Κλαίγοντας, η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι παραιτείται από πρωθυπουργός στις 7 Ιουνίου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Με δάκρυα στα μάτια ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι το τέλος της πρωθυπουργίας της μετά την μαζική ανταρσία στο κόμμα της για τα σχέδιά της για το Brexit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εμφανώς φορτισμένη συναισθηματικά η Μέι ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την ηγεσία του κόμματος στις 7 Ιουνίου και την πρωθυπουργία -αν και θα παραμείνει στο πόστο της μέχρι την εκλογή διαδόχου-. «Έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου», είπε. «Έκανα το παν για να πείσω τους βουλευτές να στηρίξουν αυτή τη συμφωνία. Δυστυχώς δεν τα κατάφερα. Είναι και θα παραμένει ένα θέμα που θα μου προκαλεί βαθιά θλίψη ότι δεν κατάφερα να υλοποιήσω το Brexit», τόνισε. «Προσπάθησα τρεις φορές. Πιστεύω ότι ήταν σωστό να επιμείνω ακόμη κι όταν οι πιθανότητες αποτυχίας φάνταζαν ψηλές. Αλλά μου είναι πλέον σαφές ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας να ηγηθεί ένας νέος πρωθυπουργός της προσπάθειας αυτής», πρόσθεσε αδυνατώντας σχεδόν να συνεχίσει το λόγο της καθώς την έπνιγαν τα δάκρυα κι εξέφραζε την περηφάνια της που υπηρέτησε τη χώρα.

Η Μέι θα παραμείνει ωστόσο στην εξουσία ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την εκλογή από το Συντηρητικό Κόμμα του διαδόχου της. Της ανακοίνωσης της Μέι είχε προηγηθεί μια συνάντηση το πρωί με τον σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, επικεφαλής  της ισχυρής Επιτροπής 1922 των Συντηρητικών, η οποία ανεβάζει και κατεβάζει πρωθυπουργούς και η οποία είχε συνεδριάσει την Τετάρτη για το κατά πόσον πρέπει να αλλάξει το καταστατικό του κόμματος, ώστε να μπορέσει να κατατεθεί δεύτερη εντός ενός έτους πρόταση μομφής κατά της Μέι. Το αποτέλεσμα της συνεδρίασης παρέμενε σφραγισμένο σε φάκελο μέχρι που η πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι θα παραιτηθεί.

Η ανακοίνωση της Τερέζα Μέι έρχεται ενόψει των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, όπου το κόμμα της αναμένεται να πέσει έως και στην πέμπτη θέση. Η Μέι ήλπιζε να παραμείνει στο πόστο της μέχρι να περάσει από τη Βουλή την συμφωνία της για το Brexit, που θα επέτρεπε στη Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ το καλοκαίρι. Αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την προσπάθειά της όταν ανώτερα στελέχη του υπουργικού της συμβουλίου κατέστησαν σαφές ότι δεν θα στήριζαν πλέον τα σχέδιά της για το Brexit.

H δέσμευση της Μέι προ ημερών να επιτραπεί σε μέλη της Βουλής να ψηφίσουν για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit προκάλεσε την απομάκρυνση των πρώην αφοσιωμένων συμμάχων της, με την υπουργό αρμόδια για της σχέσεις της κυβέρνησης με το κοινοβούλιο, Αντρέα Λίντσομ να παραιτείται την Τετάρτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας, κίνηση που ανάγκασε τη Μέι να βάλει στο συρτάρι το νομοσχέδιο για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, είπε χθες στη Μέι να μην επιχειρήσει να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Ντέιβιντ της είπε να αποσύρει την πρόταση για ψηφοφορία επί νέου δημοψηφίσματος.

Τι θα γίνει τώρα που η Μέι ανακοίνωσε την παραίτησή της

Οι Συντηρητικοί δεν έχουν ακόμη αποφασίσει ένα χρονοδιάγραμμα για την αντικατάσταση της Τερέζα Μέι, αν και αναμένεται να επιταχύνουν τη διαδικασία ώστε να διασφαλίσουν την εκλογή νέου πρωθυπουργού αρκετά πριν τη λήξη της παράτασης του Brexit στα τέλη Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το καταστατικό των Τόρηδων οι βουλευτές του πρέπει να επιλέξουν δύο υποψηφίους, από τους οποίους θα προκύψει ο νέος ηγέτες μετά από ψηφοφορία.

Φαβορί για τη διαδοχή ο Μπόρις Τζόνσον

Οι περισσότεροι από τους οπαδούς των Τόρηδων φαίνεται ότι έχουν ήδη αποφασίσει ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον είναι ο καταλληλότερος για να αναστήσει το κόμμα από τη δημοσκοπική κατρακύλα και να χειριστεί το χάος του Breixt. 36% θεωρούν σε δημοσκόπηση για λογαριασμό της Daily Mail ότι ο Τζόνσον πρέπει να είναι ο επόμενος ηγέτης, με τον υπουργό Εσωτερικών Σατζίντ Νταβίντ μακράν δεύτερο με 9%, τον υπουργό Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ τρίτο με 7% και τον νυν υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χάντ τέταρτο με 5%. Από τις γυναίκες υποψηφίους η πρώην υπουργός αρμόδια για τις σχέσεις της κυβέρνησης με το κοινοβούλιο Αντρέα Λίντσομ, που παραιτήθηκε την Τετάρτη, εξασφαλίζει την υποστήριξη του 3%, όσο και η επίσης υπέρμαχος του Brexit και πρώην παρουσιάστρια Έστερ ΜακΒη. Με την εκλογή του διαδόχου της Τερέζα Μέι στην ηγεσία των Τόρηδων να αναμένεται περί τα τέλη Ιουλίου οι αντίπαλοι του Τζόνσον έχουν σκληρό αγώνα μπροστά τους για να καλύψουν το μεγάλο του προβάδισμα.

O Τζόνσον κερδίζει έδαφος παρά την αμφιλεγόμενη φήμη του μεταξύ πολλών μετριοπαθών στο κόμμα, αλλά αναμένεται να υπάρξουν πολλοί υποψήφιοι διάδοχοι της Μέι, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε άλλο παρά σίγουρο είναι ότι ο πρώην ΥΠ ΕΞ θα περάσει στον τελικό γύρο της ψηφοφορίας. Το 2016 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την κούρσα διαδοχής του τότε πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, όταν αντιλήφθηκε ότι δεν τον στήριζαν αρκετοί βουλευτές των Τόρηδων.
Πηγή: iefimerida.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα