Ιταλία:συνελήφθη δήμαρχος γιατί βοήθησε παράνομη μετανάστευση.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου [email protected] www.kalkis.eu

«Σύλληψη Ιταλού Δημάρχου και θέση του σε κατ ‘οίκον περιορισμό, κατηγορούμενου για παροχή βοήθειας σε παράνομη μετανάστευση»

Στην Ιταλία συνελήφθη ο «φιλο-πρόσφυγας» δήμαρχος Domenico Lucano (αριστερά) της αγροτο-κτηνοτροφικής κοινότητας  Riace. Ο εν λόγω 60χρονος φιλο-κομμουνιστής αιρετός, είναι ένα από τα «μαύρα πρόβατα» του ιταλού ακροδεξιού υπουργού εσωτερικών της Ιταλίας, Matteo Salvini, γράφουν στο ρεπορτάζ τους η Margherita Nasi και ο Jérôme Gautheret στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας LE MONDE στις 03.10.2018. Είδηση που επιβεβαιώνεται από ανάλογο ρεπορτάζ της σύνταξης του ειδησεογραφικού καναλιού France24 με τίτλο «Ιταλία: σύλληψη ενός δημάρχου γνωστού για τον φιλο-προσφυγικό ακτιβισμό του». Ο Domenico Lucano, δήμαρχος λοιπόν του Riace, στην ιταλική περιοχή της Καλαβρίας, «συνελήφθη στις 2 Οκτωβρίου 2018 και τέθηκε σε κατ ‘οίκον περιορισμό». Ο αιρετός, γνωστός παγκοσμίως για την πολιτική του υποδοχής των μεταναστών, «κατηγορείται για παροχή βοήθειας σε παράνομη μετανάστευση».

Συγκεκριμένα, ο εν λόγω δήμαρχος θεωρείται ύποπτος ότι βοηθάει την παράνομη μετανάστευση. Κατηγορείται  για οργάνωση «λευκών γάμων» μεταξύ κατοίκων του Riace και μεταναστών για να αποκτήσουν οι δεύτεροι άδεια παραμονής. Συγκεκριμένα μία ηχογραφημένη συνομιλία, που αποκαλύφθηκε από τους δικαστές, στην οποία ο αιρετός πρότεινε να παντρέψει «μέσα σε μια μέρα» μια Νιγηριανή, της οποίας η αίτηση για άσυλο απορρίφτηκε. Αυτή η συνομιλία φαίνεται να αποτελεί το πιο επιβαρυντικό στοιχείο, ακόμα και αν, προς το παρόν, κανείς δεν γνωρίζει εάν η πρόταση αυτή έχει όντως υλοποιηθεί. Σε αποσπάσματα τηλεφωνικών ηχογραφήσεων, σχετιζομένων με λευκούς γάμους, ο Domenico Lucano φλερτάρει με την παρανομία. «Ξέρεις ποια είναι κατά τη γνώμη μου η μόνη πιθανότητα ; Να παντρευτείς όπως έκανε η Στέλλα που παντρεύτηκε τον Nazareno. Είμαι αρμόδιος για την οικογενειακή κατάσταση, δηλαδή την παντρειά με έναν Ιταλό πολίτη, και το κάνω αμέσως», φέρεται να λέει ο δήμαρχος σε μια νέα Νιγηριανή σε μια συνομιλία του που ηχογραφήθηκε από τους ανακριτές. Σε μια άλλη ηχογράφηση, αναγνωρίζει τις ευθύνες των πράξεών του, σύμφωνα με το France24. «Θα σας δώσω την ταυτότητα, όμως είμαι εκτός νόμου, είμαι εκτός νόμου, γιατί για να εκδώσω την ταυτότητα, θα πρέπει να έχω έγκυρη άδεια παραμονής». Επιπλέον, θα πρέπει να αποδείξετε ότι ζείτε στο Riace (…). Αναλαμβάνω την ευθύνη και σας λέω ότι είναι εντάξει», φέρεται να λέει σε μια άλλη ξένη γυναίκα κατά την ίδια δημοσιογραφική πηγή.

Ο ίδιος Δήμαρχος κατηγορείται επίσης από τις δικαστικές αρχές για  παρατυπίες αναφορικά με την ανάθεση του έργου για τη συλλογή σκουπιδιών του χωριού του σε συνεταιρισμούς που συνδέονται με τους πρόσφυγες του Δήμου του.

Το ιστορικό της πολιτικής απογείωσης του Δημάρχου

Κατά τη δεκαετία του 2000, ο Domenico Lucano ήταν ένας από τους πρώτους που προστάτευε τους πρόσφυγες για να αναβιώσει το χωριό του των 1.800 κατοίκων. Όλα ξεκίνησαν το 1998, όταν ένα σαπιοκάραβο με 100 Κούρδους προσάραξε σε μια παραλία, λίγα χιλιόμετρα από το Riace. Ο Domenico Lucano, ο οποίος δεν ήταν  ακόμη τότε δήμαρχος του χωριού, αποφασίζει με τη βοήθεια των φίλων του να δημιουργήσουν τον σύνδεσμο Città Futura. Μαζί, οργανώνουν την ανακαίνιση 100 κενών σπιτιών και τα προσφέρουν στους πρόσφυγες. Εξελέγη δήμαρχος το 2004 και ανέπτυξε την επαγγελματική κατάρτιση των προσφύγων. Αναβίωσε τις τοπικές παραδόσεις των βιοτεχνών, εγκαταλελειμμένων λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, όπως τα εργαστήρια κεραμικής και υφαντουργίας στα οποία εργάζονται μαζί Ιταλοί εργάτες και πρόσφυγες. Παράλληλα δημιουργούνται θέσεις εργασίας στη γεωργία και τις υπηρεσίες συντήρησης. Μέσα σε λίγα χρόνια, ο Domenico Lucano ανακατασκεύασε αυτό το μικρό χωριό που εγκαταλείφθηκε από μεγάλη μερίδα των κατοίκων του. Σήμερα, το ένα τέταρτο των χωρικών είναι πρόσφυγες από τη Σομαλία, το Αφγανιστάν, την Ερυθραία, την Αιθιοπία και τη Νιγηρία.

Μια φιλόξενη πολιτική για τους μετανάστες, η οποία το 2016 τον κατέταξε ανάμεσα στις 100 πιο σημαντικές προσωπικότητες του κόσμου στην κατάταξη του περιοδικού Forbes. Αφού το 2010 είχε ήδη διακριθεί ως ο τρίτος «καλύτερος δήμαρχος στον κόσμο».

Η αμαύρωση του κοινωνικά καινοτόμου Δημάρχου

Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί θα λέγαμε ; Πράγματι από τη μια πλευρά το εικοσάχρονο επιτυχές παράδειγμα του Domenico Lucano που αμαυρώνεται όμως άδοξα, επί του παρόντος, μέσα από τις παραπάνω βαρύτατες κατηγορίες εναντίον του.

Και από την άλλη ο ραγδαία ανερχόμενος δημοσκοπικά υπουργός εσωτερικών της Ιταλίας Matteo Salvini, με δημοτικότητα 33%, γίνεται αντικείμενο λατρείας από μια κατηγορία Ιταλών που εμφανίζονται ως κήνσορες της νομιμότητας, ενάντια στους παράνομους μετανάστες. Αυτοί που φορούν υπερήφανα πράσινα  φανελάκια με τη φωτογραφία του σταμπαρισμένη επάνω τους. Αυτοί που βγάζουν selfies μαζί του, μέσα στην τρελή χαρά, τις οποίες αναρτούν στα κοινωνικά δίκτυα στη συνέχεια. Σε ένα σχετικό τηλεοπτικό ρεπορτάζ που πρόβαλε το κανάλι France24 στις 3-10-2018, η Ιταλίδα ρεπόρτερ ακούγεται να λέει : «ο Matteo Salvini δεν χρειάζεται πια τους δημοσιογράφους και τα δελτία τύπου. Όπου βρίσκεται και όπου σταθεί, τραβάει σχετικά βίντεο μόνος του και τα αναρτά στον λογαριασμό του για να δείξει πόσο απλός άνθρωπος είναι και πόσο κοντά είναι στον κόσμο».

Σε σχετικό άρθρο μου στις Ανιχνεύσεις στις 4-09-2018 https://www.anixneuseis.gr/?p=195173 με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Ένωση για να επιβιώσει έχει ανάγκη από καλές πρακτικές κι όχι από αριστερίστικους μύθους ή ακροδεξιά αναθέματα», αναφέρθηκα στο παραπάνω υπαρκτό ιταλικό παράδειγμα «υποδοχής και κοινωνικής ενσωμάτωσης προσφύγων στο αναζωογονημένο χωριό Riace», το οποίο φαίνεται να μην έχει θέση στην σημερινή Ιταλία της Λέγκας και των 5 αστέρων. Σίγουρα τους χαλάει την πολιτική ξενοφοβική πιάτσα. Και θα πρέπει να εξαφανιστεί και μάλιστα με την αμαύρωσή του στο όνομα των υπονοιών σε βάρος του Domenico Lucano.

Θα το επιτύχει ο νάρκισσος Matteo Salvini ; ‘Η οι προβλεπόμενες αντι-ξενοφοβικές διαδηλώσεις το ερχόμενο Σάββατο σε 25 πόλεις της Ευρώπης θα αποφέρουν καρπούς εναντίον του ; Κομμάτι πολύ δύσκολο γιατί ο ακροδεξιός λαϊκισμός έχει σήμερα μεγάλη απήχηση στην Ευρώπη, κι όχι μόνο. Πάντως σήμερα, 4-10-2018, σάλπαρε το ιταλικό ναυαγοσωστικό πλοίο «Mare-Ionio», ως αντεπίθεση της ιταλικής αριστεράς ενάντια στην πολιτική Salvini, με ακτιβιστές που θα σώζουν πρόσφυγες απέναντι από τις ακτές της Λιβύης, όπως γράφει ο Antoine Harari στον σημερινό ηλεκτρονικό LE MONDE, από όπου και η σχετική φωτογραφία. Θα παρακολουθήσουμε τις σχετικές εξελίξεις με μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί πάνω σε αυτό το θέμα θα εστιάσει η ευρωπαϊκή ακροδεξιά την προεκλογική της καμπάνια για τις ευρωεκλογές του Μάιου 2019…

 

 

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεν αποκλειεται ,- παρ’οτι ολοι οι μη ξενοφοβικοι νοτιοευρωπαιοι θεωρουνται οτι ειναι υπερανω υποψιας χρηματισμου,η, αλλων ιδιοτελειων -, να αποδειχθει οτι ο καλος Ιταλος Δημαρχος κ. Δομηνικος Λουκανο , (τον οποιον παντως δεν τον εβραβευσε ο Παπας , που και αυτος διακηρυσσει οτι αγαπα τους προσφυγες) οτι, χρηματιζοταν απο τους προσφυγες και τους προστατες τους , ιδιαιτερα για τους λευκους γαμους των προσφυγων γυναικων , με Ιταλους προς εξασφαλιση της Ιταλικης υπηκοοτητος , για παραμονη στην Ιταλια ,αλλα και σε αλλες χωρες της Ευρωπης ,λογω της ελευθερας διακινησεως των Ευρωπαιων πολιτων.
    Ο κ. Ματθαιος Σαλβινι, αντιπροεδρος και υπουργος Εσωτερικων της Ιταλικης κυβερνησεως δεν ειναι ”σανοφαγος” και δεν σφαλλει , οπως και στο προ μηνων παραδειγμα της νεαρας , που εψευσθη ασυστολως , πραγμα που και ο αγαπητος κ. αρθρογραφος παρεδεχθη και επανορθωσε -προς τιμην του- με νεο του αρθρο.
    Τι λετε -λεμε δεν ειναι υπερβολικη υπερβολη να ”βαφτιζουμε” τον υποδικο Ιταλο Δημαρχο σε κοινωνικα καινοτομο, οταν στο κατω-κατω εκανε το χριστιανικο και ανθρωπινο καθηκον του ,- μπορει και με χρηματα των συνδημοτων του και δικη προσφορα το πλατυ χαμογελο;;;.
    Για να σκεφθουμε να ειχε η Ιταλια και η Ελλαδα καμια πενηνταρια τετοιους Δημαρχους , που να ”φεσωναν” και τους Δημους τους για να ακουγονται παγκοσμιως και απο πανω εμεις να τους θαυμαζουμε και να τους χειροκροτουμε , για την πληρωμενη ανθρωπια και αλληλεγγυη τους ως ισοβια κοροιδα ;;;.
    Δεχθειτε οτι περισσευει η καλωσυνη ,ειδικα των χριστιανων προς τος συνανθρωπους τους , αλλα δεν ειμαστε- Ελληνες και Ιταλοι- και ανθρωποι του σπηλαιων , με την σημερινες γνωσεις και συνεχη πληροφορηση και αυτομορφωση , που εξαφανιζουν παραπληροφορησεις και αυταπατες. Ετσι δεν ειναι;;;.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα