«Γαλάζια Πατρίδα»: Μισός Αιώνας Παράνομων Τουρκικών Διεκδικήσεων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

10/3/19

 του Φοίβου Κλόκκαρη* 

Η Τουρκία συστηματικά ακολουθεί  επιθετική και επεκτατική πολιτική σε βάρος του Ελληνισμού, με μακροπρόθεσμο στρατηγικό στόχο την συρρίκνωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Θράκη και την επέκταση της Τουρκικής κυριαρχίας σε όλη την Κύπρο. Με δράσεις που συνεχίζονται επί μισό αιώνα, διεκδικεί παράνομα και δυναμικά  ένα εκτεταμένο θαλάσσιο  χώρο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο (ΑΜ) σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου. Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά  τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ΑΜ ,ονόμασε «Γαλάζια Πατρίδα» της αυτόν το θαλάσσιο χώρο,  για να προβάλει παραπλανητικά, ότι αυτές οι θάλασσες είναι δικά της πάτρια εδάφη. Η παραπλάνηση είναι προσφιλής μέθοδος της Τουρκίας για να καλύπτει τις παράνομες επεκτατικές πράξεις της. Με το ίδιο σκεπτικό ονόμασε την βάρβαρη εισβολή στη Κύπρο το 1974 «Ειρηνευτική Επιχείρηση» και εκείνην στο Afrin της Συρίας το 2018 «Κλάδο Ελαίας».

Η Τουρκία  μεθοδικά οικοδομεί από την δεκαετία του 1970 μια εκτεταμένη θαλάσσια και εναέρια ζώνη ασφαλείας γύρω από τις δυτικές και νότιες ακτές της για να λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας της Μικρασιατικής χερσονήσου και ως βατήρας εκτόξευσης της ναυτικής ισχύος της στην ΑΜ και πέραν αυτής. Παράλληλα θα της προσφέρει σημαντικούς οικονομικούς πόρους από την εκμετάλλευση των πλούσιων ενεργειακών αποθεμάτων που διαπιστώθηκε ότι έχει η ΑΜ, και θα ενισχύσει το γεωπολιτικό βάρος και τον ηγεμονικό ρόλο της.

Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας εκτείνονται προς δυσμάς μέχρι το μέσον του Αιγαίου (25ος μεσημβρινός) και προς νότον μέχρι την γραμμή νοτίως Κύπρου – Κρήτης (34ος παράλληλος). Για τις παράνομες διεκδικήσεις της, χρησιμοποιεί το πολεμικό ναυτικό της, την πολεμική αεροπορία της και τον στόλο των ερευνητικών σκαφών της που έχει εμπλουτισθεί με γεωτρύπανα μεγάλου βάθους. Παράλληλα επιδιώκει να αναθεωρήσει  τις Συνθήκες Λοζάνης 1923 και Παρισίων 1947, που διέπουν το status quo στο Αιγαίο, αρνείται να συμμορφωθεί προς την σύμβαση των ΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS 1982) και δεν αναγνωρίζει το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), το οποίο θεωρεί ότι εξέλειπε από το 1963.

Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας αφορούν όλους τους τομείς: ΑΟΖ, FIR, εναέριος χώρος, χωρικά ύδατα, περιοχή Έρευνας – Διάσωσης, κυριαρχία – αποστρατικοποίηση νησιών στο Αιγαίο κ.α. Δεν αναγνωρίζει ότι  τα νησιά του Αιγαίου  έχουν  δικαίωμα σε ΑΟΖ  και για την  ΚΔ  δεν αναγνωρίζει ότι έχει τα ίδια δικαιώματα σε ΑΟΖ όπως τα παράκτια κράτη.  Οι δράσεις της  περιλαμβάνουν: Παράνομες έρευνες στις ΑΟΖ Κύπρου – Ελλάδας, παραβιάσεις και παραβάσεις εναέριου χώρου, αεροναυτικές ασκήσεις με έκδοση παράτυπων NAVTEX και NOTAM, προβολή ναυτικής ισχύος, παρενόχληση του ενεργειακού προγράμματος της ΚΔ, καταπολέμηση του αγωγού EASTMED, απειλές κατά της ΚΔ να μην εκμεταλλευθεί τα ενεργειακά αποθέματα της,  απειλές για   γεωτρήσεις της Τουρκίας   στην ΑΟΖ της Κύπρου, έκδοση χαρτών  αγνοώντας την UNCLOS κ.α.

Για την αρπαγή του ενεργειακού πλούτου των Ελληνικών θαλασσών, η Τουρκία ενίσχυσε το δυναμικό της με: (1) την απόκτηση ερευνητικών σκαφών υδρογονανθράκων και γεωτρύπανων μεγάλου βάθους (2) την συγκρότηση ειδικής ναυτικής δύναμης για επέμβαση στην ΑΜ, με έδρα την Μερσίνα έναντι της Κύπρου  (3) την ναυπήγηση πολεμικών σκαφών από την Τουρκική πολεμική βιομηχανία (υποβρύχια, κορβέτες, αποβατικά σκάφη κ.α.) και την δρομολόγηση απόκτησης  ελικοπτεροφόρου, με τον φιλόδοξο στόχο, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό να αποκτήσει δυνατότητες παγκόσμιας εμβέλειας  και να ενταχθεί στην  Κατηγορία 3 ( Medium  Global Power Projection Navy) και (4) την απόκτηση πυραυλικών συστημάτων και τον προγραμματισμό απόκτησης νέας γενεάς πολεμικών αεροσκαφών.

Οι παραβιάσεις της Τουρκίας στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο Κύπρου-Ελλάδας από τη δεκαετία του 1970, περιλαμβάνονται σε 90 έγχρωμους χάρτες, στο σημαντικό βιβλίο που εξέδωσε το 2014, ο αντισυνταγματάρχης τεθωρακισμένων της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) Κωνσταντίνος Στυλιανού με τίτλο «Αντίδραση του Ελληνισμού προς Αναχαίτιση της Τουρκικής Επιθετικής Στρατηγικής στον τομέα της Ενέργειας». Το βιβλίο είναι μια εμπεριστατωμένη μελέτη, πολύτιμο βοήθημα για την κατανόηση και αντιμετώπιση της Τουρκικής απειλής. Η συνθετική εικόνα χαρτογράφησης των τουρκικών ενεργειών στο βιβλίο, προβάλλει με παραστατικό τρόπο τις συντονισμένες δράσεις(έρευνες, ασκήσεις κ.α.), για την σταδιακή επί μισό αιώνα οικοδόμηση των τουρκικών  διεκδικήσεων, που  διαμορφώθηκαν ώς το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας>>. Ιδιαίτερη βαρύτητα  δίδεται από την Τουρκία ,στην διεκδίκηση του  θαλάσσιου χώρου μεταξύ Κύπρου – Κρήτης/Ρόδου, όπου εκτείνεται μεγάλο τμήμα των ΑΟΖ Κύπρου-Ελλάδας .ΟΙ ενέργειες  της στο χώρο αυτό έχουν ενταθεί μετά το 2000, λόγω υποβάθμισης του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου(ΔΕΑΧ) Κύπρου_Ελλάδας και κατάργησης της αεροναυτικής άσκησης <<Τοξότης-Νικηφόρος>>. Η Τουρκία επιδιώκει να οριοθετήσει στο χώρο αυτό  την ΑΟΖ της με την Αίγυπτο και δεν αναγνωρίζει ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν δικαίωμα σε ΑΟΖ σε αυτήν  την περιοχή.

Οι αμφισβητήσεις και  δράσεις τής Τουρκίας αυξάνονται συνεχώς και εδραιώνεται η<<Γαλάζια Πατρίδα>>, όσο μεγεθύνεται η ανισορροπία ισχύος προς όφελος της και όσο ο Ελληνισμός ακολουθεί κατευναστική και υποχωρητική πολιτική, που όχι μόνο δεν ανακόπτει την Τουρκική επιθετικότητα αλλά την αυξάνει (Θουκυδίδης Α140). Μεγάλη τρωτότητα παρουσιάζει ο θαλάσσιος χώρος της Κύπρου λόγω μειωμένης αποτρεπτικής ικανότητας της ΚΔ. Η  ΕΦ στερείται ουσιαστικά πολεμικού ναυτικού και πολεμικής αεροπορίας, οι δε δυνάμεις ξηράς της χρειάζονται εκσυγχρονισμό  και συμπλήρωση των οπλικών συστημάτων τους. Η Τουρκική απειλή επιβάλλει  αναθεώρηση της αμυντικής πολιτικής της ΚΔ, στη βάση της κατανόησης της σημασίας που έχει η στρατιωτική ισχύς για την προάσπιση των δικαίων μας (<<το μεν γαρ ισχύος δικαιώσει>> Θουκυδίδης Δ86) και συγκεκριμένα: Σύνταξη Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας,   διάθεση στην ΕΦ όλων των εισπράξεων του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης, άμεση προώθηση εξοπλιστικών προγραμμάτων, αναθεώρηση της μορφής αναδιοργάνωσης της ΕΦ, αναζωογόνηση του ΔΕΑΧ  Κύπρου_Ελλάδας, σύναψη αμυντικών συμμαχιών με φιλικές χώρες στη βάση κοινών συμφερόντων   ,μέτρα εξύψωσης του εθνικού φρονήματος.

Η μεγάλη  αεροναυτική άσκηση <<Γαλάζια Πατρίδα>> της Τουρκίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ΑΟΖ  Κύπρου-Ελλάδας, είναι μία επίδειξη ισχύος του σύγχρονου πολεμικού δυναμικού της, με σκοπό να προβάλει την δυνατότητα και αποφασιστικότητα   της  να υπερασπιστεί τις  θάλασσες που διεκδικεί και να ασκήσει πίεση στην ΚΔ, να αποδεχθεί λύση Τουρκικών όρων στο Κυπριακό.  Η Τουρκική  προκλητική  άσκηση, η απειλή γεωτρήσεων  σε θαλασσοτεμάχια της ΑΟΖ της ΚΔ, η  επέκταση της Τουρκικής κατοχής στα Στροβίλια  και η  ενίσχυση των Τουρκικών κατοχικών δυνάμεων με αυτοκινούμενα πυροβόλα 155 χιλ. Firtina και άρματα Leopard, άς αποτελέσουν έστω και αργά, το έναυσμα αναθεώρησης της αμυντικής πολιτικής της ΚΔ.

 

 

* αντιστράτηγος ε.α. 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα