Η επίθεση στον Κώστα Σημίτη ένωσε όλες τις ομάδες της Κεντροαριστεράς, πλην ΓΑΠ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
MΕΤΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ

Η εντολή από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες να ανοίξουν οι λογαριασμοί του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, καθώς και της συζύγου του, του αδελφού του, αλλά και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, δεν βρήκε την Κεντροαριστερά απροετοίμαστη.

Οι πληροφορίες στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορούσαν εδώ και καιρό και η γραμμή είχε ήδη δοθεί από τον Παύλο Πολάκη: Πρέπει να βάλουμε κάποιους φυλακή για να κερδίσουμε τις εκλογές.

Το αποτέλεσμα πάντως δεν φαίνεται να δικαιώνει τον σχεδιασμό. Η επίθεση εναντίον του Κώστα Σημίτη, «εμβληματικής φυσιογνωμίας του ευρωπαϊκού κεκτημένου της χώρας», όπως τον χαρακτήρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ένωσε την Κεντροαριστερά, που βλέπει πίσω από αυτή τη σκοτεινή ιστορία μια προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να τσαλακώσει το ΚΙΝΑΛ και να αμαυρώσει το εκσυγχρονιστικό εγχείρημα του Κώστα Σημίτη.

Μοναδική εξαίρεση στην ομόφωνη καταδίκη της επιχείρησης σπίλωσης του πρώην πρωθυπουργού είναι η σιωπή του Γιώργου Παπανδρέου.

Η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου

Ο πρώτος που αντέδρασε -και με ηχηρό τρόπο- ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Εδώ σήμερα ξεκινάει η διαδικασία της συναινετικής -υποτίθεται- αναθεώρησης και πληροφορούμαστε ότι διενεργείται έρευνα στους λογαριασμούς του Κώστα Σημίτη. Δηλαδή κάποιοι θέλουν να αμαυρώσουν το εμβληματικό πρόσωπο του ευρωπαϊκού κεκτημένου της χώρας! Ματαιοπονούν, αλλά εκτίθενται και εκθέτουν και τη Δικαιοσύνη», είπε.

Μπαράζ δημοσιευμάτων

Η αλήθεια είναι ότι η επιχείρηση «χτυπήστε τον Σημίτη» δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Είχε προηγηθεί ένα μπαράζ δημοσιευμάτων από τον ακραιφνή φιλοκυβερνητικό Τύπο για την κατάθεση του Γάλλου μεσάζοντα Μισέλ Ζοσεράν και τα όσα του είχε πει ο εν Ελλάδι εκπρόσωπός του, ότι δηλαδή οι Αμερικανοί πήραν τη δουλειά του C4i στους Ολυμπιακούς Αγώνες επειδή «στόχευσαν στον υπουργό Εσωτερικών και στον πρωθυπουργό».

Τα ρεπορτάζ συνοδεύονταν από συνεχείς επιθέσεις στον πρώην πρωθυπουργό επειδή δήθεν δεν έπαιρνε θέση για την υπόθεση Παπαντωνίου. Υπόθεση που ακόμα δεν έχει κριθεί από τη Δικαιοσύνη, παρά τα αναμφισβήτητα στοιχεία…

Είχε προηγηθεί επίσης ένα μπαράζ πολιτικών δηλώσεων για «τα ορφανά του Σημίτη», με πρώτο και καλύτερο στην επίθεση τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, και με αφορμή την προφυλάκιση Παπαντωνίου.

Τι ανέφεραν τα «Νέα»

Ήδη απο τις 5 Νοεμβρίου ο δημοσιογράφος των «Νέων» Γιώργος Παπαχρήστος είχε προειδοποιήσει ότι έρχεται χτύπημα κατά του πρώην πρωθυπουργού. Εγραφε τότε στη στήλη του, «Στίγμα»:

«Επείγεται να αλλάξει την ατζέντα ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά εξ όσων πληροφορούμαι δεν θα το επιχειρήσει μόνο με τη συνταγματική αναθεώρηση που όπως φαίνεται θα είναι τελείως της πλάκας. Όχι. Άλλωστε καμία συνταγματική αναθεώρηση δεν φέρνει ψήφους ούτε συγκρατεί ψήφους που είναι υπό αναχώρηση από το οικείο μαντρί.

Οι (κυβερνητικές) πηγές που διαθέτω εδώ και εκεί με ενημερώνουν ότι στους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου, υπογείων και ανωγείων, είναι μια ηχηρή ποινική δίωξη, η οποία θα καταφέρει, εκτιμούν, “τελειωτικό χτύπημα” στο περίφημη “σάπιο, παλιό πολιτικό κατεστημένο”. Και κατά ποίου μπορεί να είναι αυτή η δίωξη ώστε να επιφέρει το προαναφερόμενο, θετικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, αποτέλεσμα; Κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη».

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή

Και είναι χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή απευθυνόμενος στη Φώφη Γεννηματά.

«Δεν αισθάνεστε στοιχειωδώς την ανάγκη μετά από τόσα που έχουν αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα και μας κατηγορείτε ως αδίστακτους, δεν αισθάνεστε την ανάγκη όταν έχει βγει εκτός από τον Τσοχατζόπουλο και ο Γιάννος Παπαντωνίου, όταν έχει έρθει η υπόθεση Μαντέλη, η υπόθεση Τσουκάτου, δεν αισθάνεστε την ανάγκη να ζητήσετε μια συγγνώμη από τον ελληνικό λαό και από τον κόσμο που σας ψήφισε και σας ψηφίζει;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός…

Η δήλωση της Φώφης Γεννηματά

Είχε προηγηθεί η ευθεία καταγγελία των μεθοδεύσεων του Σύριζα από την Φώφη Γεννηματά.

«Είπα προχθές ότι ο πανικός σας προκειμένου να πλήξετε τη δημοκρατική παράταξη, θα σας οδηγήσει να σπιλώσετε μέχρι και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Είστε αδίστακτοι. Τώρα φτάνετε στον Κώστα Σημίτη, τον πρωθυπουργό της ΟΝΕ, του Ελσίνκι, της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, των μεγάλων έργων που άλλαξαν την εικόνα της χώρας. Πάρτε το απόφαση: δεν μας αγγίζετε. Αυτά που κάνετε θα σας γυρίσουν μπούμερανγκ».

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Παύλος Χρηστίδης: «Είναι επικίνδυνοι και απόλυτα προβλέψιμοι. Μπροστά στον πανικό τους και την αγωνία να χτυπήσουν τη δημοκρατική παράταξη, είναι ικανοί να σπιλώσουν μέχρι και τον Ελευθέριο Βενιζέλο».

Οι δηλώσεις Χρυσοχοΐδη

Ο πρώτος πάντως που αντέδρασε μόλις έγινε γνωστή η εξέλιξη και κυκλοφόρησε η εφημερίδα «Τα Νέα», η οποία αποκάλυψε το άνοιγμα που έχει ζητήσει η Αρχή για τους λογαριασμούς Σημίτη, ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που βρέθηκε στο στούντιο του ΣΚΑΪ: «Οι λογαριασμοί έχουν ανοιχτεί. Ας ανοίξουν ό,τι θέλουν», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε μάλιστα λόγο για παιχνίδια δικαστικών λειτουργών με βάση τις συζητήσεις καφενείου. «Να ξέρουν όμως» πρόσθεσε, «ότι αυτό θα τους έρθει μπούμερανγκ γιατί η ίδια η δημοκρατία με τους νόμους της έχει απαντήσεις».

Η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη

Αργά το πρωί της Τετάρτης 14 Νοεμβρίου, που αποκαλύφθηκε το θέμα, ο Κώστας Σημίτης έκανε την εξής δήλωση.

«Η προαναγγελθείσα επιχείρηση δίωξής μου δεν με αγγίζει. Η Ιστορία δεν γράφεται από τους περιστασιακούς ενοίκους της εκτελεστικής εξουσίας. Είναι προφανές ότι η έρευνα στους λογαριασμούς μου είναι ευπρόσδεκτη. Δεν έχω τίποτα να κρύψω. Τα σχετικά δημοσιεύματα εστιάζονται σε συκοφαντίες. Και στις συκοφαντίες θα απαντήσω, αφού διαπιστώσω ποιοι εμπλέκονται».

Η τελευταία φράση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού θα πρέπει να περιμένουμε πιθανότατα αποκαλύψεις για το παρασκήνιο της υπόθεσης. Που είναι πολιτικό…

Όλως τυχαίως και σε αυτή τη δήλωση θέλησε να απαντήσει το απόγευμα στη Βουλή, μιλώντας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο Αλέξης Τσίπρας, που έκανε λόγο για ιδιοκτησιακή αντίληψη της εξουσίας από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού.

Λοβέρδος, Θεοχαρόπουλος

Στις οργισμένες αντιδράσεις προστέθηκε και αυτή του Ανδρέα Λοβέρδου, που έγραψε στο Twitter:

«Άνοιγμα λογαριασμών πρώην Π/Θ Κώστα Σημίτη και πρώην Υπ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Έχουν χάσει κάθε μέτρο ηθικής και πολιτικής αντίληψης. Είναι αξιοθρήνητοι!».

Ενώ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ σημείωσε:

«Είναι απαράδεκτη η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Δεν έμαθαν τίποτε από την πρόσφατη πολιτική ιστορία του τόπου. Είναι ντροπή».

Ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης- φωτογραφία sooc.gr

Πηγή: iefimerida.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα