Εξελίξεις: Ο Ερντογάν ακύρωσε 39 προεκλογικές συγκεντρώσεις -Συνεδριάζει εκτάκτως το Υπουργικό

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΚΟΣΜΟΣ 12|06|2019 | 12:21


Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν/ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
Ξαφνικές εξελίξεις στην Τουρκία, υπό το φως της κρίσης στις σχέσεις της Αγκυρας με τις ΗΠΑ, με τον πρόεδρο Ερντογάν να ακυρώνει όλες τις προεκλογικές συγκεντρώσεις που είχε προγραμματίσει στην Κωνσταντινούπολη, εν όψει των επαναληπτικών εκλογών για τον Δήμο Κωνσταντινούπολης.

Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε και η έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου- που θα εξετάσει την κρίση με τις ΗΠΑ- με αφορμή την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 αλλά και τον αποκλεισμό των Τούρκων πιλότων από την εκπαίδευση στα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Το υπουργικό αναμένεται να εξετάσει και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, με τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε η Λευκωσία για τα ξένα πληρώματα των σκαφών που λαμβάνουν μέρος στις τουρκικές γεωτρήσεις.

Ο Ερντογάν ακύρωσε όλες τις προεκλογικές συγκεντρώσεις

Η είδηση της ακύρωσης των προεκλογικών συγκεντρώσεων του Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη εξέπληξε πολλούς στην Τουρκία, όπως αναφέρουν και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς ο Ερντογάν είχε πάρει πάνω του την εκλογική αντιπαράθεση. Αφού ενδεχόμενη νέα νίκη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Ιμάμογλου απέναντι στον υποψήφιο του Ερντογάν, τον πρώην πρωθυπουργό Γιλντιρίμ θα πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις στην γειτονική χώρα. Υπενθυμίζεται οτι στις δημοτικές εκλογές έχει ήδη νικήσει ο Ιμάμογλου, αλλά οι εκλογές ακυρώθηκαν για τυπικούς υποτίθεται λόγους.
«Υπάρχει μία προσπάθεια δραματοποίησης της κατάστασης που ούτως ή άλλως είναι εξαιρετικά σοβαρή για τον Ερντογάν και για την Τουρκία» σχολίασε τις εξελίξεις στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης.

Στο υπουργικό συμβούλιο -πέραν από τις οικονομικές εξελίξεις, τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη- .θα συζητηθεί και η απόφαση της Λευκωσίας να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τα πληρώματα των σκαφών που χρησιμοποιεί η Τουρκία, για να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Η απόφαση προκάλεσε οργή στην Αγκυρα που απειλεί με κυρώσεις και αντίμετρα. Υστερα από τις οργισμένες δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, οι πληροφορίες λένε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε αντίμετρα, πιθανότατα με την έκδοση επίσης ενταλμάτων σύλληψης, για τα πληρώματα των ξένων εταιριών που δραστηριοποιούνται για λογαριασμό της Κύπρου .

Μεγάλος προβληματισμός για την κρίση με τις ΗΠΑ

Εξίσου σοβαρές είναι οι εξελίξεις στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Αγκυρας να αποκτήσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη αποφασίσει να προχωρήσουν σε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας ενώ έχουν πάρει τα πρώτα μέτρα για να αποκλείσουν τους Τούρκους πιλότους από την εκπαίδευση στην νέα γενιά μαχητικών F 35. Μάλιστα ο αντιναύαρχος που χειρίζεται το πρόγραμμα ανακοίνωσε ότι στους πιθανούς αγοραστές του νέου αεροσκάφους είναι η Ελλάδα.

Το θέμα θα συζητήσουν τις επόμενες ώρες ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν με τον Τούρκο υπουργό Χουλουσί Ακάρ, αν και ήδη απο την προηγούμενη εβδομάδα ο Σόναχαν διεμήνυσε στην Αγκυρα ότι:

Η Τουρκία δεν θα παραλάβει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που έχει παραγγείλει εάν προχωρήσει στην απόκτηση του συστήματος S-400 και το Πεντάγωνο θα τερματίσει την εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων στα F-35, εάν η Άγκυρα ολοκληρώσει την αγορά του ρωσικού συστήματος.

Σημειώνεται πάντως ότι το Κρεμλίνο ανακοίνωσε προ ημερών ότι η Μόσχα θα παραδώσει τις συστοιχίες των S-400 στην Άγκυρα εντός του Ιουλίου, όπως έχει προγραμματιστεί.

Ξένοι οίκοι έχουν προειδοποιήσει την Τουρκία ότι σε περίπτωση κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για το τουρκικό νόμισμα.

Φόβοι για ένταση στο Αιγαίο
Το γεγονός ότι η Τουρκία είναι στριμωγμένη, οδηγεί πολλούς αναλυτές να φοβούνται για κρίση και θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Υστερα απο την δραματική προειδοποίηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, για πιθανές δυσάρεστες αποφάσεις που πρέπει να λάβει η Αθήνα, αν δεν θέλει μια επανάληψη των Ιμμίων, δεν περνά απαρατήρητη η τακτική της έντασης που έχει επιλέξει η τουρκική αεροπορία. Μόνο σήμερα οι Τούρκοι, με δύο F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από 3 ελληνικά νησιά.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/erntogan-akyrose-39-proeklogikes-sygkentroseis

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα