Εξελίξεις στην ΠΓΔΜ: Δύο επιλογές δίνει η αντιπολίτευση στον Ζάεφ -Μονόδρομος οι εκλογές

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
«ΜΟΝΟ ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ», ΛΕΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ
Ο Ζόραν Ζάεφ/ Φωτογραφία: AP- Boris Grdanoski

Δύο επιλογές δίνει η αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ στον Ζόραν Ζάεφ, για τα επόμενα βήματα μετά το δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά στην πρόταση που παρουσίασε ο Χρίστιαν Μιτσκόσκι οι εκλογές είναι ουσιαστικά μονόδρομος.

Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή, έδωσε στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ δύο επιλογές: είτε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, με σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και ορισμό γενικού εισαγγελέα που θα προτείνει η αντιπολίτευση, ή απόρριψη της συμφωνίας των Πρεσπών και διεξαγωγή εκλογών, με ορισμό γενικού εισαγγελέα με κομματική συναίνεση.

«Η “Μακεδονία” μπαίνει σε μία νέα πολιτική κρίση. Η λύση είναι καταστροφική και μη αποδεκτή τόσο από το VMRO-DPMNE, όσο και από την πλειονότητα των πολιτών. Μία νέα κρίση θα καταστρέψει εντελώς την οικονομία», προειδοποίησε ο Μιτσκόσκι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ της ΠΓΔΜ.

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, είπε ότι επετεύχθη χωρίς συναίνεση. «Η λύση αυτή είναι καταστροφική. Τώρα όλοι γνωρίζουν ότι η συμφωνία είναι νεκρή. Η προώθηση της συμφωνίας χωρίς συναίνεση είναι μία υπόσχεση να ολοκληρωθεί κάτι το οποίο δεν μπορεί να συμβεί ούτε με την χειραγώγηση της διεθνούς κοινότητας. Παρά τις πιέσεις, τους εκβιασμούς και τις νοθείες στην κάλπη, η κυβέρνηση απέτυχε να κινητοποιήσει τους πολίτες. Ο Ζάεφ δεν διαθέτει καμία νομιμότητα κι αξιοπιστία. Ο κόσμος έστειλε ένα μήνυμα στον Ζάεφ, ότι δεν μπορεί πλέον να είναι πρωθυπουργός και πρέπει να παραιτηθεί άμεσα», συμπλήρωσε.

«Υπάρχουν δύο επιλογές. Η πρώτη είναι εκλογές, κάτι που έχει ήδη πει ο Ζόραν Ζάεφ και το έχει αποδεχθεί το VMRO-DPMNE. Αλλά πριν από αυτές, πρέπει να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση. Πρέπει να δημιουργηθεί ατμόσφαιρα δίκαιων συνθηκών και πρέπει να οριστεί γενικός εισαγγελέας που θα τον προτείνει η αντιπολίτευση», δήλωσε ο Μιτσκόσκι.

«Η δεύτερη επιλογή είναι να αποκηρύξει ο Ζόραν Ζάεφ τη συμφωνία των Πρεσπών και αμέσως μετά να προκηρυχθούν εκλογές, προκειμένου να αποφασίσει ο λαός. Μετά τις εκλογές, το VMRO-DPMNE θα προωθήσει τη δημιουργία ενός νέου θεσμού, για την πάταξη του εγκλήματος, με επικεφαλής γενικό εισαγγελέα που θα προταθεί με συναίνεση από όλα τα κόμματα», συνέχισε.

Ζάεφ: Εκλογές μόνο αν είμαστε υποχρεωμένοι

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι οι εκλογές θα προκηρυχθούν «μόνο αν είμαστε υποχρεωμένοι». Τόνισε πως όσο το συντομότερο εφαρμοστεί η συμφωνία των Πρεσπών, τόσο το καλύτερο θα είναι για τις δύο χώρες, ενώ ανέφερε ότι είναι σε διαρκή επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα.

Αναφορικά με το δημοψήφισμα, δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα και σημείωσε πως το μήνυμά του ήταν «να πάμε στο κοινοβούλιο να το εφαρμόσουμε.

«Εάν αποτύχουν όλοι οι δυνατοί τρόποι στο κοινοβούλιο, τότε οι εκλογές θα είναι αναγκαίες. Αλλά η “Μακεδονία” δεν χρειάζεται εκλογές. Η “Μακεδονία” είναι σε καλή κατάσταση τώρα», είπε σε συνέντευξη στο Euronews. «Θα ανοίξουμε ένα κεφάλαιο τον Ιούνιο, θα καταλάβουμε την θέση μας στα τραπέζια στις Βρυξέλλες και το ΝΑΤΟ με την έναρξη της επικύρωσης του υπογεγραμμένου πρωτοκόλλου στα κοινοβούλια των 29 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Είναι μία καλή περίοδος. Οικονομικά, η “Μακεδονία” είναι σε εξαιρετική κατάσταση και δεν χρειάζεται να προκηρύξουμε εκλογές, εκτός αν είμαστε υποχρεωμένοι. Και ξεκάθαρα, εάν προκηρύξουμε εκλογές, η πλειοψηφία των δύο τρίτων, δηλαδή 80 βουλευτές είναι ο προφανής και λογικός στόχος», πρόσθεσε και έκανε έκκληση για νηφαλιότητα και υπευθυνότητα ενώπιον της χώρας και του μέλλοντός.

«Είμαι ικανοποιημένος απο την επιτυχία της ύψιστης δημοκρατικής διαδικασίας, όπου όλοι οι αποφασισμένοι πολίτες ρίχνουν την ψήφο τους και έχουν λόγο για την κατεύθυνση την οποία παίρνει η χώρα μας. Στην προκειμένη περίπτωση, περισσότερο από το 91% έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε εμάς του πολιτικούς για να πάμε στο Κοινοβούλιο και να το εφαρμόσουμε. Κατ΄αυτήν την έννοια, τα μηνύματα του επιτρόπου Χαν και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μία διακριτική και σαφής παρακίνηση προς τους βουλευτές να ολοκληρώσουν αυτό που ξεκίνησε, και αυτό περιμένουμε να συμβεί. Είμαστε απολύτως προσηλωμένοι. Συζητούμε διότι είμαι πεπεισμένος ότι η αντιπολίτευση τάσσεται επίσης υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Δεν έχω αμφιβολία γι΄αυτό. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να σταματήσουν αυτοί οι πολιτικοί υπολογισμοί, ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτήν την διαδικασία για την χώρα μας», δήλωσε ακόμη.

Τέλος, ο Ζόραν Ζάεφ είπε πως υπάρχει διαρκής επαφή μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, για την επόμενη φάση.

«Αντάλλαξα μηνύματα με τον πρωθυπουργό και φίλο μου Αλέξη Τσίπρα. Χαιρέτισε το δημοψήφισμα και το 90% των θετικών ψήφων και προφανώς περιμένει την συνέχιση της διαδικασίας. Συζητήσαμε για μία ακόμη φορά όλες τις εναλλακτικές που περιέγραψα σε αυτήν την συνέντευξη. Υπάρχει αρκετός χρόνος, αλλά όλοι συμφωνούμε ότι όσο το συντομότερο εφαρμοσθεί η Συμφωνία, τόσο το καλύτερο και για τις δύο χώρες, αφού η Συμφωνία καθαυτή έχει πολλά οφέλη. Τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία, όπως και οι κυβερνήσεις μας, και είμαστε επικεντρωμένοι στην επόμενη φάση που είναι η εφαρμογή της Συμφωνίας στο Κοινοβούλιο», δήλωσε.

Πληροφορίες: MIA, ΑΠΕ/ Euronews

Πηγή: Εξελίξεις στην ΠΓΔΜ: Δύο επιλογές δίνει η αντιπολίτευση στον Ζάεφ -Μονόδρομος οι εκλογές | iefimerida.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα