Δορυφόρος ανατρέπει τα δεδομένα στην πρόγνωση του καιρού

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

euro2day.gr/Financial Times

Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα καταγραφής της κίνησης του ανέμου σε παγκόσμια κλίμακα και σε κάθε ύψος. Πώς μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση της κλιματικής αλλαγής και στην έγκαιρη προειδοποίηση για καταστροφές.

Ο «Αίολος» είναι ο πρώτος δορυφόρος που μετρά την ταχύτητα του ανέμου σε ολόκληρο τον πλανήτη. Εκτοξεύτηκε πριν από ένα χρόνο από την European Space Agency και υπόσχεται να βελτιώσει την πρόβλεψη καιρού, επιτρέποντας την καλύτερη πρόγνωση καταιγίδων και άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα η καλύτερη πρόβλεψη του καιρού και η έγκαιρη προειδοποίηση θα μπορούσε να βελτιώσει την παραγωγικότητα κατά 30 δισ. δολάρια το χρόνο και να εξοικονομήσει 35 δισ. δολάρια από τις μειωμένες καταστροφές από καιρικά φαινόμενα. Ο δορυφόρος των 550 εκατ. δολαρίων θα μπορούσε να προσφέρει επίσης καλύτερη κατανόηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Αίολος διαθέτει ένα σύστημα λέιζερ που ονομάζεται «Aladdin», σχεδιασμένο να προσφέρει κάθετο προφίλ της ταχύτητας των ανέμων από την επιφάνεια της γης έως τη στρατόσφαιρα και ύψος 30 χιλιομέτρων. Σε αντίθεση με άλλα εργαλεία που περιορίζονται σε τοπικές εκτιμήσεις, ο Αίολος χρησιμοποιεί την πλεονεκτική του θέση, 320 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης για να προσφέρει τα πρώτα παγκόσμια μοντέλα συμπεριφοράς του ανέμου σε διαφορετικά ύψη.

Παρότι οι παρατηρήσεις του Αίολου έως σήμερα υπήρξαν ανεκτίμητες, η European Space Agency υποστηρίζει ότι μετά την εκτόξευση το λέιζερ υποβαθμίζεται και έχει ήδη χάσει το ένα τρίτο της ισχύος του. Οι επιστήμονες τώρα σχεδιάζουν να τροφοδοτήσουν τον δορυφόρο με εφεδρική ισχύ προκειμένου να διαπιστώσουν τα αποτελέσματα. Στόχος να λειτουργήσει την τριετία που αναμένονταν όταν σχεδιάζονταν η αποστολή.

Μόνο πέρυσι, οι καταστροφές από καιρικές συνθήκες κόστισαν τη ζωή 6.000 ανθρώπων και προκάλεσαν καταστροφές 120 δισ. δολαρίων. Αν η αποστολή του Αίολου βοηθήσει να μειωθούν αυτές οι απώλειες, η αποστολή του θα αξίζει τον κόπο.

© The Financial Times Limited 2019. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα