Αυτοδιοίκηση η ετεροδιοίκηση; Υπάρχει άλλος δρόμος;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Γιώργου Θεοδωρόπουλου*

Άρθρο στη Voria.gr του Περιφερειακού συμβούλου ΠΚΜ και υποψήφιου Περιφερειακού συμβούλου με την «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία».

Διαχρονικά η Κεντρική Διοίκηση είχε αναθέσει στην τοπική αυτοδιοίκηση το ρόλο του βραχίονα υλοποίησης της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής.

Στα χρόνια των μνημονίων μέσω του “Καλλικράτη” και τώρα του “Κλεισθένη” η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τεθεί και επίσημα σε καθεστώς επιτροπείας μέσω του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, ώστε να εξυπηρετήσει του στόχους των διαδοχικών Μεσοπρόθεσμων μνημονιακών Προγραμμάτων, σε βάρος της εξυπηρέτησης των αναγκών των τοπικών κοινωνιών.

Σωστά εδώ και χρόνια ο μεγάλος Έλληνας, Μανώλης Γλέζος, παλαίμαχος αυτοδιοικητικός, πρώην πρόεδρος στη γενέτειρά του, την Απείραθο Νάξου, είχε αποφανθεί ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει Καταργηθεί και έχει καταντήσει “Ετεροδιοίκηση”.

Κάθε χρόνο στο τέλος Ιουλίου με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών  υπαγορεύεται και επιβάλλεται ο Προϋπολογισμός σε κάθε Περιφέρεια και Δήμο της Χώρας. Οι προϋπολογισμοί αυτοί είναι ισοσκελισμένοι και “παγωμένοι” στο μακρινό 2010. Κάθε έννοια Αυτοτέλειας και  Αυτοδιοίκησης από εκεί και μετά είναι προσχηματική.

Τα πλέον βασικά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι:

α) Ο οικονομικός στραγγαλισμός πόρων μέσω της περικοπής των ΚΑΠ και του ΠΔΕ σε αναντιστοιχία με τις ανάγκες που απορρέουν από τις αρμοδιότητες. Στη μνημονιακή οκταετία που πέρασε οι πόροι έχουν περικοπεί έως και 65%.

Τα τελευταία 2 χρόνια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί πλαστά υπερπλεονάσματα, μέσω διαφόρων μηχανισμών όπως η καθυστέρηση και η τυπολατρική εφαρμογή των επιτροπικών ελέγχων, οι τουλάχιστον 300 τροποποιήσεις του νόμου 4412/16 (προμήθειες και έργα του δημοσίου).

Με αυτό τον τρόπο καθυστερεί τις πληρωμές και τις εγγράφει στα υπερπλεονάσματα.

Στο Mεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2020-2023 προβλέπεται ετήσια μείωση του ΠΔΕ κατά 15%. Οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι, με παθητικό τρόπο, έχουν αποδεχτεί τη μνημονιακή επιταγή.

Έτσι, η τοπική αυτοδιοίκηση γίνεται το «μακρύ χέρι» εφαρμογής της κυβερνητικής μνημονιακής πολιτικής.

Στην προκειμένη περίπτωση της Περιφέρειας Κεντρικής  Μακεδονίας ισχύει το «ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει, ο Τζιτζικώστας εφαρμόζει».

Επειδή οι αρμοδιότητες έχουν άμεση σχέση με τις ζωτικές ανάγκες οι συνέπειες είναι κάτι παραπάνω από ορατές στην καθημερινότητα των πολιτών. Η κατάρρευση της συντήρησης του οδικού δικτύου, των αντιπλημμυρικών έργων, η ανεπαρκής Πολιτική Προστασία είναι θέματα που κατατρέχουν τον χειμαζόμενο πολίτη.

β) Το θεσμικό πλαίσιο του απερχόμενου “Καλλικράτη αλλά και του νεοεισερχόμενου “Κλεισθένη” περιορίζει την Δημοκρατία και την Λαϊκή Συμμετοχή.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ή θα είναι Δημοκρατική και  Συμμετοχική ή θα είναι μηχανισμός χειραγώγησης της κοινωνίας.

Ο “Κλεισθένης είναι μνημονιακό βάθεμα του “Καλλικράτη”.

Δίνει θεσμικά τη δυνατότητα της επιχειρηματικής εφόδου στην τοπική Αυτοδιοίκηση και την μετατροπή βασικών κοινωνικών αναγκών σε εμπόρευμα.

Παράλληλα η “απλή αναλογική” που εισάγει, θα δημιουργήσει αλληλοσυγκρουόμενα και αλληλοδιαπλεκόμενα λόμπυ συμφερόντων που θα λυμαίνονται τις ανάγκες των πολιτών και τον πλούτο του τόπου.

Η απλή αναλογική χωρίς θεσμούς λαϊκής συμμετοχής και κοινωνικού ελέγχου είναι ένα ακόμη εκλογικό σύστημα διαχείρισης της βούλησης των πολιτών.

Σημασία δεν έχει μόνο το σύστημα διεξαγωγής των εκλογών αλλά η εφαρμοζόμενη πολιτική.

Πόσο μάλλον όταν αυτή είναι επιβαλλόμενη από την Κεντρική Διοίκηση και τις μνημονιακές  δεσμεύσεις που καταλύουν κάθε έννοια λαϊκής και εθνικής Κυριαρχίας.

Αν ισχύει ότι δεν υπάρχει Αυτοδιοίκηση, άλλο τόσο ισχύει ότι δεν υπάρχει και Κεντρική Κρατική Διοίκηση.

Η κεντρική Διοίκηση ασκείται πλέον από τους λεγόμενους θεσμούς και το Υπερταμείο.

Υπάρχει άλλος δρόμος;

Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αντισταθεί και να προστατεύσει τον Τόπο της από την επερχόμενη «αναπτυξιακή κόλαση». Πρέπει να διεκδικήσει την κυριότητα στις υποδομές και τον πλούτο του Τόπου της.

Παράλληλα πρέπει  να συντονίσει και να στηρίξει τις ζωντανές υγιείς παραγωγικές δυνάμεις στην προσπάθεια να υπάρξει διέξοδος. Ο στόχος αυτός απαιτεί την ενεργοποίηση και την συμμετοχή ανθρώπων, ενεργών και ανιδιοτελών που αγωνιούν για το μέλλον του τόπου. Τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν δρουν και δημιουργούν, και είναι αυτοί που κρατάνε όρθιες τις τοπικές κοινωνίες.

Η Περιφέρεια οφείλει να ηγηθεί μιας Αναγεννητικής προσπάθειας που είναι εφικτή αρκεί να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις, στον πλούτο των δυνατοτήτων που προσφέρει ο ίδιος μας ο Τόπος και η δημιουργικότητα των ανθρώπων.

Η επιμονή στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, η σύνδεση του τουρισμού με την ανάδειξη των τοπικών προιόντων, η αξιοποίηση της συσσωρεμένης τεχνογνωσίας απ’ τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, η ενίσχυση των νέων ανθρώπων για να μείνουν στον τόπο τους, η αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι μόνο κάποιοι απ’ τους άξονες ενός άλλου δρόμου.

Ενός άλλου δρόμου που για να ανοιχθεί όμως πρέπει να μην υλοποιηθούν τα σχέδια διάλυσης της περιοχής, τόσο με την επέλαση της μνημονιακής «ανάπτυξης» με το ξεπούλημε κάθε υποδομής, την καταστροφή του περιβάλλοντος και την υπονόμευση κάθε ενδογενούς παραγωγικής δυνατότητας στο όνομα του κέρδους των ολιγαρχών, όσο και με την ρευστοποίηση και την μείωση της εθνικής κυριαρχίας στην Μακεδονία και την μετατροπή της σε έναν υπερεθνικό εμπορικό και ενεργειακό κόμβο, έρμαιο στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς.

*Ο Γιώργος Θεοδωρόπου είναι Περιφερειακός σύμβουλος ΠΚΜ και Υποψήφιος Περιφερειακός σύμβουλος με την «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία» με επικεφαλής την Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΝΗΚΕΙ:
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Πηγή: https://www.voria.gr/article/theodoropoulos-aftodiikisi-i-eterodiikisi-iparchi-allos-dromos?fbclid=IwAR2ROk6g5jGR4QIdQylflckLFha3PjZuN7FT-zXvNA3bjn_GcpR7AtPZrj8

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα