«Η αυταπάτη της ηθικοποίησης της πολιτικής ζωής»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΑλκηΚαλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

Η περίπτωση των πολλαπλών εκτροχιασμών συνεργατών του Μακρόν που τον αμαυρώνουν και τον φθείρουν

Θα ήθελα να θυμίσω στους αναγνώστες μου ότι από τις στήλες των Ανιχνεύσεων έχω αναφερθεί, προ δυο ετών, τρεις φορές στο καυτό ζήτημα της «ηθικοποίησης της γαλλικής πολιτικής ζωής», όπως :

@ στις 09-07-2017 : https://www.anixneuseis.gr/?p=170927

@ στις 15-07-2017 : https://www.anixneuseis.gr/?p=171209

@ στις 3-08-2017 : https://www.anixneuseis.gr/?p=172314

Μάλιστα στο τελευταίο άρθρο μου είχα βάλει τον τολμηρό τίτλο :  «Η ανάκτηση της αξιοπιστίας της γαλλικής πολιτικής ζωής μάλλον θα είναι πολύ δύσκολη υπόθεση». Κι αυτή η πικρή αλήθεια αποδεικνύεται περίτρανα, μέχρι στιγμής τουλάχιστο, μέσα από την τελευταία υπόθεση (κι όχι μόνο) του υπουργού Νο 2 της κυβέρνησης του Μακρόν, του François de Rugy, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί κάτω από το ασήκωτο βάρος των δικών του ηθικών παρεκτροπών. Για περισσότερες λεπτομέρειες αυτής της υπόθεσης, βλέπε σχετικό άρθρο μου στις Ανιχνεύσεις στις 13-7-2019 :

https://www.anixneuseis.gr/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%AE%CE%BD-%CE%B7-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF%CF%80%CF%84%CF%89%CF%83/?fbclid=IwAR0ttWjsfdRTdG07qS5w52vjG4QhCa9O91pA4mzRPteQIZjmKeCrhuJLzkw

Ποιες ήταν οι υποθέσεις που αμαύρωσαν το φανταχτερό προφίλ του Μακρόν μέσα στα 2,5 χρόνια της πενταετούς θητείας του ; Τις έχουν συνοψίσει περιεκτικά οι δημοσιογράφοι Maxime Vaudano και Jérémie Baruchο στον ηλεκτρονικό Le Monde σε σχετικό άρθρο τους στις 12 Ιουλίου 2019, με τίτλο : «Οι υποθέσεις που κλονίζουν την πενταετή θητεία του Μακρόν» (Les affaires qui ébranlent le quinquennat d’Emmanuel Macron).

Ο François de Rugy  : Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν

Όταν ήταν Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, ο Υπουργός Οικολογίας διοργάνωσε μαζί με τη σύζυγό του τουλάχιστον εννέα «ανεπίσημα δείπνα» στην επίσημη κατοικία του εκάστοτε προέδρου που λέγεται  l’tel de Lassay. Το προσωπικό της Εθνοσυνέλευσης τέθηκε στην υπηρεσία του για αυτά τα βραδινά, καθώς και τα πιατικά και τα εκλεκτά εδέσματα από τις κουζίνες και το κελάρι της Εθνοσυνέλευσης. Επιπλέον, ο ιστόπος  του Mediapart (που έκανε τις αποκαλύχεις) αναφέρει επίσης την ανακαίνιση των διαμερισμάτων του ζευγαριού στο Υπουργείο Οικολογίας για αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ δημόσιου χρήματος, καθώς και την ευνοϊκή μίσθωση σύμφωνα με τον ευνοϊκό νόμο Scellier ενός διαμερίσματος στα προάστια της πόλης Νάντης. Τέλος, ο Mediapart αποκάλυψε ότι, ως βουλευτής, ο De Rugy είχε χρησιμοποιήσει το επίδομα εξόδων γραφείου του (IRFM) για να πληρώσει μέρος των συνδρομών του στο κόμμα του, την «Ευρώπη-Οικολογία–οι Πράσινοι». Ποσά που στη συνέχεια αφαιρέθηκαν από τους φόρους εισοδήματός του.

Ο Alexandre Benalla : Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν

Ο Alexandre Benalla, υπεύθυνος ασφαλείας στο  προεδρικό μέγαρο Elysée, συνοδεύει την αστυνομία ως παρατηρητής  κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της 1ης Μαΐου 2018 στο Παρίσι. Βιντεοσκοπείται, χωρίς να το ξέρει, στην πλατεία της  Contrescarpe, να βιαιοπραγεί σε δύο διαδηλωτές ενώ φορούσε κι ένα περιβραχιόνιο της αστυνομίας, χωρίς να είναι αρμοδιότητά του. Την επομένη αυτής της σκηνής, αναφέρθηκε ότι απολύθηκε από τον  Μακρόν. Θα κατηγορηθεί τέσσερις ημέρες μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης από την εφημερίδα Le Monde, στις 18 Ιουλίου 2018. Έκτοτε, οι αποκαλύψεις έπεσαν βροχή επί αυτού  του αμφιλεγόμενου προσώπου που είχε την πλήρη εμπιστοσύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατηγορείται, μεταξύ άλλων : ότι παραβίασε τον δικαστικό του έλεγχο, ότι είχε μη εξουσιοδοτημένη κατοχή όπλου κατηγορίας Β, ότι είχε ψευδομαρτυρήσει στην επιτροπή έρευνας της Γερουσίας, ότι υπέγραψε μια σύμβαση ασφαλείας με ένα κολλητό του Πούτιν, υπόπτου για διασυνδέσεις με τη μαφία της Μόσχας (Iskander Makhmudov), ότι απέκτησε και χρησιμοποίησε αδικαιολόγητα διπλωματικά διαβατήρια

Ο Ismaël Emelien : Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν

Όταν ξέσπασε η υπόθεση Benalla στις 18 Ιουλίου 2018, ο Ismaël Emelien, ειδικός σύμβουλος του Macron, φέρεται να κατέχει εικόνες από βιντεοσκόπηση της Place de la Contrescarpe κατά τις διαδηλώσεις της 1ης Μαΐου 2018. Στη συνέχεια, επιχειρεί να δημιουργήσει  ένα  «αντιπυρικό μέτωπο» στην υπόθεση που αγγίζει το μέγαρο του Elysée, μεταδίδοντας μέσω των κοινωνικών δικτύων τις βιντεοσκοπημένες εικόνες παρακολούθησης  καθώς και ένα μοντάζ αποσκοπώντας  να απαλλάξει τον υπεύθυνο προστασίας του Elysee.

Ο François Bayrou, η Sylvie Goulard και η Marielle de Sarnez : Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν

Αυτοί οι τρεις πυλώνες του κεντρώου κόμματος του συνεργαζόμενου με τον Μακρόν MoDem,  υπουργοί της πρώτης κυβέρνησης του Edward Philippe, αναγκάστηκαν να παραιτηθούν μετά από ένα μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων τους, αφού είχαν εμπλακεί σε μια παλιά υπόθεση. Είναι ύποπτοι ότι έχουν οργανώσει ή επωφεληθεί από ένα σύστημα εικονικών  κοινοβουλευτικών βοηθών στο Ευρωκοινοβούλιο, παρόμοιο με εκείνο που αφορά και τον Εθνικό Συναγερμό (πρώην Εθνικό Μέτωπο-FN).

Ο Alexis Kohler : Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν

Αυτός ο στενός φίλος και συνεργάτης του Μακρόν εμπλέκεται από την άνοιξη του 2018 σε υποψίες σύγκρουσης συμφερόντων που χρονολογούνται από την εποχή που κατείχε διάφορες θέσεις στο υπουργείο οικονομικών-το Bercy – στην  Εταιρεία συμμετοχών του Κράτους, στη συνέχεια στο πολιτικό γραφείο του Pierre Moscovici και του Macron. Μετά την επίβλεψη της συμμετοχής του κράτους στο λιμάνι της Χάβρης και του ναυπηγείου Saint-Nazaire, ο Αλέξης Κόλερ εγκατέλειψε τη διοίκηση το 2016 για να καταλάβει την οικονομική διεύθυνση του πλοιοκτήτη MSC – ο οποίος συνυπήρχε με την  Rafaela Aponte, πρώτη ξαδέλφη της μητέρας του. Ο όμιλος είναι ο κύριος πελάτης των ναυπηγείων του Saint-Nazaire, του οποίου ήταν ένας από τους διοικούντες, ως εκπρόσωπος του κράτους.

Ο Richard Ferrand : Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν

Προερχόμενος από  το Σοσιαλιστικό Κόμμα και όντας ένα από τα πρώτα μεγάλα στηρίγματα του Μακρόν, ο Richard Ferrand  πήρε για λίγο το Υπουργείο Εδαφικής Συνοχής στην αρχή της πενταετούς θητείας, πριν υποχρεωθεί να παραιτηθεί μετά από αποκαλύψεις της εφημερίδας Canard enchaî  και της εφημερίδας Le Monde. Οι περισσότερες από τις υποψίες αφορούσαν  την εποχή που διοικούσε τις Δομές Αλληλεγγύης της περιοχής της Βρετάνης : κατηγορήθηκε ότι ευνόησε τις δύο συντρόφους του διαδοχικά από μια συναλλαγή επί ακινήτων και από αμφισβητούμενες συμβάσεις, αλλά και από το γεγονός ότι βρισκόταν σε κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντωνυπερασπιζόμενος  ως βουλευτής  μια πρόταση νόμου για τις  Δομές αυτές (mutuelles),  διατηρώντας παράλληλα μια θέση σε αυτή τη δομή. Επίσης, δεν είχε δηλώσει ορισμένους από τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς του.

Η Françoise Nyssen : Οι κατηγορίες που την βαρύνουν

Η πρώην υπουργός πολιτισμού θεωρείται ύποπτη για παρατυπίες κατά τη διάρκεια εργασιών που έκανε στον εκδοτικό της οίκο Actes Sud στο Παρίσι και στην πόλη Αρλ , το 2011 και το 2012. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρέλειψε να δηλώσει τα έργα στο δημαρχείο, στην Εφορία και στην πολεοδομία της Γαλλίας, παραβιάζοντας τους κανόνες του πολεοδομικού σχεδιασμού και εξοικονομώντας μέρος των φόρων ιδιοκτησίας.

Η Laura Flessel : Οι κατηγορίες που την βαρύνουν

Η πρώην υπουργός Αθλητισμού παρέλειψε να δηλώσει ποσά στην Εφορία σχετικά με μια εταιρεία που διαχειρίζεται τα δικαιώματα εικόνας της, Flessel & Co, την οποία κατέχει με τον σύζυγό της. Τα ποσά αυτά ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε τρεις οικονομικές χρήσεις. Αυτά τα ποσά ελήφθησαν από τους λογαριασμούς της εταιρείας και καταβλήθηκαν παράνομα στους προσωπικούς λογαριασμούς του ζευγαριού.

Η Muriel Pénicaud : Οι κατηγορίες που την βαρύνουν.

Στα τέλη του 2015, ο φορέας  Business France, ένας δημόσιος οργανισμός βιομηχανικού και εμπορικού χαρακτήρα, στον οποίο  ήταν τότε γενική διευθύντρια η Muriel Pénicaud, υπέγραψε σύμβαση αξίας περίπου 400.000 ευρώ με την επιχείρηση Havas Paris για να διοργανώσει ένα βραδινό με τον  Macron, τότε υπουργό οικονομικών, στα πλαίσια ενός Σαλονιού  Τεχνολογικών Καινοτομιών στο Λας Βέγκας. Η σύμβαση υπογράφηκε χωρίς προηγούμενο ανοικτό διαγωνισμό  υποβολής προσφορών, ενώ ήταν υποχρεωτικός για την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων, όταν πρόκειται για τέτοια μεγάλα ποσά.

Ο Benjamin Griveaux : Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν

Ο περί ου ο λόγος, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, έλαβε πρόσφατα το χρίσμα υποψηφιότητας του κόμματος του Μακρόν για το Δήμο του Παρισιού στις επόμενες δημοτικές εκλογές του 2020. Κατηγορήθηκε πριν δυο μέρες ότι έβρισε χυδαία τους κομματικούς συν-υποψηφίους του κατά τη φάση της ακολουθηθείσας αμφιλεγόμενης προκριματικής ενδοκομματικής φάσης, μετά από αποκάλυψη του γαλλικού περιοδικού Point.  Συγκεκριμένα τους αποκάλεσε «ηλιθίους». Για τον έναν από αυτούς, τον Hugues Renson, φέρεται να είπε : «είναι π… γιος,  το ξέρουμε από την πρώτη μέρα». Για τον Mounir Mahjoubi, «Καλά … ουδέν σχόλιο». Για τον dric Villani, «Δεν έχει τις πλάτες να κάνει μια προεκλογική εκστρατεία αυτού του είδους. Θα κλατάρει!». Βέβαια, μόλις αποκαλύφθηκαν οι ύβρεις του που συνιστούν την αποθέωση της αλαζονείας της εξουσίας, τους ζήτησε συγνώμη και τους κάλεσε να συστρατευθούν στον κοινό δημοτικό αγώνα. Όμως οι υβρισθέντες δεν παρέστησαν χθες στην εναρκτήρια προεκλογική εκδήλωση που έκανε στο Παρίσι.

Όλες οι παραπάνω υποθέσεις δεν συνιστούν κατανάγκη ποινικές υποθέσεις που έχουν τελεσιδικήσει ενώπιον των αρμόδιων γαλλικών δικαστηρίων. Όμως έπληξαν καθοριστικά την δημοτικότητα του Μακρόν διότι οι Γάλλοι, όπως και κάθε Λαός, θέλουν άψογους τους πολιτικούς τους. Τους θέλουν νόμιμους αλλά και υποδειγματικούς.

Η υποδειγματικότατα της κυβέρνησης Μακρόν είναι ακόμα το μεγάλο ζητούμενο. Κι έχει διανύσει περίπου το ήμισυ της θητείας του. Και θέλει να κάνει την μεγάλη μεταρρύθμιση του μη βιώσιμου συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας με τα 42 διαφορετικά καθεστώτα (!) των προνομιούχων Συντεχνιών.

Πώς θα επιτύχει όμως ο Μακρόν (ο πρόεδρος που θέλει να μαζέψει όλα τα ελλείμματα για να εξυγιάνει την γαλλική οικονομία), όταν η σημερινή ειδησεογραφία αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός 2018 του προεδρικού μεγάρου έπεσε έξω κατά 3,8 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο ; Πού είναι λοιπόν η «Υποδειγματικότητα» (l’exemplarité) και η «ηθικοποίηση της πολιτικής ζωής» ;

Μήπως ήταν οι αυταπάτες του «νέου γαλλικού πολιτικού κόσμου» σε σχέση με τον «παλιό» ;

Που κι εμείς γνωρίσαμε στην πράξη για 4,5 χρόνια μέσα από το δήθεν «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς»;

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα