Δ. Τσαιλάς: Που οδηγεί τώρα η νέα στρατηγική ‘βολικό αντί επιθυμητού’ , Κούρδους, Συρία, Τουρκία και ΗΠΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Δημητρίου Τσαιλά    


Η ανακοίνωση της μονομερούς απόσυρσης αμερικανικών δυνάμεων από τη βορειοανατολική Συρία ως απάντηση στο αίτημα της Τουρκίας είναι η χειρότερη απόφαση από όλες τις υπόλοιπες λύσεις, για τους παρακάτω τρείς κυρίως λόγους.

Πρώτον η Άγκυρα θα αναλάβει πολεμικές επιχειρήσεις σε μια περιοχή των συνόρων, της οποίας μεγάλο μέρος είναι κυρίως κουρδικό, προκαλώντας μια νέα σύγκρουση με τους Κούρδους της Συρίας.

Δεύτερον με αυτή την κίνηση θα πάει στράφι η θυσία των 10000 Kούρδων που έπεσαν μαχόμενοι καθώς και η κουρδική προσπάθεια κατά των υπολειμμάτων του Ισλαμικού Κράτους και, τρίτον,

εκμηδενίζεται η παροχή δυνατότητας στη συριακή κυβέρνηση να επιβεβαιώσει εκ νέου τον έλεγχό της στους φυσικούς αλλά και αγροτοκτηνοτροφικούς πόρους στα βορειοανατολικά της Συρίας.

Τουρκία

Ο Πρόεδρος Ερντογάν ζήτησε την αμερικανική απόσυρση των στρατευμάτων, αν και μπορεί να εκπλαγεί στο τέλος και να μην είναι πλήρης, αλλά να παραμείνουν κάποιοι τοποτηρητές. Οι ΗΠΑ, είναι σίγουρο ότι θα διατηρήσουν ορισμένες ειδικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία. Εκτιμώ ότι θα εκτελούν επιχειρήσεις μάλλον συγκεκαλυμμένες και όχι φανερές. Επίσης θα μπορούσαν να διατηρηθούν αμερικανικές δυνάμεις σε ετοιμότητα στα σύνορα με το Ιράκ. Εκτιμάται τέλος ότι θα έχουν την ικανότητα να χτυπάνε ταχύτατα και με ακρίβεια.

Η Τουρκία θα αναλάβει μια πραγματικά δύσκολη αποστολή με δύο βασικά έργα. Να αντιμετωπίσει τις επιχειρήσεις της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους καθώς και των συριακών κουρδικών δυνάμεων που υποστηρίζουν την εξέγερση του ΡΚΚ στην Τουρκία, και χαρακτηρίζονται τρομοκράτες. Η Άγκυρα, επίσης, πιστεύω ότι σκοπεύει να μεταφέρει μεγάλο αριθμό συρίων προσφύγων (σχεδόν τρία εκατομμύρια είναι ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία) πίσω στις περιοχές της Συρίας δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο, μια πληθυσμιακή αλλοίωση κατά των κούρδων. Για να το επιτύχουν αυτό θα χρειαστεί να χτιστούν σχεδόν ολόκληρες πόλεις. Αυτή είναι μια μεγάλη αύξηση των τουρκικών βαρών. Παραμένει να δούμε πόσο καλά θα κάνει τη δουλειά η Άγκυρα. Οι οικονομικές πιέσεις όμως θα μεγεθύνουν το  πρόβλημα.

Κούρδοι και Συρία

Οι κουρδικές δυνάμεις της Συρίας εκτιμάται ότι θα εγκαταλείψουν τις προχωρημένες γραμμές, μετακινούμενοι προς το νότο, σε εδάφη που είναι κυρίως αραβικά, και εκτιμώ ότι θα στραφούν στη Δαμασκό για προστασία. Ο Πρόεδρος Assad ο οποίος χρησιμοποίησε τους σύριους κούρδους κατά της Τουρκίας εδώ και πολλά χρόνια, μάλλον θα υποστηρίξει τις προσπάθειές τους για την προώθηση της εξέγερσης ενάντια στην τουρκική παρουσία στη βόρεια Συρία. Αυτή όμως η κίνηση θα φέρει τους Ρώσους σε μια δύσκολη θέση, καθώς η Μόσχα θέλει να διατηρήσει καλές σχέσεις τόσο με την Άγκυρα όσο και με τη Δαμασκό, αλλά ο πρόεδρος Πούτιν έχει αποδείξει ότι είναι ικανός σε αυτό το παιχνίδι μέχρι στιγμής. Το Ιράν βέβαια θα χαρεί να δει την Τουρκία σε μια δυσάρεστη θέση.

ΗΠΑ

Η απόσυρση των ΗΠΑ σίγουρα θα δημιουργήσει μια πρόσκαιρη ευκαιρία για βελτίωση των σχέσεων της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα, αλλά η αγορά των ρωσικής παραγωγής αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 και η επακόλουθη αμερικανική αποπομπή των τούρκων από την παραγωγή και πώληση αεροσκαφών F-35 παραμένουν σοβαρά εμπόδια. Είναι δύσκολο να δούμε πώς αυτός ο γόρδιος δεσμός θα λυθεί, αν και ο Ερντογάν έχει δείξει να οπισθοχωρεί όταν βλέπει μια πραγματική ανάγκη να το πράξει. Ο Πρόεδρος Τραμπ αν ήταν στο χέρι του θα μπορούσε να πουλήσει με ευκολία τα F-35, αλλά το Κογκρέσο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο.

Μία πολιτική διαπραγμάτευση για την αμερικανική απόσυρση θα μπορούσε να αποφύγει πολλές από τις δυσκολίες που θα προκύψουν τώρα. Όμως, ο Πρόεδρος Τράμπ αποδεικνύεται ότι αποφεύγει τις διαπραγματεύσεις. Φαίνεται ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε, όχι μόνο για να συγκρατηθεί η Τουρκία από τους σφιχτούς εναγκαλισμούς με τη Ρωσία, αλλά κυρίως, διότι ο Πρόεδρος Τράμπ επιθυμεί να είναι σε θέση να καυχηθεί ότι έχει τελειώσει τουλάχιστον έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή και ότι απέσυρε τα αμερικανικά στρατεύματα. Επομένως μπορούμε να ισχυριστούμε ότι το επιθυμητό από την άποψη της εθνικής ασφάλειας δίνει τη θέση του στο πολιτικά βολικό.

Δημήτριος  Ν. Τσαϊλάς

(O Ναύαρχος Ε.Α. Δ. Τσαιλάς δίδαξε, μεταξύ άλλων, επι σειρά ετων στις έδρες Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως και της Στρατηγικής και Ασφάλειας,

σε ανώτερους Αξιωματικούς στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου)

Τίτλοι υποτιτλοι new-economy.gr. Αυθεντικός τίτλος ‘Χάνουν τη ζωή τους οι Κούρδοι επειδή το επιθυμητό δίνει τη θέση του στο βολικό’

new-economy.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα