Αλαζονεία και Προκατάληψη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΡΥΜΙΩΤΗΣ

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών βρήκε την ηγεσία αλλά και τα στελέχη του Σύριζα εντελώς απροετοίμαστα για τέτοιο αποτέλεσμα.

Τώρα λοιπόν που πέρασε η θύελλα των ευρωεκλογών και γνωρίζουμε όλα τα αποτελέσματα, καθώς και σημαντικά στοιχεία από τα exit polls, αξίζει να επιχειρήσουμε να αναλύσουμε ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός: Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών βρήκε την ηγεσία αλλά και τα στελέχη του Σύριζα εντελώς απροετοίμαστα για τέτοιο αποτέλεσμα. Αυτό ήταν ολοφάνερο από τις αντιδράσεις των στελεχών του Σύριζα στα διάφορα panel των τηλεοπτικών εκπομπών, που δεν ήξεραν τι να πουν και στην αρχή αμφισβητούσαν τα αποτελέσματα, ενώ στη συνέχεια έκαναν απίστευτα άλματα λογικής για να μην παραδεχτούν το μέγεθος και την έκταση της ήττας. Επίσης, η καθυστέρηση του Πρωθυπουργού να εμφανιστεί για να μιλήσει στον ελληνικό λαό (περίπου τα μεσάνυχτα) είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα ανθρώπου που πίστευε (λανθασμένα) ότι η διαφαινόμενη διαφορά θα μπορούσε να μειωθεί όσο περνούσε η ώρα. Εδώ πρέπει ακόμα να επισημάνουμε ότι παρά την εξόφθαλμη και μη αναστρέψιμη διαφορά, ο Πρωθυπουργός δεν καταδέχτηκε να συγχαρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την περιφανή νίκη του. Στις 21.45 είχαμε την επίσημη πρόβλεψη της Singular Logic που έδινε τα ακριβή αποτελέσματα, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία. Με απλά λόγια, δεν ήθελαν και δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που έβλεπαν! Πώς όμως κατάντησαν έτσι ώστε να είναι εντελώς αποκομμένοι από την πραγματικότητα;

Θα ξεκινήσω ευλογώντας τα γένια μου. Στις 7 Απριλίου 2019, σε τούτη τη στήλη έγραψα ένα άρθρο με τίτλο «Οι αυλοκόλακες». Αντιγράφω ένα μικρό απόσπασμα από αυτό: «…Κλείνοντας θέλω να σας δώσω τη δική μου πρόβλεψη. Εδώ και ένα χρόνο περίπου έχει παγιοποιηθεί η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και Σύριζα κοντά στο 10%. Σας πληροφορώ ότι όσα χρόνια ασχολούμαι με τις εκλογές δεν έχει παρατηρηθεί τόσο μεγάλη διαφορά, δυόμισι χρόνια πριν από την ημερομηνία εκλογών. Επιπλέον η παράσταση νίκης, που κατά την άποψή μου δείχνει πάντοτε τον νικητή, εδώ και πολλούς μήνες δείχνει σαφώς τη Ν.Δ. Αυτά όλα είναι “μη αναστρέψιμα”, όσες προσλήψεις και επιδόματα να μοιράσει ο Σύριζα…». Δύο μήνες πριν από τις εκλογές και παρά τις «φιλολαϊκές» εξαγγελίες, είχα τη βεβαιότητα ότι οι δημοσκοπήσεις μας έλεγαν την αλήθεια, αλλά είναι πολλοί, ειδικά στο περιβάλλον του Μαξίμου, που δεν ήθελαν να το πιστέψουν. Γιατί όμως;

Ας ξεκινήσουμε χαλαρά, από την απολύτως τεκμηριωμένη και επιστημονική άποψη της κ. Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, πρώην βουλευτή του Σύριζα: «Δεν θα χάσει ο Αλέξης Τσίπρας τις Εκλογές 2019 γιατί είμαι Σαββατογεννημένη (σημ. όπως και 1,7 εκατομμύρια Ελληνες) και έχω προαισθήματα». Σε λίγο θα πηγαίνουν στα medium και στις χαρτορίχτρες.

Πάμε τώρα στον πραγματικό επιστήμονα των δημοσκοπήσεων, ιδρυτή της εταιρείας δημοσκοπήσεων VPRC, τον υπουργό Επικρατείας κ. Βερναρδάκη, ο οποίος προέβλεπε ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές θα είναι πρώτο κόμμα ο Σύριζα και ότι το ΚινΑλ δεν θα εκπροσωπείται στη Βουλή. Φυσικά δεν έχουμε ακόμα Βουλευτικές Εκλογές, αλλά αν κρίνουμε από το πρόκριμα των ευρωεκλογών, ο κ. Βερναρδάκης μάλλον ζει σε άλλο κόσμο και όχι στην Ελλάδα. Φαίνεται όμως ότι τον πίστεψε ο Πρωθυπουργός μας και κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου. Εχουμε όμως και τον δημοσκόπο μαθητή του, κ. Γιάννη Σκλιά της VoxPro, ο οποίος πριν από τις εκλογές προέβλεπε μικρή διαφορά και προσπάθησε να δικαιολογήσει την αποτυχία του με τις εξής απίθανες δηλώσεις στην ΕΡΤ: «Δεν πιάσαμε τη χαμηλή συσπείρωση γιατί υπήρχε ένα θέμα με το πιθανολογικό μοντέλο, με την πιθανότητα απόκλισης των ερωτηματολογίων». Τρικυμία εν κρανίω!

Σαφέστερος όλων ήταν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης ή υπουργός Διαστήματος και Τεχνητής Ευφυΐας, κ. Νίκος Παππάς, που δήλωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, διότι ο κόσμος καταλαβαίνει πόσο κρίσιμες είναι οι εκλογές. Ο λαός καταλαβαίνει ότι πάνω στο ψηφοδέλτιο θα μπαίνει η προοπτική για το 8ωρο που θέλουν να διαλύσουν οι σύμμαχοι του κ. Μητσοτάκη, μπαίνει η προοπτική της Δεξιάς και ακροδεξιάς να φέρει ένα ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ…». Και συνέχισε σε μεταγενέστερη δήλωσή του για να το εμπεδώσουμε ότι: «Η χρονιά που διανύουμε έχει τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας.

Ο Τσίπρας θα είναι ξανά πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει και τις ευρωεκλογές».

Αυτά άκουγε ο Πρωθυπουργός και τα πίστεψε σε τέτοιο βαθμό ώστε στις 12 Μαΐου 2019, στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, απαντώντας σε ερώτηση για τις προβλέψεις του αναφορικά με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, υποστήριξε πως «τα δείγματα που έχω δείχνουν ότι έχει διαμορφωθεί μια δυναμική που δεν την είχαμε ούτε το 2015.

Θα είναι ντέρμπι οι εκλογές. Γιατί από τη μια έχουμε τα πεπραγμένα και τα επιχειρήματα, και από την άλλη έχουμε το πείραμα της “μεταδημοκρατίας” με τα δεκάδες μέσα ενημέρωσης που “βαράνε” καθημερινά. Θα κάνω ό,τι μπορώ να υπάρχει ο κ. Μητσοτάκης απέναντί μου, γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχει πολιτικός αντίπαλος που θα μου κάνει τέτοια δώρα πριν από τις εκλογές». Πολύ ωραίο δώρο του έκανε ο κ. Μητσοτάκης την 26η Μαΐου, ώστε χρειάστηκε κάμποσες ώρες για να το χωνέψει. Καλά λέει το Ευαγγέλιο: «Ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται».

Ο ρεαλισμός του Πρωθυπουργού φάνηκε ανάγλυφα σε άλλη ερώτηση σχετικά με το τι θα κάνει εάν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει με μεγάλη διαφορά στις ευρωεκλογές: «Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα να συμβεί αυτό. Ο λαός γνωρίζει ότι είναι μια κρίσιμη “δημοσκόπηση” γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις ευρωεκλογές. Οπως και να είναι, δεν θα αλλάξει η στρατηγική μου μέχρι τις εθνικές κάλπες». Εντάξει, καταλαβαίνω ότι δεν πάει κανείς στις εκλογές για να τις χάσει, αλλά λίγος ρεαλισμός δεν βλάφτει. Πολύ απόλυτο το «καμία πιθανότητα»! Για έναν Πρωθυπουργό δεν συνάδει με «το κυβερνάν εστί προβλέπειν» του Αλκιβιάδη.

Τέλος, σχετικά με τις εθνικές εκλογές ο κ. Τσίπρας προέβλεψε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επικρατήσει, και εκτίμησε πως αυτό θα πυροδοτήσει εσωκομματικές εξελίξεις: «Εκτιμώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές, δεν υπάρχει περίπτωση να τις χάσει ούτε μία στο εκατομμύριο και αυτό θα σημάνει εξελίξεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Αγχος για το αν θα πάει σπίτι του, θα έχει ο κ. Μητσοτάκης».

Είναι ολοφάνερο ότι οι άνθρωποι αυτοί που μας κυβερνούν, είχαν πιστέψει τα δικά τους ψέματα και ζούσαν σε άλλο κόσμο. Ακριβώς για τον λόγο αυτό δεν μπόρεσαν να χωνέψουν το αποτέλεσμα και όλοι ανεξαιρέτως προσπαθούν με απίθανα άλματα λογικής να δικαιολογήσουν την τεράστια ήττα τους και την απόλυτη επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δεν έχει κανένα νόημα να επαναλάβω τις δηλώσεις Τζανακόπουλου, Σβίγγου, Τασίας και πολλών άλλων. Το καθολικό συμπέρασμα είναι ότι δεν κατάλαβαν τι τους χτύπησε και αναζητούν άλλες αιτίες.

Να το διατυπώσω με πολύ απλά λόγια. Ούτε το Μακεδονικό ούτε η υπερφορολόγηση, ούτε οι δυσβάσταχτες εργοδοτικές εισφορές ούτε οι ελεημοσύνες με μασκαρεμένα επιδόματα και άλλα πολλά είναι αυτά που έκαναν τον κόσμο να τους γυρίσει την πλάτη. Είναι η απίστευτη αλαζονεία της εξουσίας που αποκαλύφθηκε στα χρόνια της διακυβέρνησής τους.

Οπως το διατυπώνει ο λαός: «Και γ…. και δέρνουν». Την αλαζονεία δεν τη συγχωράει κανένα εκλογικό σώμα και περιμένει την κάλπη για να μαυρίσει τον αλαζόνα!
Θέλει πραγματικά τόνους αλαζονείας για να βγει η Δούρου με φόντο το καμένο Μάτι με 102 νεκρούς και να ζητάει την ψήφο με σύνθημα «την εμπιστεύομαι γιατί είναι η Ρένα». Αλλά και ο μέντορας του Σύριζα, Μπαρμπα-Αλέκος το διατύπωσε με ακόμα περισσότερη αλαζονεία, λέγοντας ότι «αναρωτιέμαι αν ήθελαν αυτό το αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι»! Δηλαδή ήθελαν Σύριζα αλλά ψήφιζαν Ν.Δ. από μαζοχισμό.

Να μην ξεχάσουμε την αλαζονεία του κρυπτόμενου Πολάκη, που του επέβαλαν σιωπητήριο τις παραμονές των εκλογών, με το ασύλληπτο: «Ολοι σας και μόνος μου, σας έχω…».

Μάλλον πιστεύουν ότι έχασαν «τα αυγά και τα καλάθια» γιατί φταίνε τα ροζ γοβάκια της Νοτοπούλου, όπως δήλωσε η ίδια! Κούνια που τους κούναγε! Τέτοια αλαζονεία είχαμε πολύ καιρό να ακούσουμε. Η τελευταία φορά ήταν από τον μακαρίτη Winston Churchill, όταν τον ρώτησαν για ποια πράξη του μετάνιωσε στη ζωή του. Απάντησε: «Επαιξα το κόκκινο αντί για το μαύρο στο καζίνο του Μόντε Κάρλο»!

* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.

kathimerini.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα