«Κάθε βήμα που οδηγεί την Τουρκία μακριά από τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου θα επιδεινώνει την αναταραχή και τους κινδύνους που την απειλούν»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη  Οικονομολόγου [email protected] www.kalkis.eu

Αυτά είναι ορισμένα λόγια από την κατάθεση υπεράσπισης του Τούρκου κατηγορούμενου Mehmet Atlan που συνελήφθη στις 10 Σεπτεμβρίου 2016, δύο μήνες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο στην Τουρκία, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Nicolas Bourcier στον ηλεκτρονικό LE MONDE στις 12-02-2018.

Ποιος είναι και γιατί κατηγορείται ο Mehmet Atlan;

Όπως λέει το σχετικό ρεπορτάζ, ο Mehmet Atlan είναι διανοούμενος, συγγραφέας, δοκιμιογράφος, δημοσιογράφος, άνθρωπος της τηλεόρασης και καθηγητής πανεπιστημίου. Αυτό-προσδιορίζεται  ως «μαρξιστής-φιλελεύθερος» (είδατε μήπως κάποια σχετική υποστηρικτική διαδήλωση στην Αθήνα ή αλλαχού από τους «ευαίσθητους για τα ανθρώπινα δικαιώματα» Συριζαίους τώρα που είναι στην εξουσία κι όχι στην αντιπολίτευση ;),  πεπεισμένος δημοκράτης, φανατικός  υποστηρικτής της ενσωμάτωσης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Με διάταγμα, στις 29 Οκτωβρίου 2016, ο Mehmet Altan απολύθηκε από το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, χάνοντας έτσι τα δικαιώματά του ως καθηγητή. Δεν υπάρχει πλέον συνταξιοδότηση και ασφαλιστική κάλυψή του. Στις 11 Ιανουαρίου είχε  τα 65α γενέθλιά του πίσω από τα κάγκελα.

Πριν να πάρει τις αποστάσεις του, ο Mehmet Atlan, είχε φτάσει μέχρι του σημείου να υποστηρίξει, όπως και πολλοί άλλοι αφελείς Τούρκοι αριστεροί, τον Ερντογάν όταν προσπαθούσε να αποδυναμώσει το στρατιωτικό κατεστημένο και να γίνει Σουλτάνος στη θέση του. Ο Mehmet Atlan κατηγορείται για «τρομοκρατία» και «για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης με πραξικόπημα». Η ποινή που επισύρει αυτό το κατηγορητήριο είναι τρις ισόβια και η υπόθεσή του άρχισε να εκδικάζεται από την περασμένη Δευτέρα και επί 5 μέρες, μέσω τηλεδιάσκεψης από ειδική αίθουσα της φυλακής στην οποία είναι κρατούμενος. Ο λόγος αυτής της οργής του καθεστώτος Ερντογάν ; Ο Mehmet Altan βοήθησε το Hizmet, δηλαδή το  κίνημα που ξεκίνησε ο ιεροκήρυκας Fethullah Gülen, το οποίο οι τουρκικές αρχές θεωρούν ως τον εγκέφαλο της ανατροπής της 15ης Ιουλίου 2016, προσπαθώντας να περάσει «ένα υποσυνείδητο μήνυμα πραξικοπήματος» (!) κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης που μεταδόθηκε την παραμονή του  πραξικοπήματος (14 Ιουλίου) στην οποία ήταν καλεσμένος.

Μια «δικαστική  μηχανορραφία»

Δύο φορές, στα μέσα Ιουνίου και το Σεπτέμβριο του 2017, ο Mehmet Altan προσπάθησε ενώπιον του αρμόδιου δικαστή της υπόθεσης, να καταγγείλει με τα λόγια του και τον τρόπο του την  καφκική πτυχή της κράτησής του. Υποστήριξε και υπενθύμισε υπομονετικά τα στάδια της καριέρας του και τη στάση του υπέρ του κοσμικού κράτους (τι σχέση θα μπορούσε αλήθεια να έχει ένας μουσουλμάνος ιεροκήρυκας σαν τον Fethullah Gülen με την κοσμικότητα😉 και ενάντια στον αυταρχισμό. Σε αυτό το σημείο μίλησε για το πλαίσιο των εντάσεων στις οποίες βυθίστηκε η Τουρκία και επανέλαβε, μία προς μία, τις φράσεις που  διατύπωσε εκείνο το βράδυ, κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομαδιαίας εκπομπής στην οποία προσκαλούνταν τακτικά. Χωρίς περιστροφές, κατήγγειλε ο Mehmet Altan μια «δικαστική μηχανορραφία που βασίζεται όχι στην εφαρμογή του νόμου αλλά στις υποκειμενικές εκτιμήσεις». Επεσήμανε τις αντιφάσεις ενός κατηγορητηρίου 247 σελίδων «απλά και μόνο αντιγραμμένο από μια άλλη υπόθεση και από τις οποίες μόνο δύο σελίδες τον αφορούν». Υπογράμμισε τον δυσνόητο χαρακτήρα του επιθέτου «βραχίονας των μέσων ενημέρωσης της απόπειρας πραξικοπήματος» που του αποδόθηκε από τους δικαστικούς. «Αναλύω τα πραξικοπήματα στην Τουρκία για περισσότερα από 30 χρόνια, έγραψα βιβλία για το θέμα αυτό και ως εκ τούτου παρείχα προειδοποιήσεις στην τηλεοπτική εκπομπή. Προειδοποιήσεις ενάντια στις αυταρχικές υπερβολές μιας κυβέρνησης, τις δυσλειτουργίες ενός κράτους και τους συναφείς κινδύνους. «Δεν έχω τίποτα να κρύψω, τίποτα δεν φοβάμαι», είπε. Εάν κατηγορούμαι και απειλούμαι με τρεις φορές ισόβια κάθειρξη, είναι επειδή δεν φοβάμαι, γιατί δεν εκφοβίζομαι, γιατί αντιμάχομαι τις προκατασκευασμένες ιδέες, επειδή δεν είμαι πένα που πωλείται, γιατί ποτέ δεν μείωσα τον αγώνα μου για την ελευθερία, δημοκρατία και τον νόμο. Και τελειώνοντας συμπλήρωσε : «Κάθε βήμα που μας οδηγεί μακριά από τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου θα επιδεινώνει την αναταραχή και τους κινδύνους που απειλούν την Τουρκία».

Υπάρχουν άλλοι κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση ;

Δύο άλλοι καλεσμένοι της τηλεοπτικής εκπομπής της 14ης Ιουλίου 2016 συνελήφθησαν επίσης. Ο αδελφός του, Ahmet Altan, διάσιμη προσωπικότητα της τουρκικής δημοσιογραφίας, πρώην συντάκτης της καθημερινής εφημερίδας Taraf, ένα από τα 160 κλεισμένα μέσα ενημέρωσης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, και η Nazli Ilicak, μια συντηρητική πολιτική δημοσιογράφος και πρώην βουλευτίνα του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), υπό την ηγεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κινδυνεύουν από μια παρόμοια ποινή. Στο μεταξύ το Τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο (AYM) ανακοίνωσε ότι η κράτηση του Mehmet Altan ήταν μια «παραβίαση του νόμου». Όμως το δικαστήριο που εκδικάζει την υπόθεση αυτή αρνείται την εντολή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με αποτέλεσμα να διατηρείται η φυλάκισή του. Ο Ergin Cinmen, ο δικηγόρος που συντονίζει την υπεράσπιση των αδελφών Mehmet και Ahmet Altan δεν είναι πολύ αισιόδοξος για την έκβαση της δίκης. Για αυτό κι έχει γίνει προσφυγή ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αφού λοιπόν το μαλακό δικτατορικό υπογάστριο της Τουρκίας είναι η συνεχής παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τούρκων που την εκθέτει παγκοσμίως, ας φέρνουμε διαρκώς στο φως της δημοσιότητας τα πραγματικά περιστατικά που πέφτουν στην αντίληψή μας από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης : έντυπα, ηλεκτρονικά, διαδικτυακά.

 

 

 

 

 

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα