Ζάεφ: Μόνο σε ένα άρθρο του Συντάγματος θα παραμείνει ο όρος «Μακεδονία»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
Οι αλλαγές στο Σύνταγμα πέρασαν από το Υπουργικό Συμβούλιο- φωτογραφία intimenews

Εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο των Σκοπίων οι αλλαγές του Συντάγματος της γειτονικής χώρας και ήδη βρίσκονται καθ’ οδόν προς την Βουλή.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ διευκρίνισε ότι το «Βόρεια Μακεδονία» θα αντικαταστήσει το «Μακεδονία» σε όλα τα άρθρα του Συντάγματος, εκτός από το άρθρο 36.

Είπε ο Ζόραν Ζάεφ:

«Η πρώτη τροπολογία θα είναι η αντικατάσταση του ονόματος ‘’Μακεδονία’’, με το ‘’Βόρεια Μακεδονία’’ σε όλο το Σύνταγμα, εκτός του άρθρου 36, όπου υπάρχει μια ‘’ιστορική πτυχή’’».

Τι προβλέπει το άρθρο 36;

Εκεί γίνεται αναφορά στους βετεράνους του αντιφασιστικού πολέμου.

«Η Δημοκρατία εγγυάται συγκεκριμένα δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης σε βετεράνους του αντιφασιστικού πολέμου και σε όλους τους ‘’Μακεδονικούς’’ εθνικοαπελευθερωτικούς πολέμους, στους ανάπηρους πολέμου, σε εκδιωγμένους και φυλακισμένους για τις ιδέες της ξεχωριστής ταυτότητας του ‘’Μακεδονικού λαού’’ και της ‘’Μακεδονικής” πολιτειακής υπόστασης όσο και στα μέλη των οικογενειών τους χωρίς μέσα υλικής και κοινωνικής διαβίωσης. Τα συγκεκριμένα δικαιώματα ρυθμίζονται από το νόμο».

Οι άλλες τρεις τροπολογίες

Η δεύτερη τροπολογία αφορά το προοίμιο του Συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της “Μακεδονίας”, από το 1944), ενώ στο προοίμιο του Συντάγματος θα αναφέρεται πλέον και η ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας από το 2002, με την οποία δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει νωρίτερα τότε μεταξύ Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.

Με την τρίτη τροπολογία προστίθεται στο Σύνταγμα η αναφορά ότι η χώρα σέβεται την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών, και με αυτήν, όπως σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ, παρέχονται ισχυρότερες εγγυήσεις για τον σεβασμό και το απαραβίαστο των συνόρων με την Ελλάδα, αν και ισχύει για όλες τις χώρες με τις οποίες συνορεύει η ΠΓΔΜ.

Στην τέταρτη τροπολογία, όπως ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ, «πέραν του ότι επιβεβαιώνεται η μακεδονική ταυτότητα, αναφέρεται πως η χώρα προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών της που κατοικούν ή διαμένουν στο εξωτερικό, και προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα τους».

Όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, η τροπολογία αυτή αναφέρεται στη διασπορά της χώρας, όπου η φροντίδα του κράτους γι΄ αυτήν, γίνεται πλέον με ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό τρόπο.

Πηγή: Ζάεφ: Μόνο σε ένα άρθρο του Συντάγματος θα παραμείνει ο όρος «Μακεδονία» | iefimerida.gr

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ενω οι δικές μας κυβερνησεις-χρονια τωρα – εγκατελειψαν σχεδον την ομογενεια μας σε Αμερικη και Αυστραλια, ο λιλιπουτειος Σκοπιανος πρωθυπουργος κ. Ζαεφ καθιερωνει στο Συνταγμα την προστασια της δικης του οχι σλαβικης -οπως ειναι – ομογενειας ,της μεχρι το 1944 Βαρνταρσκας του ,αλλα της Μακεδονικης, που φυσικα θα κατοικει και στην περιοχη μας της Δυτικης Μακεδονιας .
    Συγγνωμη που δεν λαμβανω υποψη μου την συναναπτυξη και την αδελφωσυνη με τους γειτονες μας.
    Να μη ”θαυμασουμε” τον πατριωτισμο του και να λυπηθουμε για τον δικο μας διεθνισμο και κοσμοπολιτισμο της Αριστερας και της Προοδου με αρκετη δοση της τοξικης Δεξιας των Αν.Ελ;;;. ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ
    Να μη επαναλαβουμε το Γεροπαπανδρεικο του 1965 ” γιναμε η χλευη των αντιπαλων μας ”;;;.

  2. Λυπουμαι πολυ κ.Χριστε μας ,αλλα που τετοια πραγματα, περαν του οτι και δεν προβλεπεται απο την Συμφωνια , εκτος αν την καταγγειλουμε ,ή, δεν την κυρωσουμε και την επαναδιαπματευθουμε, κατα πως λεει ο κ. Μητσοτακης .
    Οπως θα ακουτε ΟΜΩΣ καθε μερα -ετσι και πως -περιμενουμε να κανουν ο,τι συμφωνησαν να κανουν οι Σκοπιανοι μεχρι τελους του 2018 -ετσι οριζει η Συμφωνια- για να την κυρωσουμε και εμεις με (145) του Συριζα και καμια 5-6 ορφανους απο πολιτικα κομματα βουλευτες , που περιμενουν -στην Βαλκανικη Ελλαδα ζουμε- να παρουν και το κατιτις τους σε καμια λιστα Ευρωβουλευτων ,ή, βουλευτων Επικρατειας ,ή, τιποτε αλλο .
    Τι μονο οι βουλευτες του ΒΜΡ στα Σκοπια ΕΝΕΔΩΣΑΝ;;;.
    Απλως εμεις ειχαμε ξεχασει τους εφιαλτες που εμφανιζονται καθε αιωνα επωνυμως ,γιατι ανωνυμως ειναι αμετρητοι οι μηδιζοντες , που -για να το επικαιροππιησουμε το θεμα – τωρα δεχονται και την ουδετεροποιηση του Κρατους απο την Θρησκεια -με ολα οσα κρυβονται πισω απ’αυτην την ουδετεροποιηση .
    Εφιαλτες της Ελληνορθοδοξιας δεν ειναι ολοι αυτοι;;;.
    Ειναι να μη γλυστρισεις στην κατηφορα δεν σταματας με τιποτε και καταληγει στον εδαφος του γκρεμου , απο το οποιο τωρα λιγο απεχουμε . Αυτες τις διαπιστωσεις τις δεχονται ολοι -εσεις σιγουρα- αλλα δεν τις ”μολογουν” για να ”μη γινουν κακοι” και γιατι θελουν να εκδικηθουν ολους τους αλλους, που προσπαθουν να μας συγκρατησουν στο γκρεμο (40) χρονια τωρα , ποτε με τον μακαριστο Χριστοδουλο , ποτε με παραδειγματα πρωθυπουργων με αρχες προσωπικες και οικογενειακες και ποτε με παιδεια, ποιηση και ασματα Ελληνορθοδοξα , σαν του εξαιρετου κ. Σπανουδακη και των δυο νομπελιστων ποιητων μας και αλλων λογοτεχνων , με τους οποιους οι περισσοτεροι των συσχολιαστων μεγαλωσαμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα