«Η ορθόδοξη θρησκευτική εμμονή στο ιατρικώς επικίνδυνο δεν αντιμετωπίζεται παρά με αστυνομικά μέτρα : το διδακτικό παράδειγμα της Ρουμανίας»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

Ο γράφων είναι ένας από τους χιλιάδες έλληνες ηλικιωμένους πατεράδες που έχουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό, όπου ζουν και εργάζονται. Και φυσικά αισθάνεται την εύλογη γονική νοσταλγία του παιδιού του, ιδιαίτερα όταν φτάνουν γιορτές, όπως π.χ. τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα, που έχουν εξ ορισμού έντονη την οικογενειακή σύναξη και ατμόσφαιρα. Παρά ταύτα θαυμάζει την ωριμότητα του γιού του να ακυρώσει όλα τα προγραμματισμένα και πληρωμένα ταξίδια του, περιλαμβανομένου και εκείνου στην Ελλάδα για το επικείμενο Πάσχα, για λόγους αυτοπροστασίας του ιδίου από τον κορωναϊό αλλά και για την προστασία των πιο στενών συγγενών του 1ου βαθμού και των φίλων του. Αυτό επιτάσσει η τετράγωνη επιστημονική λογική που ακούμε καθημερινά στα ΜΜΕ από τους αρμόδιους ειδικούς. Όχι όμως η ορθόδοξη θρησκευτική εμμονή στο ιατρικώς επικίνδυνο, αν θυμηθούμε την χθεσινο-βραδυνή ανακοίνωση του Ιερατείου  της εκκλησίας της Ελλάδας, η οποία δεν τοποθετήθηκε φανερά και ξάστερα επί του θέματος. Εξ ου και το σχετικό τουϊτ του Κυριάκου Μητσοτάκη, κι ευτυχώς : «Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις».

Όπως έχει ανακοινωθεί από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, «από αύριο απαγορεύεται η έλευση πολιτών εκτός Ε.Ε.  με εξαίρεση η επείγουσα εργασία ή η οικογένεια. Έλληνες και κοινοτικοί αλλοδαποί μπορεί να προσέρχονται και να μπαίνουν στη συνέχεια σε οικειοθελή καραντίνα για 14 μέρες, ειδικά όσοι έρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία», συνέχισε. 

Για να κάνουμε συγκρίσεις και να βγάλουμε συμπεράσματα,  ας δούμε τα ληφθέντα μέτρα από τις αρμόδιες ρουμανικές αρχές ενάντια στην ελαφρότητα κάποιων Ρουμάνων οικονομικών μεταναστών στην Ιταλία που ζορ ζουρνά θέλουν να επιστρέψουν στη Ρουμανία, δίχως μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας των συμπατριωτών τους, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Ρουμάνου ανταποκριτή, Mirel Bran, στον ηλεκτρονικό Le Monde στις 16-3-2020, με τίτλο : «Κορωναϊός : κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Ρουμανία» (Coronavirus : état d’urgence en Roumanie). Συγκεκριμένα έγραψε : «Το Βουκουρέστι λαμβάνει δραστικά μέτρα για να αποτρέψει την επιστροφή των Ρουμάνων από την Ιταλία που φεύγουν από τη χώρα αυτή ή θέλουν να γιορτάσουν το Ορθόδοξο Πάσχα με τις οικογένειές τους». Δημοσίευσε μάλιστα και μια σχετική φωτογραφία  (του ANDREI PUNGOVSCHI/AFP) που δείχνει έναν Ρουμάνο που επέστρεψε πρόσφατα στη χώρα του και τοποθετήθηκε σε καραντίνα σε ένα ξενοδοχείο στο κέντρο του Βουκουρεστίου στις 15 Μαρτίου.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Klaus Iohannis, θέσπισε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020 σε ολόκληρη τη χώρα. Παρά το ότι μόνο  139 άνθρωποι είχαν  πληγεί από τον ιό Covid-19 – σε έναν πληθυσμό των 20 εκατομμυρίων. Η  επιστροφή χιλιάδων Ρουμάνων υπηκόων, ιδιαίτερα διότι πλησιάζει το Ορθόδοξο Πάσχα στις 19 Απριλίου 2020, ανησυχεί τις ρουμανικές αρχές. Περίπου τέσσερα έως πέντε εκατομμύρια Ρουμάνοι έχουν μεταναστεύσει στη Δυτική Ευρώπη, αναζητώντας καλύτερη εργασία, κυρίως στην Ιταλία και την Ισπανία, χώρες όπου η εκμάθηση της γλώσσας τους είναι ευκολότερη. Όπως αναφέρει η ίδια πηγή η Ιταλία έχει πάνω από ένα εκατομμύριο Ρουμάνους και είναι αυτοί στους οποίους στοχεύει το ρουμανικό κράτος και χιλιάδες από αυτούς έχουν ήδη αποφασίσει να επιστρέψουν στη Ρουμανία. «Ανησυχούμε για την ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση στην Ιταλία», δήλωσε ο Πρόεδρος Klaus Iohannis. Αποφάσισα να θεσπίσω την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να επιταχύνει την αγορά φαρμάκων και εξοπλισμού που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης».

Από τότε που η επιδημία εξαπλώθηκε στα βόρεια της χώρας αυτής, μεγάλες ουρές αυτοκινήτων έχουν ήδη σχηματιστεί στις αρχές Μαρτίου στα δυτικά σύνορα της Ρουμανίας. «Έχουμε αναγκαστεί να απομονώσουμε τους Ρουμάνους που επιστρέφουν από την Ιταλία», δήλωσε ο επικεφαλής της δημόσιας υγείας για τον νομό του Arad που βρίσκεται στα δυτικά της χώρας. Η καραντίνα πρέπει να διαρκεί δύο εβδομάδες για να είμαστε σίγουροι ότι τα τεστ επιβεβαιώνονται. Αλλά πολλοί άνθρωποι αρνήθηκαν αυτή τη διαδικασία και έπρεπε να καλέσουμε την επέμβαση της αστυνομίας».

Τοποθέτηση σε  Καραντίνα

Η καθιέρωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι προ πάντων προληπτικό μέτρο πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα. «Θα τοποθετούμε  σε καραντίνα όλους τους Ρουμάνους που επιστρέφουν από χώρες όπου ο αριθμός των ασθενών που έχουν προσβληθεί από το Covid-19 υπερβαίνει τα 500 άτομα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ludovic Orban την Κυριακή 15 Μαρτίου. «Αν επιστρέψουν από μια χώρα που βρίσκεται ήδη σε καραντίνα, θα κατευθύνονται αυτόματα σε κέντρα υποδοχής όπου θα παραμείνουν περιορισμένοι για δύο εβδομάδες».

Ο επικεφαλής της Φιλελεύθερης κυβέρνησης απομονώθηκε κι ο ίδιος την Παρασκευή, καθώς ένας γερουσιαστής από το κόμμα του, ο Vergil Chitac, μολύνθηκε από τον ιό. Η κυβέρνηση θα εργαστεί με τηλεδιάσκεψη για δύο εβδομάδες. Παρά το μικρό αριθμό ατόμων που έχουν προσβληθεί μέχρι στιγμής από το Covid-19, η Ρουμανία είχε επιλέξει να προλάβει την κατάσταση και να λάβει δραστικά μέτρα από την έναρξη της επιδημίας. Από τις 11 Μαρτίου, όλα τα σχολεία έκλεισαν και οι οικογένειες με παιδιά στο σχολείο θα λάβουν μια αποζημίωση για να τα κρατήσουν στο σπίτι. «Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα μας επιτρέψει να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της επιδημίας», δήλωσε ο Ludovic Orban. «Σκεφτόμαστε να καθορίσουμε τις τιμές των φαρμάκων και του ιατρικού εξοπλισμού για να περιορίσουμε την αισχροκέρδεια  που έχει γίνει σχετικά με τις μάσκες και τα απολυμαντικά. Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τους Ρουμάνους από το εξωτερικό να επιστρέψουν στη χώρα τους, αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να σέβονται τις δύο εβδομάδες καραντίνας που θα τους επιβάλουμε».

Στις 9 Μαρτίου 2020, 6 Ρουμάνοι που επέστρεψαν από την Ιταλία και είχαν τεθεί σε καραντίνα για δύο εβδομάδες στο σπίτι τους, εξαφανίστηκαν, θέτοντας σε κίνδυνο όλους όσους συνάντησαν. Μετά από αυτό το περιστατικό, η μη τήρηση της καραντίνας άρχισε να τιμωρείται και όσοι αρνούνται να συμμορφωθούν με αυτό, κινδυνεύουν να πάνε φυλακή. Όσο για τους γιατρούς, το μήνυμά τους είναι σαφές. «Συμβουλεύω τους Ρουμάνους από την Ιταλία να σκεφτούν  πριν επιστρέψουν στη χώρα τους», δήλωσε ο Adrian Streinu Cercel, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Νόσων στο Βουκουρέστι. Αν θέλουν να γιορτάσουν το Πάσχα στη Ρουμανία με την οικογένειά τους, πρέπει να γνωρίζουν ότι θα το κάνουν σε ένα κέντρο καραντίνας χωρίς να έρθουν σε επαφή μαζί τους».

Λαμβάνοντας υπόψη μου λοιπόν το παραπάνω ρεπορτάζ, θεωρώ μεγάλο λάθος ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές επαφίενται στην οικειοθελή καραντίνα των Ελλήνων και κοινοτικών αλλοδαπών που φθάνουν στην Ελλάδα,  όταν βλέπουμε την επικίνδυνη εμμονή του Ιερατείου της ελληνικής εκκλησίας στις αυταπάτες του.

Το παράδειγμα της Ρουμανίας είναι εκεί όπου ήκουσα πρόσφατα στο γαλλικό κανάλι ARTE ότι οι Ρουμάνοι πιστοί κοινωνούν με διαφορετικό πλαστικό κουταλάκι από το δισκοπότηρο.

Ας προσέξει λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο είναι καιρός. Θα του ζητήσουν ευθύνες ή θα τον ανταμείψουν οι συμπατριώτες του στις επόμενες εκλογές.

 

 

 

 

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα