«Γάλλοι παρεμποδίστε τον Ερντογάν να καταλάβει τα εδάφη που απελευθερώσαμε»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

Έκκληση του Aldar Xelil, μέλους της εκτελεστικής επιτροπής του κινήματος για μια δημοκρατική κοινωνία (TevDem), και μια από τις ηγετικές προσωπικότητες της αυτοδιοίκησης στη βορειοανατολική Συρία.

Αυτό ανέφερε η ηλεκτρονική Libération στις 20 Αυγούστου 2019. Πράγματι σε μια ανοιχτή επιστολή του ο Aldar Xelil, αναφέρει τα παρακάτω :

Στη σημερινή δύσκολη περίοδο που γνωρίζει η βορειοανατολική Συρία, η θέση και ο ρόλος της Γαλλίας είναι κρίσιμης σημασίας για εμάς τους Κούρδους, τους Άραβες και τους Χριστιανούς που νικήσαμε  το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και απελευθερώσαμε ολόκληρη την περιοχή από τον ζυγό του.

Το Ισλαμικό Κράτος (Daesh) ήταν ένας τεράστιος κίνδυνος για τη Συρία και τη Μέση Ανατολή, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Γαλλία υπήρξε θύμαόπως και άλλες χώρεςτης τρομοκρατίας και ότι πολλοί αθώοι έχασαν τη ζωή τους κατά τις επιθέσεις στο έδαφός της. Χάρη στις στρατιωτικές μας νίκες – αυτές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων – και στους 36.000 που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στις τάξεις μας κατά τη διάρκεια των 7 ετών αυτού του τρομερού πολέμου, ανακοινώθηκε επίσημα η ήττα του Ισλαμικού Κράτους  στις 23 Μαρτίου. Αυτή η νίκη ήταν, κατά κάποιο τρόπο, νίκη ολοκλήρου του κόσμου. Μια νίκη της ανθρωπότητας. Και μια εκδίκηση για όλα τα θύματα του ISIS, συμπεριλαμβανομένων και των γαλλικών θυμάτων.

Σήμερα έχουμε εισέλθει σε μια νέα ακολουθία της ιστορίας μας, εξίσου σημαντική με την προηγούμενη : πρέπει να καταπολεμήσουμε τις ιδεολογικές πηγές του ριζοσπαστισμού που υποστηρίζει ο Daesh . Η εμμονή αυτής της νοοτροπίας του αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για το μέλλον. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταπολεμήσουμε, αλλιώς θα δούμε την επιστροφή του εξτρεμισμού και  νέες απειλές στον κόσμο. Έχουμε δει ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες στη Γαλλία της νοοτροπίας για την οποία μιλώ. Οι τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον σας ήταν αποτέλεσμα της υιοθέτησης από ορισμένες κατηγορίες του πληθυσμού σας της σκέψης και της νοοτροπίας του Daesh – και τούτο παρά την απουσία ενός στρατιωτικού αρχηγείου του Ισλαμικού Κράτους  (ISIS) στη Γαλλία. Για εμάς, αυτό επιβεβαιώνει την ιδέα ότι  μόνο η στρατιωτική νίκη είναι ανεπαρκής, ενάντια σε έναν τέτοιο κίνδυνο.

Η Γαλλία είναι μια σημαντική χώρα που έχει συμβάλει πλήρως στην καταπολέμηση του εξτρεμισμού. Μας υποστήριξε από την αρχή μέχρι το τέλος, στα πλαίσια του διεθνούς συνασπισμού, μέχρι τη νίκη, επιτρέποντάς μας να εγκαθιδρύσουμε στη βόρεια και ανατολική πλευρά της Συρίας μια αυτόνομη διοίκηση, χάρη στην οποία προσπαθούμε να οικοδομήσουμε ένα πρωτοποριακό δημοκρατικό πείραμα στη Συρία. Αλλά σήμερα, αυτή η νίκη απειλείται από τους επεκτατικούς στόχους της Τουρκίας  σε αυτές τις περιοχές που έχουμε απελευθερώσει. Για να δικαιολογήσει την επίθεση εναντίον μας, ο Ερντογάν ισχυρίζεται συνεχώς ότι τον επιτιθέμεθα, κάτι το οποίο είναι εντελώς αβάσιμο, όλοι το γνωρίζουν. Για εμάς, είναι σαφές ότι έχει τη βούληση να μας καταλάβει για να επιβραδύνει την πρόοδο της συνολικής μάχης μας ενάντια στην τρομοκρατία – έναν αγώνα που όλος ο λαός μας, με όλες τις συνιστώσες  του, συνεχίζει δίπλα στο διεθνή συνασπισμό. Η Τουρκία είναι ένας πραγματικός κίνδυνος, να είστε πεπεισμένοι για αυτό. Με τις ενέργειές της εναντίον μας, των συμμάχων σας, θέτει σε κίνδυνο τις κοινές μας προσπάθειες για σταθερότητα στα εδάφη που απελευθερώσαμε και σε όλη τη Συρία. Μην ξεχνάτε ότι οι Τούρκοι συνεχίζουν να επιβάλλουν την παρουσία ισλαμιστικών πολιτοφυλακών που τους υποτάσσονται στα εδάφη που έχουν ήδη καταλάβει. Ο Ερντογάν θέλει να εμβαθύνει την κατοχή τους και να ενισχύσει τον έλεγχό του σε ό,τι καταφέρει περισσότερο στη Συρία.

Ελπίζουμε βαθύτατα ότι η γαλλική κοινή γνώμη γνωρίζει αυτόν τον κίνδυνο και ότι ο Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν, καθώς και η ομάδα που έχει συστήσει να παρακολουθεί την υπόθεση  της Συρίας, είναι πεπεισμένοι για τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ο Ερντογάν, ο οποίος δεν σταματά να παίζει διαρκώς  το χαρτί των προσφύγων που ζουν στην Τουρκία, ως όπλο αντιποίνων κατά της Ευρώπης. Ο γαλλικός λαός είναι ένας φιλικός λαός για εμάς. Έχει υποστεί την τρομοκρατία που υπέστη κι ο λαός μας. Οι εχθροί μας είναι οι ίδιοι, είτε αυτοί ονομάζονται Daesh ή Erdogan. Δεν πρέπει να παραμελούμε τις φιλοδοξίες του τουρκικού κράτους.

Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή είναι μια δύσκολη πρόκληση. Για να ανταποκριθούμε σε αυτήν, χρειαζόμαστε σαφείς θέσεις από τους φίλους μας. Θέσεις για τη στήριξη του λαού μας στη δημοκρατική του εμπειρία, στις προσπάθειές του  να σταθεροποιήσει την περιοχή, στην καταπολέμηση του εξτρεμισμού στις διάφορες μορφές του. Κάθε τουρκική επίθεση στην περιοχή μας θα απειλούσε αυτούς τους στόχους μαζί με τις δημοκρατικές αξίες των χωρών μας και του υπόλοιπου κόσμου.

Η γαλλική κυβέρνηση μπορεί να μειώσει αυτούς τους κινδύνους, εμποδίζοντας την Τουρκία να μας επιτεθεί. Αυτό είναι που της ζητάμε. Κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στο καντόνι μας της Αφρίν, πριν από ενάμισι χρόνο, η θέση της Γαλλίας ήταν θετική. Δυστυχώς, δεν είχε συγκεκριμένα αποτελέσματα : ο τουρκικός στρατός υποτάσσει τους κατοίκους της Afrin σε μια γενοκτονία, πνευματική, σωματική και κοινωνική η οποία  συνεχίζεται καθημερινά μέσα σε μια γενική αδιαφορία.

Ο λαός μας δεν ζητάει παρά μόνο την ειρήνη. Αν πολέμησε τη διεθνή τρομοκρατία, ήταν επειδή δεν είχε άλλη επιλογή και το έκανε στο όνομα της ανθρωπότητας. Έχει κάνει μεγάλες θυσίες για αυτό και είναι έτοιμος να αποδεχθεί κι άλλες θυσίες. Αλλά η διεθνής κοινότητα πρέπει να μας βοηθήσει και να εκπληρώσει το καθήκον της χωρίς καθυστέρηση, εμποδίζοντας την κατοχή της περιοχής μας από την Τουρκία.

Από αυτή την άποψη, η Γαλλία και οι πολίτες της μπορούν να παίξουν έναν αποφασιστικό ρόλο. Την καλούμε να τον παίξει.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα