ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΑΛΛΑΖΕΙ. ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Έχω αναρτήσει δύο θέματα σε ένα προσωπικό (όχι επαγγελματικό) ιστολόγιο που διαχειρίζομαι. Είμαι ο μόνος που ασχολείται με αυτό. Έχω και έναν φίλο, παλαιό πρέσβη, που όταν έχει χρόνο και, προπαντός, διάθεση αναρτά και αυτός κάτι που του προκαλεί εντύπωση.
Για λόγους που θα καταλάβετε παρακάτω, για το ιστολόγιο αυτό πληρώνω το χρόνο 400 ευρώ. Προς το παρόν τα καταφέρνω. Όταν δυσκολευτώ, θα το σταματήσω.
Έχω αναρτήσει σήμερα δύο άρθρα. Το ένα είναι μετάφραση απο τη Liberation του περιεχομένου του βιβλίου του David Goodhart “The road to somewhere” το οποίο προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στον αγγλοσαξωνικό κόσμο και, νομίζω, δεν μεταφράστηκε στα ελληνικά. Στον ελληνικό δημόσιο διάλογο ο τίτλος μεταφράστηκε “οι απο κάπου και οι απο πουθενά”.
Έχω γράψει και εγώ ένα σχετικό κείμενο. Με δύο λόγια το βιβλίο λέει πως ο σύγχρονος διχασμός δεν γίνεται στη λογική της μαρξιστικής ταξικής ανάλυσης αλλά λόγω παγκοσμιοποίησης οι άνθρωποι έχουν χωριστεί σε δύο κατηγορίες. Στη νέα άρχουσα τάξη των ¨οπουδήποτε”, αυτών, δηλαδή, που λόγω πλούτου και εργασιών μετακινούνται, συνεχώς, ανά τον κόσμο και στους νέους απόκληρους που δεν έχουν στον κόσμο μοίρα, δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν και βρίσκονται σε μια παρηκμασμένη περιφέρεια.
Οι πρώτοι, η νέα άρχουσα τάξη, δηλαδή, ζει σε επιλεγμένες πόλεις, εντός τειχών, έξω απο τα οποία συρρέει για ένα κομμάτι ψωμί η τάξη των νέων αποκλήρων.
Αυτή η τάση αναδεικνύει το ρόλο των νέων διεθνών πόλεων, μια δομή που δεν εξυπηρετεί τις ασθενέστερες τάξεις.
Αυτήν την αποστασία των ελίτ, την οποία προέβλεψε απο το 1990 ο αμερικανός κοινωνιολόγος Κρίστοφερ Λάς, θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε πολιτικά επαναφέροντας την αστική τάξη στο εθνικό πλαίσιο. Όσοι μου επιτίθενται για τις τελευταίες μου πολιτικές προτάσεις, ας έχουν υπόψη τους ότι έχω κατά νου αυτήν την επαναφορά. Αν έχουν οι ίδiοι προτάσεις ας τις κάνουν. Αν δεν έχουν ας γνωρίζουν πως η εμμονή στη σημερινή δομή και λειτουργία της ελληνικής πολιτείας είναι καταστροφική.
Το δεύτερο κείμενο που έχω αναρτήσει είναι ένα άρθρο του διαπρεπούς Γάλλου οικονομολόγου Thomas Piketty στη Le Monde. Ο Πικετί εμφανίστηκε στο διεθνές στερέωμα με το βιβλίο του “Κεφάλαιο” και χαρακτηρίστηκε,πρόωρα, ως ο νέος Μάρξ. Δεν φαίνεται να είναι. Δεν παύει, όμως, να είναι ένας οξυδερκής οικονομολόγος.
Στο άρθρο του κάνει την εύστοχη διαπίστωση πως οι δύο χώρες που αποτέλεσαν προδρόμους του νεοφιλελευθερισμού (Ρηγκανική ΗΠΑ και Θατσερική Μεγάλη Βρετανία) επιστρέφουν σε εθνικές πολιτικές. Οι ΗΠΑ με την πολιτική Τράμπ και η Μεγάλη Βρετανία με το Brexit. Θεωρεί πως αιτία ήταν η άναρχη παγκοσμιοποίηση και προτείνει η παγκοσμιοποίηση να συνοδευτεί απο έναν έλεγχο του πλούτου κι των ανθρώπινων ροών.
Προτείνει και άλλα τα οποία καλόν είναι να διαβάσουν, να αφομοιώσουν και να μετατρέψουν σε πολιτική πρόταση όσοι στην Ελλάδα προσπαθούν να καταλάβουν τις σύγχρονες αντιθέσεις και να διαμορφώσουν μια αριστερή πρόταση, πέραν του ανέκδοτου Συριζα.
Τώρα γιατί η αναφορά στο ιστολόγιό μου και, μάλιστα, με την επισήμανση ότι είναι μια προσωπική ερασιτεχνική προσπάθεια.
Διότι ασχολήθηκε, αρνητικά, μαζί του και μαζί μου το Council on Foreign Relations!!! Ένα αμερικανικό Think Tank που μέχρι να έρθει ο Τράμπ στην προεδρία διαμόρφωνε, ουσιαστικά, την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Ενοχλήθηκε που αναρτώ που και που κάποια απο τα κείμενά του στα αγγλικά.
Βεβαίως, δεν θα αναρτήσω, πλέον, και δεν με ενοχλεί και καθόλου. Το ίδιο προσπαθεί να διαδώσει τις απόψεις του. Εγώ το βοηθούσα. Αλλά μου κάνει εντύπωση πως ένας τέτοιος αμερικανικός θεσμός ασχολείται με ένα ιστολόγιο το οποίο έχει 1000 (χίλια) περίπου χτυπήματα την ημέρα!!!
Μεγαλύτερη εντύπωση, όμως, μου έκανε το γεγονός ότι το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση καταφερόμενο κατά της εφημερίδας ¨Καθημερινή” επειδή δημοσίευσε συνέντευξη ενός δημοσιογράφου, του Αλέξανδρου Μασσαβέτα, με αρνητικές αναφορές στη ρωσική πολιτική στην Ελλάδα.
Είναι δυνατόν υπουργείο εξωτερικών της μιας εκ των μεγαλυτέρων δυνάμεων να ασχολείται με το τι είπε ένας δημοσιογράφος και να εκδίδει ανακοινώσεις;
Ενοχλήσεις τέτοιου είδους υπήρχαν πάντοτε. Διευθετούνται με κάποιο τηλεφώνημα του υπευθύνου τύπου της πρεσβείας της χώρας που ενοχλείται. Άντε του πρέσβη.
Να εκδίδει ανακοίνωση το υπουργείο εξωτερικών της Ρωσίας είναι υπερβολή.Εν ολίγοις: κάτι πάρα πολύ σοβαρό αλλάζει στις διεθνείς σχέσεις.
Το κατάλαβαν στην Αθήνα;

Π.Σαβ.

spot_img

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. «Προτείνει και άλλα τα οποία καλόν είναι να διαβάσουν, να αφομοιώσουν και να μετατρέψουν σε πολιτική πρόταση όσοι στην Ελλάδα προσπαθούν να καταλάβουν τις σύγχρονες αντιθέσεις και να διαμορφώσουν μια αριστερή πρόταση, πέραν του ανέκδοτου Συριζα.»

    Το πρόβλημα δεν είναι ο “κόσμος” το πρόβλημα είναι να βρεθούν οι αξιόπιστες ηγεσίες που θα εφαρμόσουν αυτά που λέει ο κάθε «φιλόσοφος»
    Ειδικά ο πΣΥΡΖΑ έκανε το μεγαλύτερο κακό παγκοσμίως χωρίς καμία υπερβολή, αν και οι πορδέμος, και ο Μελαμψών αποδείχθηκαν ίδιοι με τους πσυριζεους και πήραν πόδι.

  2. ΕΝΑ ότι ζητήθηκε από Αμερικανικό”θινκ τανκ” και θα σταματήσουν οι αναρτήσεις στις ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ των ξενόγλωσσων κειμένων -και αυτό να… δεν είναι καλό – και ΔΥΟ για να απαντήσει το Ρωσικό ΥΠΕΞ -τώρα ΚΑΙ στον Έλληνα δημοσιογράφο κ. Αλέξανδρο Μασσαβέτα -άραγε είναι ο γιος του Γιώργη Μασσαβέτα- αυταπόδεικτα ενοχλήθηκε πολύ από το άρθρο του και το κυριώτερο ”θέλει να προλάβει” άλλα τέτοια δημοσιεύματα και ζυμώσεις στην Ελληνική κοινωνία ,που δύσκολα πάντως θα μεταστραφεί σε αντιρωσική,κυρίως λόγω των εχθρικών διαθέσων της μουσοουλμανικής Τουρκίας.
    ΤΕΛΟΣ η Αθήνα ούτε θεόστραβη ,ούτε θεόκουφη και ούτε κουτή είναι για να μη τα καταλάβει. Όλα τα καταλαβαίνει.
    Απλώς δεν είναι -και καλώς δεν είναι- χωρατατζού ,ούτε σκέπτεται να τα πει στον καθένα μας ,για να ικανοποιήσει την περιέργειά μας (τα εν οίκω μη εν Δήμω). Προτιμά να αμφιβάλουμε για τις προθέσεις και τις δυνατότητες της .
    ‘Εξ΄άλλου στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό.

  3. κ. Σαββίδη, πλήρωσα συνδρομή για πρόσβαση στην σελίδα του Φιλελεύθερου, ένα μήνα μετά την έκδοσή του. Έκλεισε πρόσφατα η καθημερινή έκδοση (αλλά και το site), κάτι αναμενόμενο.

    Έγινα online συνδρομητής μόνο και μόνο για να ενισχυθεί ο ούτως ή άλλως μικρός χώρος που αντιπροσωπεύει. Ανάθεμα κι αν μπήκα 10 φορές στο site, αυτά τα 2 χρόνια.

    Αντίθετα εδώ έρχομαι καθημερινά. Άνετα μπορούμε να στείλουμε ένα ποσό μέσω Paypal κάποιοι θαμώνες και να μαζευτούν τα 400 ευρώ. Σιγά το ποσό.

    Αν το κλείσετε, που θα μπαίνουμε; Στο Μακελειό;

    • Έχει/εις αναρωτηθεί γιατί δεν έχει καταφέρει κανένα Μ.Μ.ενημέρωσης να επιβιώσει όλα αυτά τα χρόνια της ανέχειας και της υποδούλωσης;
      Όχι ότι στις υπόλοιπες χώρες πάνε καλύτερα αλλά εδώ έχουμε καθεστώς Δημιοκρατιας και επειδή γράφουμε στο πληκτρολόγιο ή λέμε την μλκια μας στο πρεζοδρόμιο νομίζουμε ότι κάνουμε «επανάσταση».
      Δεν έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να έχουμε ένα τηλεοπτικό μέσω ενημέρωσης και το τελευταίο καρφί το έβαλε ο Αλεκσης με τον νόμο περί αδειών
      Για αυτό ο κόσμος στρέφετε στον κάθε εποχούμενο μαγο.

  4. Σας ευχαριστώ πολύ Banned Member. Δεν θα το κλείσω και δεν χρειάζεται να γίνει αυτό που λέτε. Ανέφερα το παρασκήνιο του ιστολογίου για να δείξω με τι ασχολήθηκε επι δύο ημέρες το σημαντικότερο Think Tank των ΗΠΑ. Το οποίο έχει δώσει στην Αμερική υπουργούς και υφυπουργούς εξωτερικών και άμυνας, αρχηγούς της CIA κλπ. Την καλημέρα μου και ευχαριστώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα