Βαρβιτσιώτης: Δεν μπορούμε να ακυρώσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών -Θα παλέψουμε για την πιστή εφαρμογή της

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ»

Το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών επανήλθε στη δημόσια συζήτηση μετά την ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος στον υπουργό εξωτερικών και η οποία συζητήθηκε το απόγευμα στη Βουλή.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που απάντησε ως αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών ανέφερε ότι τα προβλήματα της κακής συμφωνίας τώρα φαίνονται. «Εχουμε μαζέψει πολύ περισσότερα περιστατικά από τα 50 που λέτε εσείς  που οι γείτονες μας  παραβιάζουν τη συμφωνία των Πρεσπών. Μόνο την τελευταία βδομάδα έγιναν διαβήματα  στον υπουργό εξωτερικών για την παραβίαση της συμφωνίας».
Βαρβιτσιώτης: Η συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να ακυρωθεί
Ο κύριος Βαρβιτσιώτης επανέλαβε ότι η συμφωνία δεν μπορεί να ακυρωθεί και  η ελληνική πλευρά θα πιέζει συνεχώς για την απόλυτη εφαρμογή της προκειμένου να προχωρήσει η αφαίρεση των συμβόλων που προσβάλουν την ιστορία μας και  την κληρονομιά μας.

«Θα βάζουμε συνεχώς στοιχεία για να βελτιώσουμε τη συμφωνία αλλά θα δώσουμε και μάχη για να εφαρμοστεί η συμφωνία και να ονομάζονται οι γείτονες μας βορειομακεδόνες και όχι Μακεδόνες. Λέγαμε από τότε πως αν κυρωθεί δεν θα μπορεί να ακυρωθεί.

Το διεθνές δίκαιο δεν είναι αλά καρτ. Πρέπει να εφαρμόζετε πάντα και εμείς το υπερασπιζόμαστε. Έχουμε μόνο ένα τρόπο να εφαρμοστούν όλες οι προβλέψεις της συμφωνίας και εμείς θα αξιοποιήσουμε τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή ένωση για να πιέσουμε για βελτίωση της συμφωνίας ιδίως για τα προϊόντα μας».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος ζήτησε την ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Βελόπουλος ζήτησε την ακύρωση της συμφωνίας και μάλιστα κάλεσε την κυβέρνηση αν δεν μπορεί να το κάνει να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές, να παραιτηθεί και να πάει σπίτι της. Ζήτησε ακόμη την συγκέντρωση 30 υπογραφών προκειμένου να γίνει προανακριτική επιτροπή για τον πρώην υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

«Γιατί πήγατε στα συλλαλητήρια αφού δεν μπορείτε να κάνετε κάτι. Την έχουν παραβιάσει 50 φορές οι Σκοπιανοί . Γιατί δεν επικαλείστε τις παραβιάσεις για να ακυρώσετε τη συμφωνία. Το κράτος στα εθνικά εγκλήματα δεν έχει συνέχεια. Τα διορθώνει . Αν δεν μπορείτε να αλλάξετε τη συμφωνία πάτε σε εκλογές . Πείτε δεν μπορούμε και πάτε σπίτι σας.  Αν δεν καταργήσετε τη συμφωνία θα καταργηθεί η Μακεδονία .

Λέτε θα αγωνιστείτε για να αλλάξετε τους κακούς όρους . Εμείς λέμε βάλτε 20 υπογραφές να γίνει προανακριτική για τον Κοτζιά.»

Μάλιστα ο κ. Βελόπουλος επιτέθηκε σε μέλος της επιτροπής που έχει συγκροτηθεί για τον έλεγχο των βιβλίων των δυο χωρών  αλλά και στον υφυπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη.

«Συμφωνώ ότι κάνετε αγώνα απλά είδατε την επιτροπή για τα σχολικά βιβλία . Υπάρχει μια κ. Ιωαννίδου που είπε ότι είναι φαντασίωση ότι η Μακεδονία ήταν πάντα ελληνική. Αυτή η κυρία θα ελέγχει τα βιβλία. Την έχετε ακόμα και τώρα και λέτε ότι θα αλλάξετε τη συμφωνία ; Πετάξτε έξω την Ιωαννιδου και τον Σκυλακάκη που έλεγε για Μακεδονική μειονότητα.».

Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα θα κρίνει με ψυχραιμία πότε θα ασκήσει τα δικαιώματά της στο θέμα της ελληνικής ΑΟΖ.
Η χώρα έχει και το νομικό και το διπλωματικό οπλοστάσιο, αλλά θα κρίνει με ψυχραιμία πότε θα ασκήσει τα δικαιώματά της στο θέμα της ελληνικής ΑΟΖ.

Αυτό τόνισε από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, απαντώντας στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, που κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ, υποστηρίζοντας πως «αν δώσουμε στη Τουρκία μια πραγματική πολιτική απάντηση, δεν θα ξαναπατήσουν στην Ελλάδα».

«Πρέπει να βλέπουμε με ψυχραιμία τα πράγματα. Η ψυχραιμία βοηθά να κάνουμε τις σωστές κινήσεις την κατάλληλη στιγμή έχοντας διαμορφώσει το πλαίσιο των διεθνών διπλωματικών σχέσεων και το διεθνές νομικό υπόβαθρο», υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης. Παράλληλα, έκανε λόγο για σύνθετες και δύσκολες σχέσεις που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι η χώρα μας προσπαθεί να έχει καλές και ομαλές σχέσεις με τη γείτονα χώρα και οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται από την δική μας πλευρά, είναι στη λογική μιας μακροπρόθεσμης βελτιούμενης σχέσης.

Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία συμπεριφέρεται ως ταραξίας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο
«Η χώρα ξέρει να διεκδικεί. Στηρίζουμε την εθνική κυριαρχία σε θάλασσα, ξηρά και αέρα, στηρίζουμε τα νομικά δικαιώματα που έχει η Ελλάδα για την ενίσχυση της εθνικής της κυριαρχίας και ομόφωνα και ομόψυχα είμαστε υπέρ της τήρησης του διεθνούς δικαίου, της διεθνούς νομιμότητας και των απαράγραπτων εθνικών δικαιωμάτων της. Σε αυτή τη γραμμή πολιτευόμαστε, με στόχο, όχι μόνο η χώρα να είναι ισχυρή, αλλά και πυλώνας σταθερότητας στη περιοχή», τόνισε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κατηγόρησε την ‘Αγκυρα ότι δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, επισημαίνοντας ότι «οι συνεχιζόμενες παράνομες προκλητικές ενέργειές της στη Κυπριακή ΑΟΖ, δείχνουν τη διάθεση της Τουρκίας η οποία θέλει να συμπεριφέρεται ως ταραξίας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

«Θωρακίστε το Αιγαίο και μην αφήνετε τη Κύπρο μακριά από την Ελλάδα με τη λογική ότι είναι ξεχωριστό κράτος και ξαναβάλτε σε λειτουργία το ενιαίο αμυντικό δόγμα», ανέφερε ο κ. Βελόπουλος και πρόσθεσε: «Καμία κυβέρνηση δεν ανέλαβε την ευθύνη να καθορίσει την ΑΟΖ. Το πρόβλημα της χώρας με την Τουρκία, είναι η υφαλοκρηπίδα. Εκεί υπάρχουν νομικά ζητήματα. Όμως στην ΑΟΖ δεν υπάρχουν ζητήματα. Καθημερινά η Τουρκία απομονώνει το Καστελόριζο. Διεκδικούν το Καστελόριζο. Ο κατευνασμός ταϊζει το σοβινισμό των Τούρκων».

«Τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη Τουρκία, δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο κριτικής και διχασμού. Το ελληνικό Κοινοβούλιο πρέπει να δείχνει, όπως δείχνει το τουρκικό Κοινοβούλιο, στάση ομοψυχίας και ομοθυμίας. Οι εθνικές διεκδικήσεις και τα εθνικά μας δίκαια δεν πρέπει να μας χωρίζουν αλλά να μας ενώνουν. Εμείς με συνέπεια θα πολιτευτούμε», ανταπάντησε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Παράλληλα επεσήμανε ότι δεν υπάρχει καμία απόσταση μεταξύ της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις της Κύπρου σε όλα τα διεθνή φόρα, για την τήρηση της νομιμότητας απέναντι στις παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. «Η ίδια η κυπριακή κυβέρνηση έχει εκφράσει την ικανοποίησή της για το πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά της Τουρκίας, που έγιναν με τη συνδρομή της Ελλάδος. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου τέθηκε στην ατζέντα το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, και στην ελληνική, και στην κυπριακή ΑΟΖ» υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/barbitsiotis-den-akyronetai-i-symfonia-prespon

spot_img

13 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Για οσους παρακολουθησαν ζωντανη την συζητηση στην Βουλη , μεταξυ του Προεδρου της Ελληνικης Λυσης κ. Βελοπουλου και του αναπλ.Υπουργου Εξωτερικων κ. Βαρβιτσιωτη ,- γενημμενο απο Μακεδονισσα Ναουσαια- διαπιστωσαν οτι ο κ. Βελοπουλος-που τ’ωβαλε σκοπο ζωης να ”τσιμπησει” ψηφους απο την Ν.Δημοκτατια σε μελλοντικες δημοσκοπησεις και εκλογες -απ’αλλού δεν μπορει, με τιποτε- ”τα βρηκε μπαστουνια ”απο τον Δεξιο Νεοδημοκρατη κ. Βαρβιτσιωτη και εμεινε με το αιτημα του να υπογραψουν 20 βουλευτες της Ν.Δημοκρατιας την προταση του για Εξεταστικη Επιτροπη εις βαρος του κ. Κοτζια , που υπεγραψε την Συμφωνια των Πρεσπων.
    Γιατι αραγε δεν απευθυνεται και σε βουλευτες των αλλων κομματων , που μπορει να υπογραψουν τετοια προταση;;;.
    Φυσικα μια καλη απαντηση προς αυτον θα ηταν οτι θα βρεθουν περισσοτεροι βουλευτες να υπογραψουν γιαυτην τη Εξεταστικη ,οταν καταφερει να γινει ο ιδιος πρωθυπουργος και στα πλαισια της αποφασιστικοτητος του θα κανει αυτην την Εξεταστικη Επιτροπη για τον κ. Κοτζια ,αφου και με ενα νομο- καθως λεει – θα ακυρωσει την Συμφωνια των Πρεσπων.
    Και αλλος ειπε οτι με ενα νομο θα ακυρωσει δυο Μνημονια , αλλα υπεγραψε γονατιστος το 3ο Μνημονιο.
    ΟΜΩΣ και ο κ. Βελοπουλος και ολοι οι Ελληνες καταλαβαν οτι η διαχειριση της Συμφωνιας των Πρεσπων ειναι τωρα σε καλυτερα χερια και θα λειανθει ,αρκει ολοι οι Ελληνες και οι Συριζοφρουροι να πιστεψουν επιτελους οτι ηταν λαθος εθνικο η υπογραφη και η κυρωση της και να βοηθησουν στο εσωτερικο και το εξωτερικο, πραγμα αδυνατο , αλλα για την Πατριδα και τους Μακεδονες ειναι ολα δυνατα. Πως αλλαξε θεση το ΚΚΕ ;;; .
    Δυστυχως η υπογραφη και η κυρωση της Συμφωνιας αυτης θα παραμενει στην επικαιροτητα , οσο υπαρχουν -και θα υπαρχουν-Μακεδονες Ελλαδιτες και της Διαπορας, που θδεν αντεχουν τους Σλβους ,που τους εκλεψαν το ονομα .
    Τελος μπορει και ο κ. Βελοπουλος με το κομμα του να καταθεσει στον ΟΗΕ αιτηση ακυρωσεως της Συμφωνιας , και αν κερδισει την ακυρωση να τον εχουμε ισοβιο πρωθυπουργο , φυσιολογικο ονειρο για καθε πολιτικο αρχηγο.

  2. Ο … Δεξιός Νεοδημοκράτης κ. Βαρβιτσιώτης, που τον γέννησε Μακεδόνισσα Ναουσαία (και ποιος χέστηκε). Σκεφτείτε να μην ήταν … και δεξιός (και μάλιστα με δέλτα κεφαλαίο)! Σύννεφο η τρόμπα!

  3. Δεν ειναι καλα να μη εκφραζομαστε για την μανα καθε Ελληνος ,τουλαχιστον -και μαλιστα οταν αυτη ειναι νεκρη- με την φραση ”και ποιος χεστηκε”;;;.
    Υπηρξε και υπαρχει πολιτισμος ,που να δεχεται τετοια αντιμετωπιση της μανας , που φερνει την ανθρωπινη ζωη στην γη;;;.

    • Η έκφραση δεν αφορά στην μάνα, αλλά στο γεγονός ότι τής καταγωγής της, όταν μάλιστα αυτό αναφέρεται ξεκάρφωτα και άσχετα. Καλά σε είχαν πει βλάκα με περικεφαλαία.

      • Καλα τοσο ”ξεγραμμενες και ξεφωνημενες ” εχουν τις Μακεδονισσες μανες οι Κρητικοι , μανες που εστειλαν 30.000 παιδια τους στην Ασια με τον Μ.Αλεξανδρο , μανες που γεννησαν τα παιδια του ολοκαυτωματος της Αραπιτσας στην Ναουσα και Μακεδονομαχους στον Μακεδονικο αγωνα και μεχρι το 1949 , που δικα τους παιδια κυριως απεκρουσαν τους ”κοκκινους” ανταρτες ;;;.
        Ελπιζω να σας συνεφερουν οι συντοπιτες σας Κρητικοι.
        Για τις βρισιες σας αυτοεκτιθεσθε και ως συνομιλητης σας ,λυπαμαι γιαυτο. Τον λογον εχει ο κ.Σαββιδης.
        Αλλα βρε αδελφε κατι και για τον κ. Βελοπουλο,-καλο ,η, κακο-που μας απασχολησε;;;.

        • Εσένα δεν σε απασχόλησε τίποτε με το μαμμόθρεφτο τού κομματικού σωλήνα, που κάνει καριέρα χάρη στ’ όνομα τού μπαμπά; Καλά, ξέρομε ότι στην Θράκη έχετε πολλές επαφές με το τουρκογενές στοιχείο, ίσως και επαφές … τρίτου τύπου, αλλά δεν σού κάηκε καρφί με την δήλωση, ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα τού καθ’ ενός να καίει την Ελληνική Σημαία;

          Όσο για τις “ύβρεις”, πάψε να μιξοκλαίγεσαι σαν γριά πουτάνα, που τής πήραν την παρθενία, Προκαλείς αηδία, επιτέλους!

          • Γιατι βρε φιλε βριζεις ;;; . Ολα σε ενοχλουν ;;;.
            Μη συμμετεχεις , αν δεν αντεχεις.
            Καληνυχτα.

          • Πού βλέπεις να “βρίζω”; Έκανες γαργάρα την απάντηση στο ερώτημά μου για τις δηλώσεις τού “Δεξιού” (sic) Μηλτιάδη (κρίμα στ’ όνομα!) για την σημαία, προφανώς επιδή συμφωνείς. Αυτό είναι είναι πράγματι ύβρις, αλλά ο καθένας έχει την άποψή του.

            Δεν μ’ ενοχλούν όλα, κάθε άλλο μάλιστα. Μ’ ενοχλεί, όμως, και πολύ μάλιστα η βλακεία, ιδίως όταν συνδυάζεται με την κακοπιστία. Αλλά έχω αντοχές, μην φοβάσαι. Άλλωστε είναι πολύ παλαιότερος από σένα εδώ μέσα. Από τις ωραίες εποχές, που συμμετείχαν στον διάλογο αξιόλογοι συζητητές, πριν ξεπέσει το επίπεδο σε κάτι φλύαρους μωρολόγους.

  4. Παντως οι παλαιοτεροι και δεν ειναι καλυτεροι και σιγουρα δεν δικαιουνται να βωμολοχουν, αντι να παραθετουν επιχειρηματα και να δεχονται και τις γνωμες των αλλων.
    Και ο κ.Πολακης ως συνομιλητης δεν θα ηταν υβριστης ,οπως εσεις .
    Μηπως τωρα ”βρηκατε τον μαστορα σας ” και αυτο δεν το αντεχετε;;;.
    Συλλογισθειτε λιγο περισσοτεροι και μη ειστε αγενης .
    Καληνυχτα σας. (κλεινει η αυλαια)

    • Αντί να παπαρολογείς, ως συνήθως, δείχνοντας μυαλό μειρακίου αντί ανθρώπου ενηλίκου, μήπως να απαντούσες στο σχόλιό μου 3.1.1.1;

      • Κατι τελευταιο-τελευταιο χρηστικο . Ο συνεχης εκνευρισμος σας δεν ειναι καλος.
        Σας ευχομαι τα καλυτερα.

        • Ότε ήμην νήπιος, ως νήπιος έλάλουν, ως νήπιος εφρόνουν, ως νήπιος ελογιζόμην ότε δε γέγονα ανήρ, κατήργηκα τα του νηπίου”

          Ο Παύλος τα κατήργηκε. Εσύ, 76 ετών πλέον, πότε θα τα καταργήσεις;

          • Αυτα τα κατηργησα παιδιοθεν με την βοηθεια του Αποστολου Παυλου , του και ιδρυτου της Εκκλησιας μας.
            Προσπαθηστε και εσεις αφου τον αναφερατε -και ευχαριστω γιαυτο- και να θυμαστε το ”αγαπην δε μη εχω χαλκος ηχων και κυμβαλον αλλαλαζον ειμη”. Καληνυχτα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα