Η πολιτική μας υπανάπτυξη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
 kathimerini.gr
ΚΩΣΤΑΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ
 

Η σύγκρουση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου με την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσεως δεν είναι αποτέλεσμα της συνήθους κομματικής αντιπαραθέσεως, δεδομένου ότι στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως η Ν.Δ. κατίσχυσε απολύτως στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως συνέβη σε όλη την Ελλάδα.

Πρόκειται επί της ουσίας για μια σοβαρότατη δυσαρμονία μεταξύ της γενικότερης στρατηγικής του κέντρου και ζωτικότατων συμφερόντων των κατοίκων της συγκεκριμένης περιφέρειας ως προς τον τρόπο αντιμετωπίσεως μιας κρίσιμης προκλήσεως των τελευταίων ετών.

Η γεωγραφική εγγύτητα των νήσων του Βορείου Αιγαίου με την Τουρκία, με την οποία οι σχέσεις της Ελλάδος διέρχονται περίοδο σημαντικότατης οξύνσεως, προσδίδει στην αντιπαράθεση αυτή μια ιδιαίτερη διάσταση. Διότι δεν είναι δυνατόν, τη στιγμή κατά την οποία αρμόδιοι ή αναρμόδιοι, κυρίως, πιθανολογούν ακόμη και θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο –κατά τα άλλα– συμμάχων κρατών, οι πληθυσμοί των ακριτικών αυτών νήσων να αισθάνονται δικαίως ή αδίκως εγκαταλελειμμένοι από την κεντρική διοίκηση.

Η εντύπωση που κυριαρχεί στο συγκεκριμένο τμήμα της ελληνικής επικράτειας είναι ότι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου «θυσιάζονται» από άποψη οικονομική, κοινωνική και υγειονομική –λόγω της μαζικής εισόδου μεταναστών– για να διατηρηθεί αμόλυντος η ηπειρωτική Ελλάδα και ειδικότερα η Αθήνα, για λόγους προφανείς.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη –όπως και όποια άλλη κυβέρνηση– δεν θα ενεργούσε ποτέ με ένα τέτοιο «σκεπτικό». Διότι οι πολιτικοί μας δεν είναι «μειοδότες». Απλώς εις την προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν τη στήριξη των πολιτών κατά την προεκλογική περίοδο, υπόσχονται ταχύτατη επίλυση σοβαροτάτων προβλημάτων, όχι εξ ανάγκης με διάθεση εξαπατήσεως των πολιτών, αλλά μάλλον ως υπεραισιόδοξοι και έμπλεοι αυτοπεποιθήσεως περί της δεξιότητός τους.

Οντως το μεταναστευτικό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, που ανέκυψε από την αφροσύνη κάποιων μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης να «εκδημοκρατίσουν» διά των όπλων τις ισλαμικές χώρες, και η Ελλάς ως χώρα υποδοχής υφίσταται τις συνέπειες. Αυτό δεν απαλλάσσει όμως τους ηγέτες μας. Διότι ουδέποτε επεχείρησαν να εκπονήσουν από κοινού στρατηγική αντιμετωπίσεως του προβλήματος. Γιατί ο καθείς πιστεύει ότι είναι ο μόνος κάτοχος της ορθής λύσεως. Αυτό όμως είναι σύμπτωμα πολιτικής υπαναπτύξεως.

kathimerini.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα