Κροκοδείλια Δάκρυα» Ράμα για Ε.Ε.!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

– Κάνει… μαθήματα αξιοπιστίας στους Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά ο ίδιος συνεχίζει απτόητος τις μεθοδεύσεις και τα σχέδιά του για υφαρπαγή περιουσιών, απογραφή κ.α.

– Τον μπαμπούλα του εθνικισμού, επισείει ο Αλβανός Πρωθυπουργός

• Πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας και εξωραϊσμού της πολιτικής του επιχειρεί ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, με αφορμή τη μη λήψη απόφαση από το πρόσφατο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έναρξη ενταξιακών διαδικασιών με την Αλβανία. Χωρίς να κάνει καμία αναφορά στις αδυναμίες της χώρας του να ανταποκριθεί σε βασικές αρχές της Ε.Ε. -ασχέτως της θετικής εισήγησης του αρμόδιου Επιτρόπου- ο Ράμα, επιχείρησε να μεταφέρει το βάρος της ευθύνης για την αναβολή που δόθηκε στους ευρωπαίους ηγέτες και ιδίως στον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο Ράμα εμφανίζεται σήμερα «ενοχλημένος» έως «λυπημένος» από την απόφαση της Ε.Ε. για αναβολή της απόφασης. Όμως είναι πολλοί εκείνοι, εντός και εκτός Αλβανίας, που θεωρούν ότι τα… δάκρυά του είναι «κροκοδείλια», καθώς κατά βάθος επιθυμούσε την εξέλιξη αυτή -εφόσον τη χρεωθούν οι ηγέτες της Ε.Ε.- ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει το «έργο» του για την υφαρπαγή των περιουσιών και την απόδοσή τους σε μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις (και όχι μόνο), να πραγματοποιήσει την απογραφή πληθυσμού την οποία θέλει και αυτή τη φορά να τη φέρει στα «μέτρα» του, ενώ ταυτόχρονα δίνεται… παράταση στις εγκληματικές οργανώσεις παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών που αποτελούν σήμερα μια από τις βασικές πηγές εισροής συναλλάγματος στην Αλβανία. Αυτά όμως δεν τον εμποδίζουν να προβαίνει σε έντονη κριτική κατά των Ευρωπαίων ηγετών, τους οποίους μάλιστα εγκαλεί για έλλειψη αξιοπιστίας!

Ειδικότερα μιλώντας στους Financial Times ο Αλβανός Πρωθυπουργός, υποστήριξε πώς «η απόφαση να μην ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις προκάλεσε έντονο ψυχολογικό σοκ στη χώρα και έβλαψε την αξιοπιστία της ΕΕ στην περιοχή. Αποκοπήκαμε δύο φορές βίαια από την Ευρώπη, την πρώτη φορά επί πέντε αιώνες υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία και στη συνέχεια για μισό αιώνα κάτω από το πιο βάναυσο κομμουνιστικό καθεστώς. Κανείς δεν μπορεί να ζήσει με την ιδέα ότι μπορεί να υπάρξει μια τρίτη φορά και ότι αυτή τη φορά μπορεί να είναι η Ευρώπη που μας αποκόβει βίαια από τον εαυτό της» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πραγματικότητα βέβαια είναι διαφορετική, καθώς εκείνη που δεν μπορεί να βαδίσει στους ρυθμούς της Ε.Ε. είναι η Αλβανία, η οποία επί των ημερών Ράμα μπορεί να ζητά την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ωστόσο έχει μετατραπεί σε προτεκτοράτο του «Σουλτάνου της Ανατολής», του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τους Financial Times οι Ράμα – Ζάεφ (πρωθυπουργός Β. Μακεδονίας), επισείουν και τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του εθνικισμού, αν και ειδικά ο Αλβανός Πρωθυπουργός είναι εκείνους που υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας με μέλος της Ε.Ε. (Ελλάδα), ενθαρρύνοντας σε κάθε ευκαιρία τον εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό, που δεν έχουν σχέση με τη σημερινή Ευρώπη και τις αρχές της.
Η Αλβανία μέχρι σήμερα δεν έχει λύσει σοβαρά ζητήματα και κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση, όσον αφορά τον εκδημοκρατισμό, το σεβασμό των δικαιωμάτων των Μειονοτήτων (και ιδίως της Ελληνικής), κάνει… πρωταθλητισμό στην εγκληματικότητα και στην παραγωγή – διακίνηση ναρκωτικών, με την κάλυψη κρατικών αρχών και περιουσιών κ.α.

Μόλις προχθές αποκαλύφθηκε πως στο Ελμπασάν φυτεία με 3.000 δενδρύλλια χασίς καλλιεργούνταν με την ανοχή του Αστυνομικού Τμήματος, με τον επικεφαλής του και άλλους υπαλλήλους του να έχουν «ταρίφα αδειοδότησης» τα 50.000 ευρώ. Η διαφθορά άλλωστε είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματα της Αντιπολίτευσης, που αποχώρησε σύσσωμη από τη Βουλή.

Δέκα χρόνια προετοιμασίας!

Βέβαια για όλα αυτά ο Ράμα (όπως και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ) έχει την απάντηση: Όπως δήλωσαν στην ίδια εφημερίδα, «κατανοούν τις ανησυχίες των κρατών μελών της ΕΕ που εμπόδισαν τις διαπραγματεύσεις επειδή στο μπλοκ θέλουν να δουν μεταρρυθμίσεις και λόγω των πολιτικών διεύρυνσης. Ωστόσο, συμφώνησαν -συμπληρώνει το δημοσίευμα- ότι οποιαδήποτε ενδεχόμενη ένταξη απέχει τουλάχιστον μια δεκαετία, και ότι οι χώρες τους και η ίδια η ΕΕ θα μπορούσαν εν τω μεταξύ να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις τους»!

Τουτέστιν στην πράξη αυτό σημαίνει πως στην περίοδο αυτή θα εισπράττουν κονδύλια από την Ε.Ε., αλλά ταυτόχρονα θα διευθετούν τις… εκκρεμότητες που έχουν.

«Μάθημα» στον Μακρόν

Ο Ράμα προχώρησε πάντως ένα βήμα παραπάνω, καθώς επιχειρεί να βάλει στη… θέση του και τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, που είχε θέσει ζήτημα εσωτερικής μεταρρύθμισης. «Η ανάγκη για εσωτερική μεταρρύθμιση της ΕΕ δεν μπορεί πραγματικά να είναι ένα πάγιο άλλοθι για αυτό που είναι το βασικό ζήτημα», δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός, για να προσθέσει ότι: «Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια περίοδο που θα χειροτερεύσει πριν βελτιωθεί, και είμαστε μόνο οι παράπλευρες απώλειες».

«Μπαμπούλας» ο εθνικισμός

Ο Ζόραν Ζάεφ έκανε κι ένα βήμα περισσότερο: Δήλωσε πως φοβάται την επιστροφή στο «κακό παρελθόν» της εθνικά διαιρεμένης χώρας του, συμπεριλαμβανομένου ενός εμφυλίου πολέμου που αποφεύχθηκε παρά λίγο το 2001.
Η εφημερίδα σημειώνει πως εκείνος που ουσιαστικά μπλόκαρε την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία ήταν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

«Αμφότερες οι χώρες -συνεχίζει- παραπονέθηκαν ότι η ΕΕ δεν τηρεί από την πλευρά της μια σιωπηρή συμφωνία, αφού τόσο τα Τίρανα όσο και τα Σκόπια ενήργησαν για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των Βρυξελλών. Οι Κάτω Χώρες και η Δανία αντιτάχθηκαν επίσης στις συνομιλίες με την Αλβανία».

πηγή:proinoslogos.gr
Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ’ την Βόρειο Ήπειρο

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα