Αλλάζουν τα δεδομένα της Άμυνας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Διέτρεξα τη συνέντευξη του υπουργού άμυνας αλλά θα την αναλύσω καλύτερα, αργότερα, στη βάση των εξής σκέψεων:
-Η φύση της απειλής που δέχεται η χώρα υπαγορεύει έμφαση στον αέρα και στη θάλασσα. Η απειλή στη στεριά είναι υποβαθμισμένη. Βεβαίως υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο επίθεσης απο τον Έβρο και διείσδυσης στην Ανατολική Θράκη αν η Τουρκία επιχειρήσει να καταλάβει νησί.
-Η άμυνα για το ναυτικό σε κλειστή θάλασσα όπως το Αιγαίο, (πίσω σου έχεις φίλιες δυνάμεις, τα ελληνικά νησιά), είναι διαφορετική απο την ανοικτή θάλασσα αν θέλει η χώρα να προστατεύσει τα δικαιώματά της στο σύμπλεγμα της Μεγίστης και να παράσχει υποστήριξη στην Κύπρο.
-Στον αέρα, το παιχνίδι δεν παίζεται, πια, στα ακριβά αεροπλάνα αλλά στην ανάπτυξη των drones. Αν το Ιράν επιχειρούσε να χτυπήσει τη Σαουδική Αραβία με κλασικό αεροπορικό βομβαρδισμό, πιθανώς, να αποτύγχανε. Τα drones και τους Κρούζ δεν τα εντόπισε η Σαουδαραβική αεράμυνα.
-Δεν έχει νόημα η αγορά απο την Ελλάδα, π.χ. F-35. Η αναβάθμιση των F-16 αρκεί. Πρέπει, όμως, να αναπτυχθεί η τεχνολογία των drones.
-Η Ελλάδα έχει την τεχνογνωσία για ανάπτυξη των drones. Εκεί πρέπει να εστιάσει η πολιτεία και όχι στο leasing. Ή, ας χρησιμοποιήσει το leasing ως αρχή.
-Ακόμη και αν ο συλλογισμός του υπουργού η στρατηγική συμμαχία με τους αμερικανούς στους οποίους θα παραχωρηθούν εγκαταστάσεις βάζει την Ουάσιγκτον στο παιχνίδι της υποστήριξής τους ευσταθεί,με τις ΗΠΑ η Ελλάδα έχει σημαντικότατες διαφορές:
Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.
Στο θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ ζητούν απο την Αθήνα να έρθει σε συνεννόηση με την Τουρκία.
Στο κυπριακό ευνοούν την απαράδεκτη λύση που προωθείται
Στον εναέριο χώρο έχουν τη θέση πως δεν μπορεί να διαφέρει σε έκταση, απο τα χωρικά ύδατα (6 μίλια).
Σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο στη Λήμνο και σε άλλες περιπτώσεις υποστηρίζουν και ενθαρρύνουν τις τουρκικές θέσεις.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μηπως ολα αυτα τα δυσμενη για την Ελλαδα και ευμενη για την Τουρκια , -με τα οποία ”πολιτευονται” οι ΗΠΑ ισχυουν γιατι η Τουρκια ειναι ακομη μελος του ΝΑΤΟ , με το δευτερο σε αριθμο και μεσα συμμαχικο στρατο, καθως το ΝΑΤΟ -ΗΠΑ θεωρουν ενιαιο συμμαχικο χωρο απο την Πορτογαλια μεχρι το ΙΡΑΚ και δεν θελουν ”να τσακωθουν πολεμικως” δυο συμμαχικες χωρες , μετα την αδικαιολογητη απουσια τους στην Τουρκικη επεμβαση στην Κυπρο στις 20 Ιουλιου 1974 , ισως επειδη συμφωνησαν με την τοτε Σοβιετικη Ενωση να ”χαρισθουν” στην Τουρκια και αφησαν εκθετο τον αδυναμο διαχρονικως κρικο ;;;.
    Αλλα αραγε δεν σχεδιαζουν και την αποχωρηση ,η, αποπομπη της Τουρκιας απο το ΝΑΤΟ , ιδιαιτερα αν συνεχισει και την επομενη 10ετια την πολιτικη του κ. Ερντογαν και μετα την φυσικη ,η, πολιτικη απουσια του ,ακομη και στο μεταναστευτικο;;;.
    Τι μονο ο τυφλοποντικας της Ιστοριας θα σχεδιαζει;;;.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα