ΗΠΑ-ΕΚΛΟΓΕΣ: Ο Τραμπ άντεξε και οι Δημοκρατικοί δεν θριάμβευσαν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

τουJean-Eric Branaa ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Ε.Δ.ΝΙΑΝΙΟΣ

Η συμμετοχή στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 ήταν πολύ υψηλή, καθώς ο αριθμός των νέων ψηφοφόρων – 800.000 – είχε σημειώσει ρεκόρ. Ο καθένας αναρωτιόταν ποιο στρατόπεδο θα επωφελείτο.

Για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια, οι Δημοκρατικοί πήραν και πάλι τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε εκλογές που αναμένονταν ως δημοψήφισμα κατά του Τραμπ. Ιστορικά, το κόμμα του προέδρου δεν έχει καλά αποτελέσματα στις ενδιάμεσες εκλογές. Ο Μπαράκ Ομπάμα έχασε 63 έδρες κατά την πρώτη του θητεία και τον Μπιλ Κλίντον 54. Κατά τη δεύτερη θητεία του, ο Τζορτζ Μπους έχασε 30 έδρες.

Το όλο ερώτημα τώρα είναι να ξέρουμε αν οι ψηφοφόροι ψήφισαν σύμφωνα με αυτή την οδηγία κατά του Τραμπ, όπως συνιστούσε το Δημοκρατικό Κόμμα ή εάν εκφράστηκαν περισσότερο τοπικιστικά, γνωρίζοντας ότι ενίσχυαν την πλειοψηφία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανω Βουλή. Η συζήτηση είναι σαφώς ανοικτή και η απάντηση παρέχει μια λύση σε αυτό το υπαρξιακό πρόβλημα που κατέλαβε όλους κατά τη διάρκεια της επόμενης ημέρας: ποιος κέρδισε;

 Η νέα γενιά των Δημοκρατικών: Η 29χρονη Αλεξάνδρια Οκάζιο-Κορτέζ νίκησε το Ρεπουμπλικανό Αντονυ Πάπας στο 14ο διαμέρισμα της Νέας Υόρκης και έγινε η νεαρότερη Γερουσιαστής των ΗΠΑ.

 

 

Όπως και να είναι, το αποτέλεσμα θα επηρεάσει σημαντικά τα επόμενα δύο χρόνια της προεδρίας του Trump, ο οποίος ίσως αντιμετωπίσει πολλές κοινοβουλευτικές έρευνες με πρωτοβουλία των Δημοκρατικών, διότι έτσι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ή ακόμη και να καταχραστούν, αυτό το σημαντικό προνόμιο που τους παρέχει η νέα τους πλειοψηφία. Η άλλη αναμενόμενη συνέπεια είναι ότι ο πρόεδρος θα δει το νομοθετικό του πρόγραμμα εντελώς μπλοκαρισμένο. Ωστόσο, ο Τραμπ έσπευσε να δημοσιοποιήσει ένα tweet νίκης, επισημαίνοντας ίσως με αυτό ότι η δυνατότητα διακυβέρνησης με διατάγματα δεν αποτελεί εμπόδιο στη δράση του, τουλάχιστον κατά τη γνώμη του.

Από τα πρώτα αποτελέσματα, φάνηκε ότι οι Δημοκρατικοί διεύρυναν το κενό στις Πολιτείες κλειδιά, στη Φλόριντα, τη Βιρτζίνια, την Πενσυλβάνια και τη Μινεσότα, αλλά έχασαν όμως το Κεντάκυ. Κάποιες προσωπικότητες βρέθηκαν σε δύσκολη θέση και το αποτέλεσμα αναμενόμενο: η πρώην υπουργός υγείας του Bill Clinton, Donna Shalala, νίκησε τη Ρεπουμπλική Μaria Elvira Salazar και κέρδισε μια θέση που οι Δημοκρατικοί εποφθαλμιούσαν από καιρό σε μια περιοχή του Μαϊάμι. Στη βόρεια Βιρτζίνια, η δημοκρατική γερουσιαστή Jennifer Wexton κέρδισε όπως αναμενόταν της Ρεπουμπλικανή Barbara Comstock. Όμως, οι Δημοκρατικοί δεν κατάφεραν να νικήσουν έναν αποχωρούντα υποψήφιο, ο οποίος όμως ήταν ευρέως αποδεκτός στο Κεντάκι, όπου ο Ρεπουμπλικανός Andy Barr κατατρόπωσε την πρώην πιλότο μαχητικού Amy McGrath.

Sharice Davids: η πρώτη Γερουσιαστής, ινδιάνικης καταγωγής

 

Το “μπλε κύμα” λοιπόν μάλλον δεν υπήρξε. Είναι σαφές ότι δεν οδήγησε τους Δημοκρατικούς να αποκτήσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία, ενώ είχαν πολλές ελπίδες να κερδίσουν σημαντικά πεδία μάχης της Γερουσίας: Ιντιάνα, Μιζούρι, Τενεσί, Βόρεια Ντακότα και Τέξας. Σε μια αναμέτρηση με έντονο ενδιαφέρον, ο Ted Cruz, Ρεπουμπλικανός του Τexas, νίκησε τον Δημοκρατικό αντίπαλο Beto O’Rourke. Σε μια άλλη πολυαναμενόμενη μονομαχία, ο Ρεπουμπλικανός Ron DeSantis κέρδισε για τη θέση του κυβερνήτη της Φλόριντα τον Δημοκρατικό Andrew Gillum.

Στο Μισισιπή, η Δημοκρατική Cindy Hyde-Smith και ο Δημοκρατικός Mike Espy προκρίθηκαν για τον δεύτερο γύρο της Γερουσίας, που θα γίνει στις 27 Νοεμβρίου. Στο Οχάιο, ο Ρεπουμπλικανός Mike DeWine εξελέγη κυβερνήτης, νικώντας τον Δημοκρατικό Richard Cordray. Υπάρχουν επίσης μερικές σημαντικές δημοκρατικές νίκες, όπως του Joe Manchin στη Δυτική Βιρτζίνια και του Tammy Baldwin στο Wisconsin. Ή στο Νιου Τζέρσεϋ, όπου ο γερουσιαστής Bob Menentez, ο οποίος, πριν από λιγότερο από ένα χρόνο, αντιμετώπισε κατηγορίες διαφθοράς, δεν τιμωρήθηκε από τους ψηφοφόρους. Στην Ουάσινγκτον, η δημοκρατική γερουσιαστής Μaria Cantwel κέρδισε την επανεκλογή, νικώντας τη Ρεπουμπλικανή αντίπαλο Susan Hutchison. Στην Ιντιάνα, ο Greg Pence, μεγαλύτερος αδελφός του αντιπροέδρου Mike Pence, κέρδισε μια θέση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μια θέση που κατείχε προηγουμένως ο διάσημος αδελφός του. Και σε μια άλλη εκλογική μάχη που απασχόλησε πολύ τα ΜΜΕ, ο επιχειρηματίας Mike Braun νίκησε τον Δημοκρατικό βουλευτή Joe Donnelly και πήρε τη θέση του στη Γερουσία. Εν τω μεταξύ, αρκετοί που δήλωσαν υποψήφιοι την προεδρία του 2020 επανεξελέγησαν εύκολα, όπως ο Bernie Sanders στο Βερμόντ, η Εlizabeth Warren στη Μασαχουσέτη, ο Sherrod Brown στο Οχάιο, ο γερουσιαστής Kirsten Gillibrand της Νέας Υόρκης και ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo.

Οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας των ψηφοφοριών έδειξαν ότι οι εκλογές δεν θα έπαιρναν το χαρακτήρα δημοψηφίσματος: στις ανησυχίες των ψηφοφόρων κυριαρχούσαν  η υγειονομική περίθαλψη και η μετανάστευση. Σ’ αυτό ο Tραμπ ίσως ήταν τυχερός, καθώς μια δημοσκόπηση του CNN ανέφερε ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων δήλωσε ότι ψηφίζει εξ αιτίας του Τραμπ και σχεδόν το 60% των ψηφοφόρων πρόσθεσαν ότι η χώρα κινείται προς λάθος κατεύθυνση. Τέλος, να συγκρατήσουμε ότι εξελέγησαν πολλές γυναίκες καθώς και εκπρόσωποι της διαφορετικότητας ή μειονοτικών ομάδων. Πολύ συμβολικά, η Rashida Tlaib και η Ilhan Omar έγιναν οι πρώτες μουσουλμάνες γυναίκες που εκλέχθηκαν στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Η Tlaib κέρδισε την 13η εκλογική περιφέρεια του Μίτσιγκαν, χωρίς αντιπάλους. Η Omar κέρδισε στην έντονα Δημοκρατική Μινεσότα, διαδεχόμενη τον πρώτο μουσουλμάνο Γερουσιαστή Keith Ellison. Η Δημοκρατική Αyanna Pressley έγινε η πρώτη αφροαμερικανίδα εκπρόσωπος της Μασαχουσέτης στο Κογκρέσο και στο Κολοράντο ο Δημοκρατικός Jared Polis έγραψε ιστορία με το να γίνει ο πρώτος διακηρυγμένος ομοφυλόφιλος κυβερνήτης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο 3ο διαμέρισμα του Κάνσας, η Δημοκρατική Sharice Davids θα μείνει στην ιστορία ως η πρώτη αμερικανο-ινδιάνα που εκλέγεται στο Κογκρέσο.

Πηγή: http://www.lefigaro.fr/vox/monde/2018/11/07/31002-20181107ARTFIG00347–trump-n-a-pas-perdu-les-mid-terms.php

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα