Εμανουέλ Μακρόν: «Αυτό που ζούμε είναι ο εγκεφαλικός θάνατος του ΝΑΤΟ»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΚΟΣΜΟΣ 

«Αυτό που ζούμε είναι ο εγκεφαλικός θάνατος του ΝΑΤΟ», δηλώνει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο περιοδικό The Economist, αποδίδοντάς τον στην αμερικανική αποδέσμευση και στην συμπεριφορά της Τουρκίας.

Πρέπει τώρα να αποσαφηνισθεί ποιοι είναι οι στρατηγικοί στόχοι του ΝΑΤΟ», δηλώνει ο πρόεδρος της Γαλλίας επαναλαμβάνοντας την ανάγκη ενίσχυσης της Ευρώπης της Αμυνας, καθώς πλησιάζει η σύνοδος κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας η οποία θα διεξαχθεί στο Λονδίνο στις αρχές του Δεκεμβρίου.

«Δεν υπάρχει κανείς συντονισμός με τους εταίρους του ΝΑΤΟ στην στρατηγική απόφαση των ΗΠΑ και είμαστε μάρτυρες μίας επίθεσης από έναν άλλο εταίρο του ΝΑΤΟ, την Τουρκία, σε μία ζώνη όπου διακυβεύονται τα συμφέροντά μας, χωρίς συντονισμό. Αυτό που συνέβη αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για το ΝΑΤΟ».

Υπό τις συνθήκες αυτές, ο Εμανουέλ Μακρόν αναρωτιέται ιδιαιτέρως για το μέλλον του Αρθρου 5 της Ατλαντικής Συνθήκης, το οποίο προβλέπει στρατιωτική συνδρομή μεταξύ των χωρών μελών της Συμμαχίας, εάν ένας από τους συμμάχους δεχθεί επίθεση.

«Τι θα είναι αύριο το Αρθρο 5; Εάν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ αποφασίσει να απαντήσει στην Τουρκία, θα την συνδράμουμε; Αυτό είναι μία πραγματική ερώτηση», λέει.

«Εχουμε δεσμευθεί να πολεμήσουμε κατά του Ισλαμικού Κράτους. Το παράδοξο είναι ότι η αμερικανική απόφαση και η τουρκική επίθεση και στις δύο περιπτώσεις έχουν ένα και το αυτό αποτέλεσμα: θυσιάζουν τους επί του πεδίου εταίρους μας που πολέμησαν κατά του Ισλαμικού Κράτους, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις».

Για τον Μακρόν, όλες αυτές οι εξελίξεις καθιστούν ακόμη περισσότερο «ουσιαστική, από την μία πλευρά, την Ευρώπη της Αμυνας –μία Ευρώπη που πρέπει να αποκτήσει μία στρατηγική και λειτουργική αυτονομία σε στρατιωτικό επίπεδο. Και από την άλλη, επανέναρξη ενός στρατηγικού διαλόγου, χωρίς καθόλου αφέλειες, και που θα πάρει χρόνο, με την Ρωσία».

«Ο πρόεδρος Τραμπ, τρέφω μεγάλο σεβασμό σε αυτό, θέτει το θέμα του ΝΑΤΟ ως εμπορικού σχεδίου. Κατά την γνώμη του, πρόκειται για ένα σχέδιο όπου οι ΗΠΑ διασφαλίζουν ένα είδος γεωπολιτικής ομπρέλλας, αλλά, σε αντάλλαγμα, θα πρέπει να έχουν εμπορική αποκλειστικότητα, να υπάρχει ένα κίνητρο για να αγοράσουμε από τις ΗΠΑ. Η Γαλλία δεν έχει υπογράψει γι΄αυτό», προειδοποιεί ο Εμανουέλ Μακρόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/”Καθημερινή”

spot_img

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καποιο καμπανακι χτυπαει εδω που τα λεμε ,με αυτες τις δηλωσεις του ο κ. Μακρον για την αναγκη δημιουργιας Ευρωπαικου στρατου και νεες συνργασιες με την γειτονισσα της Ευρωπαικης Ενωσεως προς ανατολας την Ρωσια , που ως ομοσπονδιακη και ως μεγαλη -ιδιαιτερα με τον Πουτιν -και με προσανατολισμο προς την ελευθερη οικονομια θα κερδισει πολλα για να παρεχει καποια ”προστασια ” στην Ευρωπαικη Ενωση.
    Μη ξεχναμε οτι ο κ. Μακρον βρηκε τετοια αφετηρια στις αποψεις του αειμνηστου ΝΤΕ ΓΚΩΛ ,που ”εδιωξε” την στρατιωτικη εδρα του ΝΑΤΟ απο το Παρισι και πρωτος μιλησε για Ευρωπη απο τον Ατλαντικο ως τα Ουραλια.
    Μια που το εφερε αληθεια ο λογος ,εμεις στην Ελλαδα μιμουμεθα κανενα παλαιο πολιτικο -ας πουμε τον ιδρυτη της συγχρονης Δημοκρατιας μας αειμνηστο Καραμανλη -,ή καταφεραμε με ψιθυρους και ντουντουκες να τους ξεχασουμε ολους , για να μη μας φρονηματιζουν και για να δεχομαστε και να χειροκτοτουμε τα ”παληοπαιδα τ’ατιθασα”,-που θ’αλεγε και ο υπεροχος Κωστας Πρετεντερης – τα οποια βγηκαν μετα την οικονομικη κριση στο ”μειντάνι’;;;.
    Εν τελει μηπως περασαν πολλα χρονια απο την 74χρονη Συμφωνια της Γιαλτας και πλησιαζει ο καιρος για νεα ΓΙΑΛΤΑ;;;.

    • “ας πουμε τον ιδρυτη της συγχρονης Δημοκρατιας”

      Πολύ … σύγχρονη, να μην έσωζε να την δημιουργήσει.

      “”παληοπαιδα τ’ατιθασα”,-που θ’αλεγε και ο υπεροχος Κωστας Πρετεντερης” 🙂 🙂 🙂 Άνοιξε κανένα βιβλίο, γιατί γίνεσαι περίγελος.

  2. Μερικοι-ενας,αντε δυο στις Ανιχνευσεις-διυλιζουν τον κωνωπα- και δεν σχολιαζουν το αλλο περιεχομενο , ισως γιατι αδυνατουν να το καταλαβουν ,η, δεν εχουν σοβαρο αντιλογο .
    Ας μη τους δινουμε σημασια. Ολοι δικαιουνται να ομιλουν . Να ειναι καλα .

    • Για τον μεν Μακρόν είπα αλλού την γνώμη μου (άρθρο κ. Σαββίδη).

      Το σχόλιό σου δεν λέει τίποτε προς σχολιασμό/συζήτηση. Στερεότυπα τα ίδια και τα ίδια. Δεν μένει, λοιπόν, από το να γελά κανείς μ’ αυτά που γράφεις.

    • Και δεν είμαι καν σίγουρος ότι κατάλαβες γιατί γέλασα. Αν δεν κατάλαβες, πήγαινε τον κέρσορα πάνω στις τρεις φατσούλες (είναι σύνδεσμος) και κάνε κλικ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα