Η ΕΕ συζητά κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οκτώβριος 4, 2019. 22:44

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας λόγω των γεωτρήσεων της Άγκυρας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και το θέμα περιλαμβάνεται  στην ατζέντα της συνόδου του Συμβουλίου της ΕΕ στις 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, γράφει το ρωσικό πρακτορείο Tass.

Το πρακτορείο επικαλείται  ανακοίνωση της Εξωτερικής Υπηρεσίας της ΕΕ μετά από τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή μεταξύ της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι «οι ενέργειες της Τουρκίας πραγματοποιούνται σε μια εποχή που εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια διευθέτηση της Κύπρου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

«Η Τουρκία πρέπει να απόσχει  από τέτοιες ενέργειες και να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της», αναφέρεται.

«Επιπλέον, η Τουρκία πρέπει να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κυπριακής Κυβέρνησης και να εξετάσει την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας βάσει του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων με καλή πίστη και σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

Νωρίτερα, οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας κατηγόρησαν την Τουρκία για παραβίαση της κυριαρχίας της, αφού η Άγκυρα έστειλε γεωτρύπανο στο οικόπεδο 7 που βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου και βρίσκεται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του νησιού.

Η Άγκυρα αποφάσισε να ανακατευθύνει το γεωτρύπανο ‘Γιαβούζ’ στο οικόπεδο 7 που βρίσκεται  στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, νοτιοδυτικά του νησιού, το οποίο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οριοθετήθηκε το 2003 μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.

Σύμφωνα με δήλωση του προεδρικού γραφείου, η έρευνα και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στον τομέα αυτό «είναι στο αποκλειστικό δικαίωμα της Κύπρου και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα  οποιαδήποτε τρίτου κράτους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας».

tass.ru/

https://www.echedoros-a.gr/2019/10/blog-post_41.html#more

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η γερμανική ΕΕ δεν θα επιβάλει, παρά μονάχα ίσως επιφανειακές, κυρώσεις στην Τουρκία, διότι η κραταιά Γερμανία συνεχίζει την πυγολιχεία προς αυτήν:

    Ζεεχόφερ : Πρόθυμοι να βοηθήσουμε την Τουρκία, σε ό,τι επιθυμεί

    Χαλά τέτοιο αδελφικό (αδελφίστικο;) κλίμα, για μια “κωλοκύπρο”;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα