Γιούνκερ για Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής: Να αλλάξει όνομα, να λυθούν οι παρεξηγήσεις -Εγκώμια για Σχοινά

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ

Δεν επιτίθεμαι στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποστηρίζει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με αφορμή τις δηλώσεις του για το χαρτοφυλάκιου του «Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής» που αναλαμβάνει ο Ελληνας Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς και συνεργάτης του επί χρόνια.

Η παρεξήγηση που ανέκυψε λίγο πριν αναλάβει καθήκοντα η επόμενη Κομισιόν υπό την Ούρσoυλα φον ντερ Λάιεν προέκυψε από την ονομασία του χαρτοφυλακίου το οποίο αναλαμβάνει ο Έλληνας Μαργαρίτης Σχοινάς, το οποίο επιγράφεται ως “Protecting the European way of life” (Προστατεύοντας τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής). Με αφορμή την ονομασία του χαρτοφυλακίου, ευρωβουλευτές διαμαρτύρονται λέγοντας ότι αυτός ο τίτλος σηματοδοτεί την οχύρωση της Ευρώπης απέναντι στους μετανάστες και ο ίδιος ο Γιούνκερ πρότεινε να αλλάξει ο τίτλος. Ορισμένοι Γερμανοί σχολιαστές διαβλέπουν επίθεση Γιούνκερ στην …Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ωστόσο ο ίδιος ξεκαθαρίζει μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία ότι τα πράγματα δεν έχουν ακριβώς έτσι.
Θα αλλάξει το όνομα του χαρτοφυλακίου, εκτιμά ο Γιούνκερ

«Εγώ επισήμανα με κριτική διάθεση ότι η περιγραφή αρμοδιοτήτων για τον Επίτροπο Σχοινά θα πρέπει να αλλάξει, ώστε να αποφευχθούν παρεξηγήσεις», είπε ο Γιούνκερ και προσέθεσε: «Διαβάζω στον γερμανικό τύπο ότι επιτίθεμαι στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Δεν ισχύει αυτό, απλώς με εξοργίζει η παρερμηνεία την οποία προκαλεί η συγκεκριμένη περιγραφή αρμοδιοτήτων. Δεν πρόκειται για λάθος της κυρίας φον ντερ Λάιεν, θα το διορθώσει πάντως, πιστεύω, τις επόμενες μέρες».
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πλέκει το εγκώμιο του Μαργαρίτη Σχοινά
Από το 2014 και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, οπότε λήγει η θητεία της σημερινής Κομισιόν, ο Έλληνας Μαργαρίτης Σχοινάς βρίσκεται δίπλα στον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ως Επικεφαλής Εκπρόσωπος Τύπου. Σε μία εγκωμιαστική αναφορά για τον νέο Έλληνα αντιπρόεδρο της Κομισιόν, ο Λουξεμβούργιος πολιτικός τονίζει τα εξής: “Ο Μαργαρίτης Σχοινάς ήταν για μένα Επικεφαλής Εκπρόσωπος Τύπου, μπορώ να αντιληφθώ ακόμη και τις διακλαδώσεις της σκέψης του. Δεν είναι κάποιος που θέλει να κρατήσει δυστυχισμένους ανθρώπους μακριά από την Ευρώπη, αισθάνεται συμπόνια για εκείνους που υποφέρουν. Και γι αυτό θα ήταν καλό να ξεκαθαριστούν όλα αυτά. Το ίδιο συμβαίνει με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και εκείνη δεν απορρίπτει τον ξένο, δεν είναι τέτοιος άνθρωπος”.

Η άλλη άποψη για τον Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής
Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη που λέει ότι, πρώτον, ο “Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής” κατοχυρώνεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας και, δεύτερον, οι ιθύνοντες των Βρυξελλών πρέπει να πλησιάσουν τους Ευρωπαίους πολίτες που δηλώνουν ότι “ανησυχούν” για το προσφυγικό. Η εκτίμηση του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ: “Ναι, αυτές οι ανησυχίες υπάρχουν, αλλά δεν θα έπρεπε να τις έχουμε. Διότι στο European way of life- για να μείνουμε στη συγκεκριμένη διατύπωση- ανήκει και το γεγονός ότι δεν μετατρέπουμε την Ευρώπη σε οχυρό, θέλουμε να παραμείνουμε μία ανοιχτή ήπειρος. Όποιος διώκεται για θρησκευτικούς, ρατσιστικούς ή άλλους λόγους, έχει θέση στην Ευρώπη- εφόσον εκπληρώνει τις προϋποθέσεις για την παροχή ασύλου”.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/aihmes-gioynker-gia-eyropaiko-tropo-zois

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα