Εναντίον των κυρώσεων στην Τουρκία και της αναγνώρισης της Γενοκτονίας ο Λευκός Οίκος

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει στο Λευκό Οίκο. EPA, OLIVER CONTRERAS / POOL

NOVEMBER 6, 2019

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αντιτάσσεται στις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας που ενέκρινε η αμερικανική Βουλή την περασμένη εβδομάδα, καθώς και στο ψήφισμα που αναγνωρίζει  τη γενοκτονία των Αρμενίων, που διέπραξε η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Υποστηρίζει ότι οι δύο πρωτοβουλίες θέτουν σε περαιτέρω κίνδυνο τις άσχημες σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία «έναν βασικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ», ανέφερε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Bloomberg.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί για το γεγονός ότι οι κυρώσεις -που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή με ψήφους 403 υπέρ και 16 κατά- σε απάντηση της στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας στη βόρεια Συρία θα δέσουν τα χέρια της και θα «κόψουν» τις επιλογές της και τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας.

Ο αξιωματούχος δεν είπε αν ο πρόεδρος Τραμπ σκοπεύει να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο. Ως γνωστό, ο νόμος HR 4695 επιβάλλει κυρώσεις σε ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους και τους απαγορεύει να εισέλθουν στις ΗΠΑ. Εμποδίζει επίσης τη μεταφορά αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία για χρήση στη Συρία και απαιτεί από το Πεντάγωνο και το Υπουργείο Εξωτερικών να υποβάλουν σχέδια για την πρόληψη αναζωπύρωσης του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Έλλιοτ Ένγκελ, (Δημοκρατικός της Νέας Υόρκης), δήλωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο ότι ο κ. Τραμπ έδωσε στον Ερντογάν «το πράσινο φως για να ξεκινήσει στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία» που είχε ως αποτέλεσμα τη «σφαγή των Κούρδων εταίρων μας στη Συρία που πολέμησαν μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες» κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η κυβέρνηση έχει αρνηθεί ότι η απόσυρση των δυνάμεων των ΗΠΑ από τον κ. Τραμπ έδωσε ένα μήνυμα προς την Άγκυρα.

Την ίδια ημέρα, που η Βουλή ψήφισε το νομοσχέδιο για τις κυρώσεις, ενέκρινε επίσης ψήφισμα που καταδικάζει τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων στις αρχές του περασμένου αιώνα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, την προκάτοχο της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Η κυβέρνηση του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε έντονα στο ψήφισμα και κάλεσε τον Πρέσβη των ΗΠΑ Ντέιβιντ Σάτερτερφιλντ για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, που μίλησε στο Bloomberg, η απόφαση να ψηφιστεί η απόφαση για την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας και η υποστήριξη στο νομοσχέδιο που καταδικάζει την Τουρκία για την εισβολή στη Συρία ήρθαν σε κακή χρονική στιγμή και μπορεί να οδηγήσουν σε νομοθεσία που θεωρείται ποινική, παρά ως ένα θέμα αρχής.

Ο Λευκός Οίκος υπό τον κ. Τραμπ είχε μέχρι τώρα αποφύγει τις επίσημες δηλώσεις σχετικά με τις πρωτοβουλίες αυτές, αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν παρόμοια επιφυλακτικότητα όσον αφορά τα ψηφίσματα για την Αρμενική Γενοκτονία, υποστηρίζοντας ότι θα εμπόδιζαν τη συμφιλίωση μεταξύ των Αρμενίων και των Τούρκων. Η Τουρκία προειδοποιεί επί σειρά ετών ότι τέτοια ψηφίσματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταστροφή των σχέσεων.

Η δήλωση στο Bloomberg είναι η πρώτη ανεπίσημη αντίδραση των ΗΠΑ στο νόμο για τις κυρώσεις στην Τουρκία και στο ψήφισμα για την Αρμενική Γενοκτονία. Ο αξιωματούχος είπε ότι η θέση των Η.Π.Α. δεν είχε αλλάξει και πενθεί τα 1,5 εκατομμύρια Αρμένιους που απελάθηκαν και σφαγιάστηκαν στο τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι Η.Π.Α. ήδη μνημονεύουν το Meds Yeghern, αυτό που η Αμερική αποκαλεί μία από τις χειρότερες μαζικές θηριωδίες του 20ού αιώνα, και χαιρετίζει τις προσπάθειες της Αρμενίας και της Τουρκίας να λάβουν υπόψη την ιστορία τους, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Πηγή: Εναντίον των κυρώσεων στην Τουρκία και της αναγνώρισης της Γενοκτονίας ο Λευκός Οίκος https://hellasjournal.com/2019/11/enantion-ton-kyroseon-stin-toyrkia-kai-tis-anagnorisis-tis-genoktonias-o-leykos-oikos/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα