Κριτική στο Γάλλο πρόεδρο απο ΗΠΑ και Γαλλία.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

The Guardian.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε ωδίνες “εγκεφαλικού θανάτου” και οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στις ΗΠΑ να υπερασπιστούν τους συμμάχους τους, δεχόμενος κριτική από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.
“Αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι ο εγκεφαλικός θάνατος του ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε μια συνέντευξη στον Economist. “Δεν έχετε κανένα συντονισμό στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Κανένα. Έχετε μια ασυντόνιστη επιθετική δράση από έναν άλλο σύμμαχο του ΝΑΤΟ, την Τουρκία, σε έναν τομέα όπου διακυβεύονται τα συμφέροντά μας ».
Ερωτηθείς αν εξακολουθεί να πιστεύει στις διατάξεις της «συλλογικής άμυνας» του άρθρου 5 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την οποία μια επίθεση εναντίον ενός μέλους θεωρείται επίθεση εναντίον όλων των μελών, o Macron απάντησε: «Δεν ξέρω».
Το ΝΑΤΟ “λειτουργεί μόνο εάν ο εγγυητής της έσχατης ανάγκης λειτουργεί ως τέτοιος. Υποθέτω ότι πρέπει να επανεκτιμήσουμε την πραγματικότητα αυτού του ΝΑΤΟ υπό το πρίσμα της δέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών », είπε.

Ο Μακρόν αναρωτήθηκε για την αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ και την πρόταση οι ευρωπαϊκές χώρες, στην 29μελή συμμαχία, να επανεξετάσουν τις θέσεις τους πριν από μια σημαντική σύνοδο κορυφής με ηγέτες όπως ο Donald Trump στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του επόμενου μήνα.
Υπήρξε κριτική από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, τα μεγαλύτερα μέλη της συμμαχίας.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, τόνισε τη σημασία του ΝΑΤΟ σε μια επίσκεψη στην Ανατολική Γερμανία για να σηματοδοτήσει τα 30 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.”Νομίζω ότι το ΝΑΤΟ παραμένει μια σημαντική, κρίσιμη, ίσως ιστορικά μια από τις πιο κρίσιμες, στρατηγικές εταιρικές σχέσεις σε όλη την ιστορία που έχει καταγραφεί”, δήλωσε ο Pompeo σε δημοσιογράφους στη Λειψία.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε την εκτίμηση του Macron, λέγοντας ότι «χρησιμοποίησε δραστικά λόγια, που δεν ήταν η άποψή μου για τη συνεργασία στο ΝΑΤΟ».
Μιλώντας μετά από συνομιλίες στο Βερολίνο με τον επικεφαλής της Ατλαντικής αμυντικής συμμαχίας Jens Stoltenberg, η Μέρκελ δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι τέτοιες σαρωτικές κρίσεις είναι απαραίτητες, ακόμα κι αν έχουμε προβλήματα και πρέπει να συνεργαστούμε».
Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ ήταν ισχυρό και ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη εργάστηκαν «περισσότερο από ό, τι κάναμε εδώ και δεκαετίες».
Ο Macron είπε στη συνέντευξή του ότι η Ουάσιγκτον “μας γύρισε την πλάτη”, όπως καταδεικνύει η ξαφνική απόφαση του αμερικανικού προέδρου να αποσύρει στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία τον περασμένο μήνα χωρίς να συμβουλευτεί τους συμμάχους του.
Η κίνηση εξέπληξε τις ηγετικές ευρωπαϊκές δυνάμεις του ΝΑΤΟ – τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία – και άνοιξε το δρόμο για την Τουρκία να ξεκινήσει μια διασυνοριακή στρατιωτική επιχείρηση που στοχεύει τις συριακές κουρδικές δυνάμεις.
Ο Μακρόν αποτίμησε την αδυναμία του ΝΑΤΟ να αντιδράσει στην επίθεση της Τουρκίας και είπε ότι ήταν καιρός η Ευρώπη να σταματήσει να ενεργεί σαν ο μικρός σύμμαχος των ΗΠΑ όταν ήρθαν στη Μέση Ανατολή.
Επανέλαβε τη μακροχρόνια πεποίθησή του ότι η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει στρατιωτική δύναμη και να ενισχύσει την ικανότητά της να ενεργεί ως πολιτικό μπλοκ με πολιτικές σε θέματα τεχνολογίας, δεδομένων και έκτακτης ανάγκης για το κλίμα.«Κοιτάξτε τι συμβαίνει στον κόσμο», είπε. «Πράγματα που ήταν αδιανόητα πριν από πέντε χρόνια – να εξαντλήσουμε τον εαυτό μας στο θέμα του Brexit, να συνειδητοποιήσουμε πόσο δύσκολο είναι να προχωρήσει η Ευρώπη, να έχουμε έναν αμερικανό σύμμαχο που μας γυρνά τις πλάτες τόσο γρήγορα σε στρατηγικά θέματα – κανείς δεν θα πίστευε ότι μπορεί να συμβούν.

“Είπε ότι η Ευρώπη βρίσκεται στην άκρη ενός γκρεμού. Αν δεν ξυπνήσουμε … υπάρχει ένας σημαντικός κίνδυνος ότι μακροπρόθεσμα θα εξαφανιστούμε γεωπολιτικά ή τουλάχιστον ότι δεν θα έχουμε πλέον τον έλεγχο του πεπρωμένου μας. Το πιστεύω πολύ βαθιά. “

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα