άλλες πιστές στην Αμερική συμμαχικές χώρες, είναι ότι την «πάγωσε». Και δεν είναι αληθινά τα τουρκικά δημοσιεύματα, που ισχυρίστηκαν ότι ήδη έχει φύγει ένας αριθμός στρατιωτών. Όλοι παραμένουν στις θέσεις τους, στη Συρία.

Ο κ. Τραμπ είπε χθες κάποια πράγματα, που δείχνουν -για κάποιους- ότι έχει προβληματικό χαρακτήρα. Και για κάποιους άλλους ότι δεν έχει ιδέα από ιστορία, πολιτική και γεωστρατηγική. Κάποιοι τρίτοι τον θεωρούν ακόμα …διάνοια!

Δήλωσε ενώπιον των υπουργών του ότι οι ιρανικές δυνάμεις στη Συρία «μπορούν να κάνουν ότι θέλουν εκεί», παγώνοντας το στρατιωτικό και πολιτικό κατεστημένο. Υπό την έννοια ότι είχε αναδείξει το Ιράν ως τον μεγαλύτερο εχθρό των ΗΠΑ και του ιδίου, επιβάλλοντας αυστηρότατες κυρώσεις που οδηγούν την ισλαμική χώρα σε κατάρρευση.

Δύο τινά συμβαίνουν: Είτε ότι έκανε ακόμα μία γκάφα ολκής, μεγαλύτερη και από αυτή της απόσυρσης των πεζοναυτών, είτε ότι έχει δώσει στο Ισραήλ το δικαίωμα να «ασχοληθεί» με το θέμα. Αν συμβαίνει το δεύτερο, όπως ψιθυρίζεται στην Ουάσιγκτον, τότε η Συρία θα γίνει ξανά θέατρο πολέμου, αυτή τη φορά μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.

Είναι δύο ζόρικες χώρες, με ζόρικους ηγέτες, που δρουν και αντιδρούν χωρίς ίχνος ευαισθησίας για τους ανθρώπους.

Το δεύτερο που είπε είναι ότι πριν από την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, θέλει να είναι βέβαιος ότι θα προστατευθούν οι Κούρδοι σύμμαχοι της Αμερικής, που πολέμησαν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους εξυπηρετώντας τα αμερικανικά συμφέροντα. Ο κ. Τραμπ δεν σκέφθηκε τους συμμάχους του, όταν έπεσε στην παγίδα του Ερντογάν και ανακοίνωσε την αποχώρηση. Η αλήθεια είναι ότι και ο κ. Νετανιάχου και οι Αμερικανοί στρατηγοί αυτό του τόνισαν: ότι δεν θα τον εμπιστεύεται κανένας ξένος ηγέτης και το πιο σημαντικό ουδείς θα βάλει το κεφάλι του στον ντορβά, όπως έπραξαν οι Κούρδοι, για τους Αμερικανούς, χάνοντας εκατοντάδες μαχητές.

Οι απώλειες των Κούρδων, για να βοηθήσουν την Αμερική, είναι πολύ μεγάλες. Ο κ. Τραμπ είπε και κάτι άλλο ενώπιον των υπουργών του, που δείχνει ότι τα συμφέροντα των κρατών είναι πάνω από τα συμφέροντα των πολιτών: «Η Συρία έχει χαθεί εδώ και πολύ καιρό», τόνισε και πρόσθεσε: «Και εκτός αυτού, μιλάμε για άμμο και θάνατο. Γι’ αυτό μιλάμε. Δεν μιλάμε για κάποιο τεράστιο πλούτο».

Αφού δεν έχει πετρέλαιο, ας χαθεί, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το μήνυμα του κ. Τραμπ. Μπορεί να μην έχει ενεργειακά αποθέματα η Συρία, αλλά επηρεάζει τα συμφέροντα της Αμερικής και των συμμάχων της, με δεδομένο ότι η Τεχεράνη θα έχει το πάνω χέρι στον άτυπο -προς το παρόν- πόλεμο με το Ισραήλ, και η Τουρκία θα απελευθερωθεί από τη Συρία για να ασχοληθεί μόνο με την Ελλάδα και την Κύπρο. Ας μην έχουμε αμφιβολία γι’ αυτό…

Πηγή: Λυπήθηκε τους Κούρδους ο Τραμπ! Ανησυχούν οι στρατηγοί για την αλλοπρόσαλλη πολιτική του https://hellasjournal.com/2019/01/lypithike-toys-koyrdoys-o-tramp-anisychoyn-oi-stratigoi-gia-tin-alloprosalli-politiki-toy/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα