Β. Μακεδονία: Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο Ζάεφ μετά το «όχι» της ΕΕ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«ΕΙΜΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ»

ΚΟΣΜΟΣ19|10|2019 | 13:43UPD: 19|10|2019 | 14:09


Ο Ζόραν Ζάεφ/ Φωτογραφία: AP/ Boris Grdanoski
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, μετά το «όχι» που εισέπραξαν τα Σκόπια από την ΕΕ, για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καθώς ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε προσφυγή στις κάλπες.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές, τονίζοντας ότι πλέον οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας. «Είμαι έτοιμος. Το κόμμα μου είναι έτοιμο. Δεν θα εγκαταλείψουμε εξαιτίας των απογοητεύσεων. Θα δώσουμε μάχη με θάρρος και αποφασιστικότητα», τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ, αντιδρώντας μετά την άρνηση της ΕΕ. Κατά τη Σύνοδο Κορυφής, ο Εμανουέλ Μακρόν έβαλε βέτο για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.

«Προτείνω την ταχεία διεξαγωγή εκλογών με τις οποίες, εσείς, οι πολίτες, θα αποφασίσετε τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε», είπε ακόμη ο Ζάεφ σε διάγγελμα. Μετά την άρνηση της ΕΕ να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, υπήρξαν πληροφορίες για παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ, τις οποίες διέψευσαν οι συνεργάτες του, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.
Ζάεφ: Την Κυριακή η συνάντηση για τις πρόωρες εκλογές

Ο Ζόραν Ζάεφ, στο διάγγελμά του, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την άμεση διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία. Το απόγευμα της Κυριακής θα γίνει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρόεδρο της χώρας Στέβο Πενταρόφσκι, κατά την οποία θα υποβάλει αυτό το αίτημά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε λόγο για ιστορικό λάθος, αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό «όχι» σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Μάλιστα η εξέλιξη αυτή προκάλεσε και αμερικανική παρέμβαση, καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την απογοήτευσή του.

Ζάεφ: Είμαστε θύματα ιστορικής γκάφας
«Η ΕΕ δεν τήρησε αυτά που είχε υποσχεθεί. Εμείς υλοποιήσαμε όλες τις υποχρεώσεις μας. Κάναμε μεταρρυθμίσεις, επιλύσαμε τις διαφορές μας με τους γείτονες και εκείνοι δεν κράτησαν τον λόγο τους», τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ στο διάγγελμά του.

«Είναι ιστορικό λάθος η απόφαση της ΕΕ να μην ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ευχαριστώ τη συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων ηγετών που έδωσαν μάχη για να υπάρξει μια θετική απόφαση για εμάς. Είμαστε θύματα μιας ιστορικής γκάφας της ΕΕ και αυτό προκαλεί οργή σε όλους μας», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, που έκανε λόγο για άδικη απόφαση.

«Δεν θα τους επιτρέψω να ανατρέψουν τις μεταρρυθμίσεις που κάναμε, να αφαιρέσουν την ελευθερία που φέραμε στη χώρα και να παίξουν με τις ευρωπαϊκές αλλαγές που η κοινωνία μας έχει βιώσει», είπε ακόμη ο Ζόραν Ζάεφ στο διάγγελμα.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/b-makedonia-proores-ekloges-zaef-meta-ohi-ee

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα