«Καταδίκη των 2.000 συλλήψεων, της καταπίεσης και των ανελεύθερων τοπικών εκλογών του Πούτιν»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]   www.kalkis.eu

Από το Παρίσι και το Βερολίνο, όπως αναφέρουν στις 4-8-2019 η ηλεκτρονική  Le Monde και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), με τίτλο «Η Γαλλία και η Γερμανία καταδικάζουν την καταστολή των

 

διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης στη Μόσχα» (La France et l’Allemagne condamnent la répression des manifestations de l’opposition à Moscou), δημοσιεύοντας και την διπλανή σχετική φωτογραφία. Ήταν οι πιο επιθετικές χώρες, ως προς την καταδίκη των πάνω  από 2.000 συλλήψεων που έγιναν τα τελευταία δύο Σαββατοκύριακα από την ρωσική αστυνομία, όπως αναφέρει η ίδια ειδησεογραφική πηγή η οποία συμπληρώνει ότι μετά από μια νέα διαμαρτυρία της ρωσικής αντιπολίτευσης, η οποία διαλύθηκε βίαια, αρκετές χώρες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη συμπεριφορά του Κρεμλίνου.

Η Γαλλία «καταδικάζει τις συλλήψεις» και «την προφανώς υπερβολική χρήση της καταστολής που τις συνόδευσε», δήλωσε το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών. Σε ανακοίνωση, το Παρίσι «επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για την ελευθερία έκφρασης σε όλες τις συνιστώσες της, συμπεριλαμβανομένης και της ειρηνικής διαδήλωσης και της συμμετοχής σε ελεύθερες και ανόθευτες εκλογές». Το υπουργείο χαρακτηρίζει τις «διαδηλώσεις ειρηνικές»  που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στη ρωσική πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις της χώρας. Το Παρίσι «καλεί τη Ρωσία να απελευθερώσει χωρίς καθυστέρηση τους κρατουμένους των τελευταίων ημερών και να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως μέλος του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης», προσθέτει το κείμενο. «Τα θέματα αυτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του απαιτητικού πολιτικού μας διαλόγου με τη Ρωσία». Θυμίζω ότι σε λίγες μέρες έχει καθοριστεί συνάντηση στην γαλλική προεδρική εξοχική κατοικία του Bregançon μεταξύ του Μακρόν και του Πούτιν.

Παραβίαση των «διεθνών υποχρεώσεων» της Ρωσίας

Από την πλευρά της, η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε την Κυριακή ότι η Ρωσία «παραβίασε» τις «διεθνείς υποχρεώσεις» της για «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές». Οι συλλήψεις που έγιναν το Σάββατο ήταν «υπερβολικές», δεδομένης της «ειρηνικής φύσης των διαμαρτυριών κατά του αποκλεισμού των ανεξάρτητων υποψηφίων» για τις δημοτικές εκλογές στη Μόσχα τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με μια επίσημη δήλωση της κυβέρνησης στο Βερολίνο. Η γερμανική κυβέρνηση καταδικάζει «την επανειλημμένη παρέμβαση στο δικαίωμα ειρηνικής συναθροίσεως και ελευθερίας έκφρασης», η οποία «παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ρωσίας και θέτει υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα που έχουν οι Ρώσοι για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές».

Σύμφωνα με τη ρωσική ΜΚΟ OVDInfo, η οποία ειδικεύεται στην παρακολούθηση των συλλήψεων, και της αστυνομίας, 828 άτομα συνελήφθησαν το περασμένο Σάββατο στη ρωσική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια αυτής της μη αδειοδοτημένης  διαδήλωσης που απαιτούσε το άνοιγμα των τοπικών εκλογών στη Μόσχα στις 8 Σεπτεμβρίου και στους  υποψηφίους της αντιπολίτευσης. Οι συλλήψεις αυτές αποτέλεσαν τη συνέχεια μιας άλλης διαδήλωσης, που κατεστάλη, το προπερασμένο Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα σχεδόν 1.400 άλλες συλλήψεις.

Οι ρωσικές αρχές, κάνοντας έναν αντιπερισπασμό, αύξησαν επίσης την πίεση που ασκούν στην αντιπολίτευση ξεκινώντας μια έρευνα για τη «νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες» κατά της οργάνωσης του Alexei Navalny, του κυριότερου αντιπάλου του Πούτιν. Της επονομαζόμενης  «Ταμείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς». Ο Navalny εκτίει σήμερα ποινή φυλάκισης 30 ημερών. Υπάρχουν δε υποψίες για δηλητηρίασή του εντός της φυλακής. Η τελευταία σημαντική αντίπαλος του καθεστώτος Πούτιν, η Lioubov Sobol, 31χρονη δικηγόρος, συνελήφθη το περασμένο Σάββατο, λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της διαδήλωσης.

Ακούει κανείς από τους κυβερνητικούς, τους ευαίσθητους ορθόδοξους χριστιανούς, τους συριζαίους τους υποτιθέμενους προστάτες των ατομικών ελευθεριών, τους ρωσόφιλους έλληνες που βγάζουν πρώτο σε δημοτικότητα τον Πούτιν και τις λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις ;

Το φαντάζεστε δηλαδή στις τελευταίες δημοτικές εκλογές οι αντίπαλοι του κ. Τσίπρα να αποκλείονταν ως υποψήφιοι ;

Ε, αυτό κάνει ο Πούτιν. Αποκλείει τους αντιπάλους του.

Ότι έκανε και ο Ερντογάν με τους Κούρδους υποψήφιους. Τους έχωσε στη φυλακή για να τους νικήσει.

 

 

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα