Επανάπαυση και Συντηρητισμός

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Κωνσταντίνος Κεραμιδάς

Υπάρχουν πολλοί που διερωτώνται γιατί δεν αντιδρούμε σε όσα δυσάρεστα μας συμβαίνουν. Στη ζωή και στο βίο του κάθε ανθρώπου εμφανίζονται και ανοίγονται ευκαιρίες και πολλά ενδεχόμενα. Κάθε ημέρα αποτελεί δυνατότητα αποφάσεων και πράξεων σε όποια κατάσταση κι αν ευρίσκεται κανείς.

Πολλές συνθήκες της ζωής τις θεωρούμε δεδομένες και αυτονόητες, δεν δίνουμε τη δέουσα σημασία είτε αδιαφορούμε ή αναβάλουμε όταν πολύχρονες αναφορές της κοινωνίας αμφισβητούνται. Η αντίδραση, αν υπάρχει, γίνεται με συντηρητικό κι όχι ουσιαστικό τρόπο. Αυτό αφορά και την Εκκλησία. Πολλοί νομίζουν πως η Εκκλησία θα ξεπεράσει «δια μαγείας» τις δυσκολίες της και θα συνεχίσει να υπάρχει παντοτινώς.

Μελετώντας το Ευαγγέλιο και πιστεύοντας τούτο που λέει ο Ιησούς Χριστός ότι ο Λόγος Του δεν θα παρέλθει ποτέ, πολλοί επαναπαύονται και βολεύονται υπαρξιακώς σε αυτό, δίχως να αναζητούν και να αγωνίζονται. Ο Λόγος Του είναι παντοτινός και δεν θα παρέλθει ποτέ, έτσι και η Εκκλησία Του, αλλά το ζήτημα είναι το πώς αφορά εμάς και τί κάνουμε γι’ αυτό. Λησμονούμε ή ακόμα αδιαφορούμε για Χριστιανικές Εκκλησίες που χάθηκαν, π.χ. στη Συρία, Παλαιστίνη, στη Μικρά Ασία και αλλού, εκεί δηλαδή όπου υπήρχαν κάποτε ακμαίοι χριστιανικοί πληθυσμοί, πολλοί εκ των οποίων ελληνικής καταγωγής ή φρονήματος, και σήμερα δεν υπάρχουν καθόλου ή είναι ελάχιστοι. Ο συντηρητισμός των τελευταίων ετών ίσως και δεκαετιών, δηλαδή η μετατροπή της παραδόσεως από ζωντανή σε «συντήρηση», μας αποτρέπει από το να αγωνιστούμε, να εκκινήσουμε νέες δράσεις. Αρκούμαστε με την εκτόνωση σε «βολικούς» σχολιασμούς στο διαδίκτυο, σε συνάξεις ομοϊδεατών, σε υποστήριξη όσων πολιτικών σχηματισμών υπόσχονται «συντήρηση», σε κόμματα και πολιτευτές δίχως ιδιαίτερο περιεχόμενο ή πίστη.

Από την άλλη πλευρά ευρίσκεται ο αποκαλούμενος «προοδευτισμός», ο οποίος στοχεύει στην έμπρακτη κατάργηση των εθνών, στην διαστροφή της φυσιολογικότητος, στη βίαια διακοπή της παραδόσεως, στην εξάλειψη του ήθους και στην εξόντωση της Εκκλησίας και της Πίστεως. Εισάγει νέες τάσεις στην εκπαίδευση και την επικοινωνία, δήθεν υπέρ της ειρήνης και ενίοτε επιβάλλεται.

Τρία τα βασικά προβλήματα: ηθική κατάπτωση (ως ατομισμός και ως μαζοποίηση), υπογεννητικότητα και αθρόα μετακίνηση και αλλοίωση πληθυσμών.

Ως χριστιανοί και Εκκλησία αγαπάμε εμπράκτως τους πάντες, ακόμη και τους εχθρούς. Όμως αγάπη δεν σημαίνει αποδοχή πάντων των τάσεων, ούτε παθητικότητα. Αγάπη σημαίνει καλόβουλος έλεγχος. Αγάπη σημαίνει διαρκής δράση και αγώνας προσωπικός και κοινωνικός (ως Εκκλησία). Αγάπη σημαίνει ανιδιοτελής προσφορά. Ως Έλληνες, ως φυλή γεννήσαμε το ήθος, την τέχνη, την παιδεία και τον πολιτισμό, διαδώσαμε αυτά τα αγαθά σε άλλα έθνη. Αυτό δεν σήμαινε παθητικότητα, ούτε αλλοίωση της ελληνικότητος, αλλά πλήρωσή της.

Έχουμε την δύναμη καθημερινώς να (αντι-)δρούμε. Ως χριστιανοί ας «μετανοούμε» (αλλαγή νοο-τροπίας), ας προσευχόμαστε και ας μετέχουμε στην ζωή της κοινωνίας, όχι από συντηρητισμό, αλλά από στάση ζωής. Είναι πιθανόν, αν δεν εκκλησιαζόμαστε εμείς, σε λίγα χρόνια οι εκκλησιαστικές κοινότητες να συρρικνωθούν και ιεροί ναοί, είτε να κλείσουν είτε να μετατραπούν σε άλλους χώρους και να δοθούν για άλλες χρήσεις, ακόμα και σε μη χριστιανούς οπαδούς θρησκειών, όπως έγινε κατά την τουρκοκρατία όπου ιεροί ναοί μετατράπηκαν σε ισλαμικά τεμένη. Σαφώς, ο μη εκκλησιασμός δεν αποτελεί το μοναδικό αίτιο, ούτε ο μοναδικός στόχος που έχουμε ως χριστιανοί, αλλά αποτελεί ένα κίνητρο για να μην εκλαμβάνουμε και μην θεωρούμε ως «δεδομένα» τα πράγματα.

Ως Έλληνες ας μετέχουμε ενεργώς στην ελληνικότητα. Ας μην την αντιμετωπίζουμε και ας μην την βιώνουμε σαν κάτι δήθεν «συντηρητικό» και «ιδεώδες», όπως εσφαλμένως λένε πολλοί, ούτε σαν κάποια ιδιότητα πολιτική που θα δίνεται στον καθένα, αλλά ας δράσουμε και ας στηρίζουμε εκείνους οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν το έθνος, την παράδοση και το ήθος ως συντηρητισμό, ούτε ως πολιτικό σφετερισμό, αλλά ως ζωντανό στοιχείο της κοινωνίας μας.

Κωνσταντίνος Κεραμιδάς

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα