Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ: ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ENA ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ένα τμήμα παρατημένου λιμανιού γίνεται νησί και αποκτά ζωή

OSLOTjuvholmenΕπιμέλεια :   Αλέξανδρου  ΤΖΙΟΛΑ

 ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ.

Το επίκεντρο της προσοχής και των προβλημάτων πολλών πόλεων τελευταία είναι η αναγέννηση βιομηχανικών λιμένων ή υποβαθμισμένων & παρατημένων παράκτιων περιοχών με κατεύθυνση την βιώσιμη αστική ανάπτυξη.

Η ανάπλαση της περιοχής «Tjuvholmen» στο Οσλο, ήταν ένα ιδιωτικό επενδυτικό πρόγραμμα θαλάσσιας ανάπτυξης, που βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία στην πόλη.

Από την επένδυση στο Tjuvholmen μπορούν να εξαχθούν πολλά συμπεράσματα για τις επεμβάσεις τέτοιου είδους με τον χαρακτήρα της ανάπλασης από ένα παλαιό σε ένα σύγχρονο αστικό περιβάλλον, μέσα σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο πολιτικής-οικονομικής συμπεριφοράς, αλλά και για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σχέση μεταξύ των σημερινών πολιτικών αστικής ανάπτυξης και των ανακατασκευών αστικού χαρακτήρα κοντά στις ακτές και τη θάλασσα.

Σχετικά με το Tjuvholmen

Οι κάτοικοι του Oslo το λένε τώρα πλέον «το μικρό μας νησιωτικό βασίλειο» .

Αποτελείται από τρία νησάκια. Σε αυτά υπάρχουν μεταξύ άλλων : εστιατόρια, galleries για κάθε γούστο, μοντέρνα γραφεία και σε κάποια σημεία κατοικίες/διαμερίσματα που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με την πόλη και το Oslo fjord.

Όλα σε ένα μέρος.

Για ένα μικρό χρονικό διάστημα στην ιστορία, το Tjuvholmen ήταν μία περιοχή όπου γίνονταν δολοφονίες στο Όσλο.

Από τότε έχει χρησιμοποιηθεί για βόσκηση βοοειδών, ως παραλιακή παραλία, μέχρις ότου ένας Γερμανός γεωλόγος το βάζει στο παγκόσμιο χάρτη με τα ευρήματά του.

Μέχρι τον 21ο αιώνα, το Tjuvholmen παρέμεινε μία ξεχασμένη απόμακρη παραθαλάσσια περιοχή!

Τώρα η γειτονιά ομορφαίνει με κατοικίες, γραφεία, το ξενοδοχείο ‘‘THE THIEF’’ και το μοναδικό Astrup Fearnley Museum, που σχεδιάστηκε από έναν από τους κορυφαίους αρχιτέκτονες μουσείων, τον Ιταλικό Renzo Piano.

Οι επενδυτές  Selvaag Gruppen και Aspelin Ramm έχουν ανανεώσει τον Δήμο, δημιουργώντας μια γειτονιά που ενσωματώνει κατοικίες, γραφεία, χώρους αναψυχής και συναρπαστικές πολιτιστικές εμπειρίες.

Tjuvholmens Masterplan

Το Tjuvholmen βρίσκεται στη δυτική πλευρά της συνοικίας Pipervika, το εσωτερικό λιμάνι του Fjord του Όσλο και είναι η φυσική επέκταση του οικοδομικού τετραγώνου Aker Brygge.

Το Tjuvholmen αποτελείται από 3 νησιά:

Το Akerodden (το κοντινότερο στην Aker Brygge, περιοχή μεικτής χρήσης),

Το Tjuvholmen (κυρίως κατοικίες) και το Skjæret / Holmen (που είναι πάρκο και πολιτιστικοί χώροι).

Ο κύριος σχεδιασμός ανατέθηκε, μετά από διαγωνισμό που κέρδισε το 2002 ο Niels Torp Arkitekter.

Από τότε, οι ομάδες Selvaag Gruppen και Aspelin-Ramm gruppen είναι υπεύθυνες για την κατασκευή των διαφόρων κτιρίων.

 

(Εικόνα σελίδας από το αφιέρωμα)

Ο σχεδιασμός των διαφορετικών κτιρίων δόθηκε σε διαφορετικά γραφεία και αυτά που βρίσκονται στο Akerodden έχουν τελειώσει και έχουν δοθεί προς πώληση από το 2005.

Το Akerodden, το πρώτο νησί του Tjuvholmen, έχει έκταση 2,1 εκτάρια (21.000 μ2), με δόμηση 83.000μ2 για κατασκευές, αποτελούμενες από ξενοδοχείο, διαμερίσματα, καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες και γραφεία.

Ο χώρος διασχίζεται από μία κύρια λεωφόρο (Tjuvholmen Alle) και από δύο μικρότερους δρόμους, που διασταυρώνονται για να κάνουν την κύρια πλατεία (Olav Selvaags Plass) και δημιουργούν [4] διαφορετικούς τομείς.

Η σύνδεση με το Aker Brygge πραγματοποιείται μέσω [2] γεφυρών που συνδέουν κοινόχρηστους χώρους και από τις δύο πλευρές όπου κυριαρχούν : Πεζόδρομοι περιπάτου στην πλευρά του Fjord και πλατείες στην εσωτερική πλευρά.

Στο νότιο όριο του νησιού δημιουργήθηκε μια ηλιόλουστη καταπράσινη περιοχή με προνομιακή θέα στο fjord. Η κάθετη οργάνωση των κτιρίων (κατά μέσο όρο 11 ορόφων) ακολουθεί μια παραδοσιακή σύνθεση: τα εμπορικά καταστήματα και τα εστιατόρια στο ισόγειο, τα γραφεία στους μεσαίους ορόφους και τα σπίτια στους τελευταίους ορόφους.

Όπως οι περισσότερες Ευρωπαικές πόλεις, έτσι και το Όσλο πραγματοποίησε μια τεράστια επένδυση για να φέρει τους πολίτες της κοντά στη θάλασσά της, αφαιρώντας μεγάλες βιομηχανικές περιοχές και μετατρέποντάς τις : σε στέγαση, σε εμπορικούς και επιχειρηματικούς χώρους.

Το κύριο αξιοθέατο στο Tjuvholmen είναι το νέο Astrup Fearnley Museet, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Renzo Piano και άνοιξε το 2012.

Το έργο του μεγάλου Ιταλού αρχιτέκτονα αποτελείται από 3 διαφορετικά κτίρια (το Μουσείο Astrup Fearnley, ένα κτίριο γραφείων και ένα κέντρο πολιτισμού) που καλύπτονται από μια ενοποιημένη καμπύλη στέγη.

Τα κτίρια βρίσκονται σε 2 διαφορετικά μικρά νησιά που συνδέονται με γέφυρες.

Ο εξωτερικός χώρος περιλαμβάνει έναν πύργο παρατήρησης, ένα πάρκο Γλυπτικής και μια μικρή αμμουδιά, η οποία είναι μία από τις πιο όμορφες γωνιές της πόλης.

Thief Island: Μια πετυχημένη επένδυση για την πόλη.

Μία μικρή λωρίδα γής αναγέννησε μία ολόκληρη παρατημένη παραθαλάσσια περιοχή στο Oslo της Νορβηγίας, ήταν μία απόλυτα επιτυχημένη επένδυση.

Είναι μια «ταπετσαρία» κατοικιών και εστιατορίων, γκαλερί τέχνης και αρτοποιείων, μ’ ένα ξενοδοχείο υψηλού επιπέδου και μ’ ένα μουσείο σχεδιασμένο για ‘starchitect’, μαζί με ευρύχωρα σκαλοπάτια για να καθίσει κανείς στην άκρη του Fjord του Όσλο ενώ υπάρχει ακόμη μια παραλία στην οποία μπορεί κάποιος να απολαύσει ακόμη και το μπάνιο του τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο ορίζοντας του Όσλο έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία πέντε χρόνια με αυτή την επένδυση.

Τίποτα δεν έχει φέρει περισσότερα έσοδα και κατοίκους αυτής της πλούσιας σε πετρέλαιο πόλης, από την περιοχή Tjuvholmen.

Σαν “Μικρή πόλη μέσα σε μια πόλη”, το περιγράφουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων Aspelin Ramm και οι αδελφοί Olav και Frederik Selvaag – και αυτό ήταν ακριβώς όταν κέρδισαν τον διαγωνισμό με την προσφορά τους.

Η περιοχή Tjuvholmen (μεταφράζεται ως “Το νησί του Κλέφτη”) πήρε το όνομά της τον 18ο αιώνα, λόγω της φήμης του ως τόπου όπου οι μεθυσμένοι και οι κλέφτες παραμονεύουν και οι εγκληματίες συλλαμβάνονται συχνά για να πάνε φυλακή.

Στα πιο πρόσφατα χρόνια, ο χώρος αυτός εξακολουθούσε να αμαυρώνεται από αυτήν την άσχημη ιστορική ανάμνηση. Αυτή η άσχημη εικόνα μνήμης συνέχισε να υπάρχει ακόμη και στην μεταγενέστερη μετεξέλιξή της ως μέρος της αποβάθρας της πόλης.

Η προοπτική της πόλης και της γύρω περιοχής, άλλαξε άρδην όταν το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας πήρε το μεγάλο κομμάτι της πίτας των ναυτιλιακών επιχειρήσεων από το Όσλο.

Τότε εκδηλώθηκε παράλληλα και μια αυξανόμενη ανάγκη για απόκτηση γης στη νορβηγική πρωτεύουσα.

Ετσι ο Jens Selvaag, μηχανικός και οικιστικός εργολάβος, γνωστός για το καινοτόμο όραμά του, πρότεινε την ανάπτυξη της περιοχής.

Αυτό ήταν το 2001. Μέχρι το 2005, η εταιρεία του μαζί με τον Aspelin Ramm και τον τοπικό αρχιτέκτονα Niels Torp δημιούργησαν ένα γενικό σχέδιο, το οποίο, όπως είπε ο Frederik Selvaag, έβαλε το Όσλο στον χάρτη της σύγχρονης τέχνης.

Όλα κινήθηκαν πολύ γρήγορα: ο χώρος ολοκληρώθηκε τελικά τον Ιανουάριο και ο στόχος του Selvaag ήταν κάτι παραπάνω από επιτεύξιμος.

Οι τουρίστες και οι ντόπιοι έρχονται στη γέφυρα για να περπατούν και να ξεκουράζονται, να συναντώνται και να ψωνίζουν, να παίρνουν ένα κομμάτι της κουλτούρας ή να αγοράζουν τις τελευταίες εργασίες από τον καλλιτέχνη της στιγμής, όλα σε ένα περιβάλλον που έχει φέρει φρεσκάδα και νεότητα, πράγματα που απουσίαζαν από το Όσλο.

ENA ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΝΗΣΗ  ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Η ουσία του πολεοδομικού σχεδιασμού για το Tjuvholmen καθορίζεται από το χώρο περιπάτου, κατά μήκος της προκυμαίας από το Δημαρχείο και από τη γειτονική περιοχή Aker Brygge, η οποία μετατράπηκε από ναυτιλιακή προβλήτα σε δυναμική εμπορική και κατοικημένη περιοχή μεταξύ 1980 και 1990.

Το Tjuvholmen είναι το τελικό σημείο της αστικής ανάπτυξης κατά μήκος της προκυμαίας στα νοτιοδυτικά.

Η περιοχή είναι χωρίς αυτοκίνητο, αν και υπάρχει χώρος στάθμευσης για περίπου 1.000 αυτοκίνητα στους υπόγειους χώρους στάθμευσης.

Για να βελτιωθεί η θαλάσσια οικολογία στο Tjuvholmen, οι κατασκευαστές έχουν κατασκευάσει τεχνητούς υποβρύχιους υφάλους που αποτελούνται από εκατοντάδες στοιχεία σκυροδέματος με κρυψώνες για ψάρια και οστρακοειδή και σχοινιά για μύδια.

Το οδικό δίκτυο της περιοχής είναι διαμορφωμένο σε σχήμα ανεμιστήρα που δημιουργεί μεταβαλλόμενα πρότυπα ηλιοφάνειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Το έδαφος στο Odden έχει δημιουργηθεί σκόπιμα ώστε το υψηλότερο σημείο να είναι στην κεντρική πλατεία, Olav Selvaag Place.

Τρία σιντριβάνια και ένα κεντρικό δίκτυο καναλιών δημιουργούν μία αίσθηση η οποία αντιπροσωπεύει τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του νερού: μια λιμνούλα με τεράστιο μαύρο γρανίτη, μια βρύση με έξι πίδακες νερού και ένα τρίτο χαρακτηριστικό της κυματιστής, εκτόξευσης νερού μέσα σε μια κοίλη στήλη πορφυρίτη ρομβοειδούς.

Το νερό τρέχει από τα σιντριβάνια στα κανάλια των δρόμων προς το fjord.

Η επίπλωση του δρόμου, ο φωτισμός, οι φυτεύσεις και τα δέντρα όπως και οι βραχόκηποι αντισταθμίζουν τη διαφορά ύψους και σκόπιμα σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να παρέχουν θετικές αισθητικές πινελιές και να προσφέρουν καθίσματα και θέσεις για να μένουν οι περιπατητές και οι παρέες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ – ΟΛΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ – ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ.

Το Tjuvholmen είναι μια εκπληκτική τοποθεσία στη λιμνοθάλασσα όπου η θέα, το φως και το κλίμα προσφέρουν πολλαπλές ευκαιρίες και διαφορετικές εμπειρίες.

Σε όλο το μήκος της προβλήτας υπάρχουν δημόσια καθίσματα και θέσεις στάθμευσης, ενώ εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες παρέχουν υπηρεσίες.

Το Tjuvholmen είναι διαθέσιμο για όλους τους χρήστες.

…………………

Ολόκληρο το αφιέρωμα μαζί με τις κατατοπιστικές εικόνες περιήγησης μπορείτε να το διαβάσετε εδώ :

https://www.scribd.com/document/396923837/OSLO-Tjuvholmen-%CE%97-%CE%91%CE%9D%CE%91%CE%A0%CE%9B%CE%91%CE%A3%CE%97

 ΤΕΛΟΣ-

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα