Είναι τα ελληνοτουρκικά σύνορα και ευρωτουρκικά;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Δημήτρη Μακροδημόπουλου

Είναι τα ελληνοτουρκικά σύνορα και ευρωτουρκικά; Το πιστεύει κανείς αυτό; Διότι αν ήταν έτσι δεν θα έβαζε η Γερμανία της Μέρκελ τα προτεκτοράτα της των δυτικών Βαλκανίων και όχι μόνον αυτά, να σηκώνουν φράχτες για να εγκλωβίσουν τους πρόσφυγες, που πορεύονταν στις χώρες του βορρά, στα νησιά μας σε άθλιες συνθήκες, ούτε θα θέσπιζαν τις συμφωνίες του Δουβλίνου για την επαναφορά των μεταναστών στη χώρα εισόδου τους στην ΕΕ. Αυτούς τους ισχυρισμούς περί ταύτισης των κρατικών  τους συνόρων με τα ευρωπαϊκά τον χρησιμοποιούν αδύναμες χώρες για να “μεγαλώσουν” και να φοβίσουν τον εχθρό με την ισχύ των άλλων ή χώρες που λόγω της αδυναμίας τους, εξ αιτίας της οικονομικής καταστροφής, της φυγής της νεολαίας στα ξένα, του κατακερματισμού της κοινωνικής συνοχής, έχουν μεταβληθεί  σε φορείς ξένων συμφερόντων και θεωρούν αυτονόητη την προστασία τους.

Τη φενάκη της σύμπτωσης των ελληνοτουρκικών συνόρων με τα ευρωτουρκικά την υπονόησε το 2013 και ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος στο συνέδριο για την ενέργεια που διοργάνωσε η Ιnternational Herald Tribune υποστήριξε ότι «το ελληνικό ή το κυπριακό πετρέλαιο ή φυσικό αέριο είναι ‘ευρωπαϊκό’ φυσικό αέριο και ‘ευρωπαϊκό’ πετρέλαιο», προσθέτοντας: «Πότε, λοιπόν, θα μιλήσει η Ευρώπη για τις ΑΟΖ; Γιατί θα πρέπει να είναι πρόβλημα μόνο για μένα, για τη χώρα μου;» Προφανώς, ο κ. Σαμαράς δεν μπορούσε να φαντασθεί τα ελληνικά συμφέροντα κυρίαρχα και αυτόνομα, τα οποία ως εκ τούτου μπορούσε να διαπραγματευθεί ο ίδιος ως πρωθυπουργός της χώρας απ’ ευθείας με τον τούρκο ομόλογό του αλλά θεωρούσε αυτονόητο να τα υπαγάγει κάτω από την προστασία άλλων συμφερόντων.

Ο ομότιμος καθηγητής και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Χρήστος Ροζάκης κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Η ΑΟΖ και το Διεθνές Δίκαιο» το 2013, παρουσία ολόκληρης της ηγεσίας του ΥΠΕΞ είχε χαρακτηρίσει την αναφορά στην ευρωπαϊκή ΑΟΖ ως ευφημισμό. Μάλιστα αιτιολογώντας την άποψή του αυτή με επιστολή του στις 4/10/2013 στην Καθημερινή έγραφε: «Αναφορικά με τον όρο “Ευρωπαϊκή ΑΟΖ”, πράγματι θεώρησα ότι η χρήση του αποτελεί ευφημισμό, αφού η Ε.Ε. δεν έχει την αρμοδιότητα να κηρύξει και να οριοθετήσει ΑΟΖ, αλλά έσπευσα να τονίσω ότι είναι προς συμφέρον της Ευρώπης να καλέσει τα μέρη της και τις υποψήφιες χώρες να προχωρήσουν σε ενέργειες οριοθέτησης και να διαμορφώσει πολιτικές παρακολούθησης της καλής εφαρμογής των συμφωνηθέντων και της συμμόρφωσής τους με το Διεθνές Δίκαιο». Όμως, η οριοθέτηση της ΑΟΖ είναι εφικτή μόνον κατόπιν της συμφωνίας όλων των εμπλεκόμενων μερών ή στην αντίθετη περίπτωση με την προσφυγή τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, εξέλιξη που δεν συνάδει με τα ξένα συμφέρονται που διαγκωνίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για να μη ζούμε με τις ψευδαισθήσεις που καλλιεργεί ο πολιτικός κόσμος της χώρας περί ταύτισης των ελληνικών συνόρων με τα ευρωπαϊκά και επομένως της υποχρέωσης των Βρυξελλών να τα υπερασπιστεί, αποκαλυπτική είναι η αναδρομή στο πρόσφατο σχετικά παρελθόν: Πάντα υπήρχε στρατιωτικός βραχίονας από συστάσεως θα λέγαμε της ΕΟΚ. Η Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση (ΔΕΕ) συγκροτήθηκε το 1954 και διαλύθηκε και τυπικά το 2011 με τη δικαιολογία ότι αντικαταστάθηκε από μια ρήτρα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Συνθήκη της Λισαβόνας. Ουσιαστικά διαλύθηκε με πρωτοβουλία του Βερολίνου προκειμένου να καθησυχάσει την Ουάσινγκτον για το ενδεχόμενο μετεξέλιξης της ΔΕΕ σε ευρωπαϊκό βραχίονα ασφαλείας αντιπαραθετικά με το ΝΑΤΟ. Επί δεκαετίες η ΔΕΕ, λόγω του ΝΑΤΟ, ήταν ανενεργός φορέας ασφάλειας αλλά άρχισε να ενεργοποιείται μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, μάλιστα με φορέα τη ΔΕΕ συμμετείχαν ευρωπαϊκά κράτη στρατιωτικά στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου. Η ΔΕΕ αναζωογονήθηκε στα πλαίσια της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) αμέσως μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ με την ένταξη νέων κρατών μελών όπως η Ελλάδα (1994), η Ισπανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία αλλά και με τον χαρακτηρισμό ως συνδεδεμένων μελών των μελών του ΝΑΤΟ που δεν ανήκαν στην ΕΕ, όπως η Τουρκία.  Την ένταξη της χώρας μας στην ΔΕΕ ακολούθησαν κατά την πάγια πρακτική των κυβερνήσεών μας διθύραμβοι και διαβεβαιώσεις ότι τα σύνορά μας θα ήταν και σύνορα της ΕΕ. Ποια όμως ήταν η πραγματικότητα;

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (CDU) υιοθέτησε τη λεγόμενη «εποικοδομητική ρήτρα εξαίρεσης» στα πλαίσια της ΚΕΠΠΑ. Δηλαδή, υιοθέτησε την κοινή πολιτική ασφάλειας της ΕΕ “αλά καρτ” στα πλαίσια της οποίας οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με πλειοψηφία χωρίς να είναι υποχρεωμένες οι χώρες που διαφωνούν να συμμετέχουν στις κοινές δράσεις της ΚΕΠΠΑ διότι θίγονται τα εθνικά τους συμφέροντα. Παράλληλα προτείνονταν να παρέχεται στα συνδεδεμένα μέλη της ΔΕΕ (όπως η Τουρκία) η δυνατότητα να λαμβάνουν μέρος σε επιχειρήσεις που θα εντάσσονται στα πλαίσια της ΚΕΠΠΑ. Όμως έτσι θα μπορούσε να συμβεί να μη συμμετέχει η Ελλάδα βάσει του δικαιώματος που θα της παρείχε η «εποικοδομητική ρήτρα εξαίρεσης» και να συμμετέχει η Τουρκία. Στην περίπτωση αυτή ποιο κράτος θα ήταν εντός και ποιο εκτός της ΕΕ; Όμως αυτή η κραυγαλέα αντίφαση δεν ήταν ό,τι χειρότερο για τη χώρα μας. Διότι όπως αποκάλυψε ο Χέλμουτ Κολ, μιλώντας στο Μόναχο στην 33η συνάντηση για την ασφάλεια στην Ευρώπη, η γερμανική κυβέρνηση προτίθετο να προωθήσει την υιοθέτηση ρήτρας για την υποχρέωση “εκδήλωσης αμυντικής συνδρομής” για όλα τα μέλη της ΕΕ αλλά σύμφωνα με όσα όριζε το άρθρο 5 της διακήρυξης του Πέττεσμπεργκ της ΔΕΕ. Το οποίο εξαιρούσε την περίπτωση κατά την οποία πλήρες μέλος της ΔΕΕ, όπως η Ελλάδα, θα δέχονταν επίθεση από συνδεδεμένο μέλος, όπως ήταν η Τουρκία.

Η αλήθεια είναι ότι τα πρώτα χρόνια μετά το Μάαστριχτ οι συζητήσεις για την ΚΕΠΠΑ και τη μελλοντική δομή της ΕΕ (ΕΕ του σκληρού πυρήνα, των ομόκεντρων κύκλων, της δυσμετάβλητης γεωμετρίας, κ.α.) ήσαν συχνές και έντονες. Έκτοτε όλα αυτά τα θέματα παραπέμφθηκαν στις καλένδες με αναμνηστικές μόνον αναφορές. Γιατί; Διότι από τα 12 κράτη μέλη ή τα 15 μετά το 1995 η ΕΕ αριθμεί σήμερα 28, η ισορροπία του γαλλογερμανικού άξονα ανατράπηκε με την ανακατανομή των ζωνών επιρροής με τις συνεχείς διευρύνσεις και τα ανταγωνιστικά συμφέροντα οξύνθηκαν. Όμως κάθε φορά που οι πολιτικοί μας αναφέρονταν στα ευρωπαϊκά σύνορα, σε ποια ΕΕ αναφέρονταν; Στην ΕΕ των 12, των 15, των 24 των 28 ή των 30 και πλέον κρατών μελών με την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων. Η σύμπτωση των ελληνοτουρκικών συνόρων με τα ευρωτουρκικά θα είχε νόημα μόνον με την πολιτική ενοποίηση της ΕΕ η οποία λόγω των συνεχών διευρύνσεων έχει καταστεί ανέφικτη. Την πραγματικότητα για τον χαρακτήρα της υπεράσπισης των ελληνοτουρκικών συνόρων την προσδιόρισε απόλυτα ο σημερινός υπουργός Άμυνας κ. Αποστολάκης σε συνέντευξή του: «Σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία, είπε, είμαστε μόνοι μας».

Μακροδημόπουλος Δημήτρης

Αλεξ/πολη – κιν. 6947-771412

24-6-2019

 

spot_img

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Στο ερωτημα σας , αλλα και πολλων αλλων -κατα βασιν αντιΕοκικωνΑντιΕυρωπαιστων-,αγαπητε κ. Μακροδημοπουλε -,προσηκει η αμεση απαντηση οτι ΝΑΙ τα ΕλληνοΤουρκικα συνορα ειναι Ευρωτουρκικα , οπως ειναι Ευρωτουρκικα και τα ΒουλγαροΤουρκικα , στα οποια ελεγχονται οσοι ειναι εκτος της Συμφωνιας ΣΕΓΚΕΝ ,πραγμα που αγωνιζεται να εξασφαλει με διμερη Συμφωνια η Τουρκια , για την ακωλυτη εισοδο των υπηκοοων της στην Ευρωπαικη Ενωση.
    Φυσικα εσεις και οι αλλοι ΑΝΤΙευρωπαιστες πασης φυσεως θα θελατε -και εγω θα ηθελα- η Ευρωπαικη Ενωση να ειχε αναπτυξει για την φυλαξη τους Στρατιωτικες δυναμεις στα χερσαια και ναυτικες δυναμεις στα θαλασσια του Αιγαιου και της Μαυρης Θαλασσας , παρ’οτι ο κ. Τσιπρας ειχε δηλωσει μεσα στις πολλες αυταπατες του οτι δεν εχει η Πατριδα μας θαλασσια συνορα και γιαυτο τα ειχε μεχρι περυσι αφυλακτα.
    Ομως ολοι γνωριζουμε οτι δεν εχει οργανωσει Ευρωστρατο η Ενωση μας , που αποτελειται απο 28 ανεξαρτητα κρατη , με δικαιωμα ΒΕΤΟ και τα οποια μαλλον δεν ομοφρονουν για την δημιουργια αυτου του στρατου ,ισως γιατι υπαρχει και το ΝΑΤΟ υπο την ηγεσια των ΗΠΑ ,οποτε ;;;.
    ΟΠΟΤΕ θα αρκουμεθα εμεις οι Ελληνες , οπως και οι υπολοιποι Ευρωπαικοι λαοι , που ”μπλεκουν” με συμμαχους στο ΝΑΤΟ -Τουρκια κλπ-σε εκφραση απλης δυσαρεσκειας και προφορικων απειλων προς τους απειλουντας ,-οπως στην περιπτωση μας προς την Τουρκια -εκ μερους των θεσμικων οργανων της Ευρωπαικης Ενωσεως .
    Κατι αναλογο θα συμβει άμποτε διαταραχθουν οι σχεσεις Βουλγαριας και Τουρκιας, πραγμα δυσκολο γιαυτο και προσωπικως δεν ανησυχω για την Θρακη ΜΟΥ – μας , επειδη η Τουρκια θα πρεπει να συμπεριλαβει στους εχθρους της και τους ΕυρωΒουλγαρους , -κομματι δυσκολο να τα βαλει και με τους δυο , που ειναι και συμμαχοι της στο ΝΑΤΟ.
    Η εκπληξη ολων των Ελληνων-εγω την υπογραμμιζω- απο την φραση του Ελληνος ΥΠΕΘΑ κ. Αποστολακη -που απαξιωθηκε γιατι ανελαβε υπουργος ανωτατος στατιωτικος ων εν ενεργεια και υπεστηριξε την Συμφωνια των Πρεσπων ηρθε -”οτι θα πολεμησουμε μονοι την Τουρκια ” , ενω απο της κυρωσεως της προαναφερθεισης Συμφωνιας μας διαβεβαιωνε και αυτος -δυστυχως- οτι με την φιλια μας με τα την ”Βορειο” Μακεδονια εξουδετερωσαμε οριστικως την Τουρκια.
    Και αυτος με τοσες αυταπατες ,η, συνειδητος πολιτικαντης;;;.

  2. Αγαπητέ ΣΑΝ, δεν βαρέθηκες να μοιράζεις ταυτότητες και να βαπτίζεις τους ανθρώπους; Ποιοι είναι αντιευρωπαιστές; Οι ευρωσκεπτικιστές είναι αντιευρωπαιστές; Όποιος δηλαδή προσδοκά σε μια πιο ισότιμη σχέση μέσα στην ΕΕ και στην ολοκλήρωσή της είναι αντιευρωπαιστής; Οι Βρυξέλλες δεν μιλούσαν στα πλαίσια της ΕΟΚ για εμβάθυνση και πολιτική ένωση; Έχει καμια σχέση η Σέγκεν με την υπεράσπιση των συνόρων των κρατών μελών έναντι π.χ. της Τουρκίας; Η Σέγκεν αφορά το έγκλημα. Πιστεύεις ότι ο Γερμανός θα σκοτωθεί για την ελληνική ή την κυπριακή ΑΟΖ; ‘Ομως εκείνη που πάντα ήταν άκριτα με κάθε μορφή σχέσης της χώρας με αυτό το τερατούργημα που βαπτίστηκε ΕΕ ή καλύτερα Γερμανική Ευρώπη είναι η ελληνική Δεξιά γιατί πάντα απέβλεπε στις ευρωπαικές εισροές και μόνον αυτές για να τις λυμαίνεται η εκλογική της παελατεία. Το επόμενο κείμενο θα είναι αφιερωμένο στη δική σας λογική και νοοτροπία.

    • Αν σας ενοχλησε το αντιευρωπαιστης – παντως δεν προσωποποιησα τον χαρακτηρισμο για εσας -, να σας συμπεριλαβω στους ευρωσκεπτιστες ,αφου ετσι νομιμως αυτοπροσδιοριζεσθε , αλλα απολαμβανετε οπως ολοι οι ομοφρονες σας τα οικονομικα ”καλουδια” της Ευρωπαικηςε Ενωσεως.
      Στα υπολοιπα του σχολιου μου εμμενω και εσεις δεν διατυπωσατε αντιλογο.
      Μη ξεχνατε το ερωτημα της επικεφαλιδος του αρθρου σας.

  3. Αγαπητέ ΣΑΝ αντί απαντήσεως:
    «Το ελληνικό παράδοξο της ενιαίας αγοράς»: Σύμφωνα με μελέτη του γερμανικού ιδρύματος Bertelsmann «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα από τις 14 χώρες που μελετήθηκαν στην οποία η συμμετοχή της στην ενιαία αγορά, που συγκροτήθηκε το 1993, και στην ΕΕ γενικότερα, είχε ως αποτέλεσμα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της να είναι μικρότερο το 2012 απ’ ό,τι θα ήταν αν δεν ήμασταν μέλη της Ένωσης» (Καθημερινή 29-7-2014, σελ. 26). Οι οικονομολόγοι του Bertelsmann υπολογίζουν ότι το ελληνικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα ήταν το 2012 κατά 190 ευρώ υψηλότερο αν δεν ήμασταν μέλη της Ε.Ε., σε αντίθεση με τους Γερμανούς των οποίων το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν κατά 680 ευρώ υψηλότερο και των Δανών κατά 720 ευρώ.

  4. Και ολα τα επιχειρηματα σας βασιζονται στο γεγονος-αντε να δεχθω το ανθρωπινο κατασκευασμα του ιδρυματος και του δημοσιευματος- οτι το 2012 θα ημασταν πλουσιωτεροι ολοι οι Ελληνες κατα (190) ευρω;;;.
    Μην ειστε τοσο ”ψιλικατζης” διοτι το (190 )ετησιως ειναι (16 )ευρω μηνιαιως και (0,50) ευρω ημερησιως , τα οποια θα πληρωναμε στα ανταλλακτηρια για την αγορα ευρω σε καθε εξοδο μας -και κανουμε πολλες σε χωρες του ευρω- περαν της υπερηφανείας που νοιωθουμε οταν ταξιδευουμε με μια απλη ταυτοτητα και ισχυουν τα χρηματα που εχουμε στις τσεπες μας στις χωρες της Ευρωπαικης Ενωσεως.
    Ρωτηστε τα παιδια σας τι θα προτιμουσαν δραχμη ,η, ευρω με τοσες κινησεις στο εξωτερικο για σπουδες ,η, για ταξιδια -η- Θεος φυλαξοι- και για ασθενειες .
    Ας μη ειμαστε κοντοφθαλμοι και ας εξεταζουμε και το επομενο σταδιο καθε αυταπατης ,η, και απλης σκεψεως μας, κατι που δεν εκανε και ο κ. Τσιπρας , οταν σαν σημερα το 2015 μας ανηγγειλε το δημοψηφισμα της 5ης Ιουλιου 2015 , που ηταν ο ”πολιτικος ταφος του” , μετα το αντιδημοκρατικο του ΝΑΙ στο ΟΧΙ του 62% του λαου , που ψηφισε.
    Και εσεις με τοσες γνωσεις και εμπειρια γνωριζετε οτι οι πολιτικες πραξεις -και οι σκεψεις ακομη- ειναι μια σκαλα με πολλα σκαλοπατια , που πρεπει ο σωφρων ανθρωπος να τα μετραει και να υπολογιζει τις ενεργειες του σε καθε σκαλοπατι , αλλοιως περαν του εαυτου του δεν πρεπει να αναλαμβανει και τις τυχες των συνανθρωπων του.
    Καλη συνεχεια.

  5. Κατ’ αρχήν να σε ευχαριστήσω που διαθέτεις τόσο χρόνο να σχολιάζεις τα κείμενά μου. Επί της ουσίας θέλω να σου πω ότι: Από το 1990 και μετά ενώ βελτιώνονται οι υποδομές της χώρας απαξιωνόμαστε παραγωγικά. Ενώ το 1990 π.χ. το λικρό – τότε – λιμάνι της Αλεξ/πολης είχε σημαντική κίνηση στα πλαίσια των δυνατοτήτων του – από τότε που άλλαξαν τα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή και το αναβάθμισαν γεωπολιτικά, το λιμάνι παραμένει εντελώς αναξιοποίητο. Στις αρχές του 2000 ενώ η διαδρομή Αλεξ – Θεσ με τρένο διαρκούσε 5 ώρες και με το Ινντερσίτι λιγότερο, ο χρόνος από το 2009 περίπου αυξήθηκε σε 6.30 – 7.00 ώρες και σήμερα διαρκεί 8.30 ώρες. Η επίθεση ξεκίνησε το 2008 από τον κ. Χατζηδάκη. Αντί να τον αναβαθμίσουν τον διέλυσαν. Βλέπετε εσείς Ευρώπη πουθενά σε όλα αυτά;

  6. ”Οποιος δεν θελει να σωθει κανενας δεν τον σωζει” λεει η παροιμια . Ποια Ελληνικη κυβερνηση μετα το 2009 ζητησε την τεχνογνωσια της Ευρωπης για αναλογες περιπτωσεις εκτος απο τα δανεικα για το χρεος με υποθηκευση μεχρι το 2062 της κρατικης περιουσιας .
    Δεν ειδατε τι καμαρι ειχαν οι κ.κ. Τσιπρας και Καμμενος την 21η Αυγουστου 2018 στο Ζαππειο ,γιατι τελειωσε το αχρειαστο 3ετες Μνημονιο τους και αν δεν ειχε γινει η τραγωδια στο Ματι ακομη θα γλεντουσαμε .
    Ειδατε τι εγινε τωρα και με την ΔΕΗ;;;.
    Τα πολλα κεκτημενα της 10ετιας του 1980 και κυριως ο κρατικοποιημενος και σκληροτραχηλος συνδικαλισμος ”’εφαγαν” ολους τους Δημοσιους Οργανισμους .
    Αλλα γιατι ξεφευγετε σε καθε απαντηση σας απο το αρχικο ερωτημα σας και με κανετε να υπενθυμιζω και σε εσας και στους αλλους συνανιχνευτες τα ασχημα περασμενα , που πολλοι θα ηθελαν να ειναι και ξεχασμενα;;;.
    Τελος το ενδιαφερον μου για τα γραπτα σας ειναι γιατι ενω εχετε γνωσεις και επαγγελματικες εμπειριες με την Ελλαδα στην ΕΟΚ απο το 1981 , θα προτιμουσατε να μη ηταν και αν ειναι δυνατον να βγει απο την Ευρωπαικη Ενωση , οπως υποστηριζουν οι ακραιοι πια κομμουνιστες , που δεν υπολογιζουν τα υπολοιπα βηματα μας μετα την εξοδο μας .
    Φυσικα ως φιλελευθερος ασπαζομαι την Βολταιρικη αποψη για την ελευθερια του λογου .
    Καλη δροσια στις ομορφες παραλιες της Αλεξ/πολεως.
    .

  7. Νομίζω ότι και οι κομμουνιστές θέλουν την πολιτική ένωση της Ευρώπης, αλλά μιας Ευρώπη με άλλες αρχές. Όσον αφορά την ΕΕ δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι χρηματοδοτεί μόνον τις υποδομές και το περιβάλλον. Γιαυτό υπάρχει στη χώρα μας αυτή η αντίφασξ υποδομών με υπανάπτυξη. Είναι λογικό οι χώρες που χρηματοδοτούν την ΕΕ (γΕΡΜΑΝΊΑ, γΑΛΛΊΑ κ.α.) να μη θέλουν με τη χρηματοδότησή τους να δημιουργούν ανταγωνιστές.

  8. Να μη νομιζετε κατι τετοιο για τους Ελληνες κομμουνιστες γιατι ουδεποτε το εχουν σε καποιο προγραμμα τους .
    Εμμενουν ακομη στο” ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ιδιο συνδικατο” του Ιανου Ανδρεα Παπανδρεου, που μετα το Μααστριχτ το 1992 ΠΑΣΟΚ και Συριζα εγιναν φιλοευρωπαικωτεροι της Ν.Δημοκρατιας , που με το πεισμα του Μακεδονος Καραμανλη μας δεχθηκαν το 1979 στην ΕΟΚ- και στην ΟΝΕ το 2001 με τον ”γερμανοφιλο” κ. Σημιτη ,με κατι μαγικα που εκανε με την Αμερικανικη Τραπεζα Γκολτμαν Σακς.
    Στην ζωη δεν γινονται ολα οπως τα θελουμε , αλλα μας βγηκαν σε καλο μας τελικως .
    ΦΙΝΙΤΟ .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα