ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 200ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του κ. Δημοσθένη Στωϊδη Πρέσβη ε.τ.

Είναι προφανώς αδόκιμο να ισχυρισθώ ότι επιχειρώ να διατυπώσω το ελάχιστο κριτικό σχόλιο για την επιστημονική, ακαδημαϊκή και κοινωνικό-οικονομική πληρότητα των αξιότιμων μελών της «Επιτροπής για την Πρωτοβουλία 1821-2021», όταν μάλιστα τελεί υπό  την  κυβερνητική αιγίδα.

Εν τούτοις  θεωρώ ότι ως απλός πολίτης δεν μου αποκλείεται το θεμιτό δικαίωμα να εκφράσω συναφώς κάποιες σκέψεις, ασφαλώς πρώιμες δεδομένου ότι  επί του παρόντος ελάχιστα έχουν γίνει δημοσίως γνωστά για την ανάπτυξη των ειδικότερων δράσεων οι οποίες προγραμματίζεται να μετουσιωθούν προσεχώς σε πράξη.

Είμαι της άποψης ότι η όντως ιστορική για το έθνος μας επέτειος αφορά πρωτίστως, αν όχι αποκλειστικώς, εμάς τους Έλληνες, προγόνους, απογόνους σύγχρονους πολίτες που διδαχθήκαμε την γέννηση του ελληνικού κράτους και την πολυκύμαντη  ιστορική  πορεία και εξέλιξή του που βίωσε ο λαός της πατρίδας μας. Για την έγκυρη καταγραφή  των ιστορικών γεγονότων υπάρχει πλουσιότατη εγχώρια και διεθνής βιβλιογραφία, της οποίας ένα ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα εκπόνησαν  επιστήμονες που σήμερα πάντως εμφανίζονται να συμμετέχουν ως μέλη της συγκεκριμένης επετειακής Επιτροπής.

Το ερώτημα λοιπόν είναι κατά πόσο στο έτος 2021 εντοπίζεται  γνήσια η ανάγκη για επιστημονική προσέγγιση κάποιας νέας, πιθανώς καινοφανούς, διάστασης ή παραμέτρου της ιστορικής διαδρομής του έθνους μας  για την οποία δεν έχει «καλυφθεί» από την υφισταμένη υπερεπαρκή σχετική  βιβλιογραφία; Εάν είναι έτσι, θέλω να πιστεύω ότι καταξιωμένοι επιστήμονες δεν θα «παρασυρθούν» από την τιμητική  συμμετοχή τους στην «Πρωτοβουλία 1821-2021» για να εκπονήσουν εκ νέου και κατ ανάγκη απλώς φιλόδοξα κείμενα ποικίλης έστω θεματολογίας. Μάλιστα όταν και τα χρόνια της τελευταίας κοινωνικό-οικονομικής κρίσης έχουν ήδη αντιμετωπισθεί με σημαντική βιβλιογραφία. Δυσκολεύομαι λοιπόν εκ πρώτης όψεως να συμμερισθώ την τυχόν ανάγκη ουσιαστικών πρόσθετων σχετικών  πονημάτων.

Συνεπώς κατά την γνώμη μου εκτιμώ χρήσιμο να επικεντρωθεί η κεντρική ιδέα  της «Πρωτοβουλίας» σε ζητήματα απτόμενα της διερεύνησης εκφάνσεων του πολιτικού βίου του τόπου, στην ενσυνείδητη  επιδίωξη για κατίσχυση επωφελούς ρόλου για την χώρα μας στο διεθνές γίγνεσθαι.

Ισχυρίζομαι δηλαδή ότι ανεξαρτήτως του τυχόν σχεδιαζόμενου εύρους, τόσο ποσοτικού όσο και ποιοτικού, των (πανηγυρικών) εκδηλώσεων, πρωταρχικός στόχος θα μπορούσε να είναι η αποτύπωση  των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών γνωρισμάτων της ελληνικότητάς μας, προκειμένου να μην μας διαλάθουν τα λάθη μας, αλλά ταυτόχρονα να ανιχνεύσουμε και τα αδιαμφισβήτητα προσόντα μας.

Δηλαδή να επωφεληθούμε της ευκαιρίας να προχωρήσουμε σε αυτογνωσία, αυτοκριτική, αυτοκυριαρχία με γνώμονα την εθνική μας συνεννόηση και σύγκλιση. Συνεννόηση και Σύγκλιση συνιστούν κατά την άποψη μου τα θεμιτά μηνύματα του 2021 απηχώντας εν προκειμένω την πεποίθηση ότι η ιστορικότητα της 200στης επετείου της έναρξης του αγώνα υπέρ της Εθνικής Ανεξαρτησίας αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ορθολογική ανασκόπηση σημαντικών σταθμών της ιστορίας της πατρίδας μας, και κυρίως ιδανική ευκαιρία για μία ελπιδοφόρα και ευοίωνη προοπτική  για την πολλά υποσχόμενη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.  Μία κοινωνία με αυτοπεποίθηση και όραμα αλλά και προσγειωμένη προσδοκώντας  την πρόοδο και την ανάπτυξη της πατρίδας μας κατά την δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, τουλάχιστον.

17 Φεβρουαρίου 2020

Δημοσθένης Στωίδης Πρέσβης ε.τ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα