Αντεπίθεση Μ.Τζόνσον: «Δεν παραιτούμαι – Η Βρετανία φεύγει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Απέρριψε κάθε σκέψη για παραίτηση ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον λίγο μετά αφού έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Βουλής των Λόρδων για παράταση του Brexit στις 31 Ιανουαρίου.

«Θα πάω στις Βρυξέλλες, θα πετύχω μια συμφωνία και θα σιγουρευτώ ότι θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου, αυτό πρέπει να κάνουμε», δήλωσε ο Τζόνσον στο Sky News κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σκωτία.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα παραιτηθεί στην περίπτωση που δεν καταφέρει να το πετύχει κάτι τέτοιο είπε χαρακτηριστικά:

«Αυτή δεν είναι μια υπόθεση που είμαι διατεθειμένος να σκεφθώ».

Νωρίτερα η Βουλή των Λόρδων ενέκρινε, όπως άλλωστε αναμενόταν, τη νομοθετική ρύθμιση που μπλοκάρει την εφαρμογή του άτακτου Brexit στις 31 Οκτωβρίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον καλείται, μετά την τελευταία αυτή εξέλιξη, να ορίσει νέα ημερομηνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, κάτι αδύνατο αφρού έχει δηλώσει ότι «καλύτερα να με βρουν νεκρό σε χαντάκι παρά να αναβάλω την ημερομηνία του Brexit».

H νομοθετική ρύθμιση που πέρασε από τη Βουλή Λόρδων ζητά από τον Μπόρις Τζόνσον να παρατείνει κατά τρεις μήνες την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, εάν μέχρι τις 19 Οκτωβρίου εάν δεν έχει υπογραφεί κάποια συμφωνία για το Brexit.

Αυτή τη συμφωνία τώρα λέει ο Τζόνσον ότι θα την πετύχει.

Το νομοσχέδιο θα επιστραφεί στη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Δευτέρα θα εγκριθεί οριστικά από το σώμα της Βουλής.

Βέβαια αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι οποιαδήποτε παράταση  θα τη δεχθεί η ίδια η ΕΕ καθώς πληθαίνουν οι φωνές στην Ένωση που ζητούν η Βρετανία να τελειώνει μια καλή με την υπόθεση.

Ο  πρωθυπουργός της Φινλανδίας Άντι Ρίνε δήλωσε ότι η προοπτική ενός συμβιβασμού με το Λονδίνο για συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν φαίνεται τώρα πιθανή». Η Φιλανδία είναι η χώρα που ασκεί την εξάμηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει εκεί. Είναι αρκετά προφανές ότι δεν θα πετύχουμε μια συμφωνία για το Brexit», δήλωσε ο Άντι Ρίνε σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβολίου Νταβίντ Σασόλι στο Ελσίνκι.

«Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα για να μην υπάρξουν απώλειες, αλλά αυτό δεν φαίνεται πιθανό αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο Ρίνε.

Πριν από λίγες ώρες, η αντιπολίτευση στη Βρετανία αποφάσισε να καταψηφίσει και την πρόταση του Μπόρις Τζόνσον για πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον, που δεν διαθέτει πια την πλειοψηφία και χρειάζεται τα δύο τρίτα της Βουλής (435 ψήφους) βρίσκεται πλέον σε δύσκολη θέση.

Κατηγόρησε τον Τζέρεμι Κόρμπιν, αρχηγό των Εργατικών, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι προσπαθεί να κάνει «αδύνατο για τον λαό αυτής της χώρας» να διεξαχθούν εκλογές. «Θέλουμε εκλογές την 15η Οκτωβρίου», επέμεινε.

https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/802244_vretania-i-voyli-ton-lordon-enekrine-tin-paratasi-toy-brexit
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα