Κορονοϊός: Επιστημονικές Δημοσιεύσεις Ανοικτής Πρόσβασης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οι επιστήμονες πληροφόρησης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) επιλέγουν άρθρα από έγκυρα επιστημονικά περιοδικά ανοικτής πρόσβασης και από περιοδικά των οποίων οι εκδότες αποφάσισαν να ανοίξουν το περιεχόμενο χωρίς περιορισμούς.

Report 12: The Global Impact of COVID-19 and Strategies for Mitigation and Suppression
Patrick GT Walker, et al.
Imperial College COVID-19 Response Team, 26 March 2020
Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας του COVID-19. Ο τρόπος με τον οποίο οι μεμονωμένες χώρες θα ανταποκριθούν τις προσεχείς εβδομάδες θα είναι καθοριστικής σημασίας για την πορεία της επιδημίας σε κάθε χώρα. Στην συγκεκριμένη έκθεση η ερευνητική ομάδα συνδυάζει τα δεδομένα που σχετίζονται με τα μοτίβα επαφών που ακολουθούν διάφορες ηλικιακές ομάδες και τη σοβαρότητα του COVID-19 για να προβλέψει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία των πολιτών σε 202 χώρες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, χωρίς μέτρα αναχαίτισης, το COVID-19 θα είχε οδηγήσει σε 7,0 δισεκατομμύρια κρούσματα και 40 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως. Τα περιοριστικά μέτρα που εστιάζουν στην προστασία των ηλικιωμένων (μείωση κατά 60% στις κοινωνικές επαφές) και στην επιβράδυνση αλλά όχι στη διακοπή της μετάδοσης (μείωση 40% στις κοινωνικές επαφές για τον ευρύτερο πληθυσμό) θα μπορούσαν να μειώσουν τη θνησιμότητα κατά το ήμισυ, εξοικονομώντας 20 εκατομμύρια ζωές.

With COVID-19, modeling takes on life and death importance
Martin Enserink, Kai Kupferschmidt
Science  27 Mar 2020: Vol. 367, Issue 6485, pp. 1414-1415, DOI:10.1126/science.367.6485.1414b
Οι προσομοιώσεις που εκτελούνται από τους υπολογιστές του Jacco Wallinga, πρόκειται σύντομα να περάσουν από έναν κρίσιμο έλεγχο πιστότητας. Ο J. Wallinga είναι καθηγητής μαθηματικών μοντέλων προσομοίωσης λοιμωδών νόσων και ο κύριος επιδημιολόγος του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος (RIVM) της Ολλανδίας. Ο καθηγητής, συμβουλεύει την ολλανδική κυβέρνηση σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί (όπως το κλείσιμο σχολείων και επιχειρήσεων) για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού στη χώρα. Τα μαθηματικά μοντέλα του J. Wallinga προβλέπουν ότι ο αριθμός των προσβεβλημένων ατόμων που χρήζουν νοσηλείας, θα μειωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Όμως αν τα μοντέλα είναι λάθος, η ζήτηση για κρεβάτια εντατικής θεραπείας μπορεί να ξεπεράσει την προσφορά, όπως έχει ήδη συμβεί, με τραγικά αποτελέσματα, στην Ιταλία και την Ισπανία.

The effect of control strategies to reduce social mixing on outcomes of the COVID-19 epidemic in Wuhan, China: a modelling study
Kiesha Prem, et al.
The LANCET Public Health, Open AccessPublished:March 25, 2020 DOI: 10.1016/S2468-2667(20)30073-6
Τον Δεκέμβριο του 2019, το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο από έναν νέο κορονοϊό, τον coronavirus 2 (SARS-CoV-2), εμφανίστηκε στο Wuhan της Κίνας. Έκτοτε, η πόλη του Wuhan έχει λάβει πρωτοφανή μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας συμπεριλαμβανομένου του εκτεταμένου κλεισίματος των σχολείων αλλά και εργασιακών χώρων. Στόχος των συγγραφέων είναι να υπολογίσουν τις επιπτώσεις των μέτρων που προβλέπουν την τήρηση κοινωνικών αποστάσεων και την αποφυγή στενών επαφών, στην εξέλιξη της επιδημίας COVID-19, ελπίζοντας να παράξουν χρήσιμα στοιχεία και συμπεράσματα που θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν από άλλες χώρες.

We shouldn’t worry when a virus mutates during disease outbreaks.
Grubaugh, N.D., Petrone, M.E. & Holmes, E.C.
Nature Microbiology 5, 529–530 (2020). DOI: 10.1038/s41564-020-0690-4
Μετάλλαξη: Όπως είναι σύνηθες, η λέξη και μόνο προκαλεί συνειρμικά φόβο για απρόβλεπτες και αφύσικες αλλαγές. Κατά τη διάρκεια έξαρσης κάποιου ιού, ευδοκιμούν σχετικές συζητήσεις, κυρίως εντός μη επαρκώς ενημερωμένων κύκλων, γεγονός που ισχύει και για την συνεχιζόμενη εξάπλωση του SARS-CoV-2. Είναι καιρός να ανασκευάσουμε την αντίληψη που έχουμε  για τις μεταλλάξεις. Οι μεταλλάξεις δεν είναι ενδεικτικές εξωτικών και καταστροφικών νέων ιογενών χαρακτηριστικών. Αντί αυτού, μπορούν να συνεισφέρουν στην καλύτερη κατανόησή μας για τις αναδυόμενες επιδημίες. Στην πραγματικότητα, οι μεταλλάξεις αποτελούν φυσικό κομμάτι του κύκλου ζωής των ιών και σπάνια επηρεάζουν δραματικά την πορεία μιας επιδημίας.

Duke Kunshan University: A Case Study of Implementing Online Learning in Two Weeks
Catharine Bond Hill, Kevin M. Guthrie, Martin Kurzweil, Cindy Le
Ithaka S+R, March 13, 2020, DOI: 10.18665/sr.312842

Η ταχεία εξάπλωση του COVID-19 οδήγησε πολλά, πανεπιστήμια και κολέγια να στραφούν προς την εξ αποστάσεως διδασκαλία, για αόριστο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για σοβαρή διατάραξη των συνήθων δραστηριοτήτων, με παιδαγωγικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Η διοργάνωση και η διαχείριση αυτής της αλλαγής με πιεστικό χρονοδιάγραμμα και χωρίς δίχτυ ασφαλείας, είναι μεγάλη πρόκληση. Από το Πανεπιστήμιο Duke Kunshan, στην Kunshan στην Κίνα, μπορούν να εξαχθούν διδάγματα για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης κρίσης και για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τεχνολογία στη διαχείριση κινδύνων και την ομαλή συνέχιση των εργασιών. Μέσα από την εμπειρία με τη σχετική τεχνολογία, ενδεχομένως να προκύψουν και άλλα μακροπρόθεσμα οφέλη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η τριτοβάθμια εκπαίδευση όσον αφορά το κόστος και την πρόσβαση.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα