Αέρας στα πανιά του Emmanuel Macron

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ‘Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου

[email protected]

www.kalkis.eu

Φρανσουά Μπαϋρού, αριστερά, Εμμανουέλ Μακρόν, δεξιά.

Ο κεντρώος γάλλος πολιτικός  François Bayrou, ήταν υποψήφιος στις τρεις προηγούμενες προεδρικές εκλογές αλλά απέτυχε να εκλεγεί.

Πριν από λίγη ώρα ανακοίνωσε σήμερα, (Τετάρτη βράδυ),  μέσα από μια συνέντευξη τύπου, ότι δεν θα είναι και πάλι υποψήφιος πρόεδρος. Κι ότι έκανε «μια προσφορά ισότιμης συνεργασίας» (όχι συγχώνευση των δυο πολιτικών ρευμάτων)  στον ήδη υποψήφιο Emmanuel Macron για να σωθεί η Γαλλία από τον διπλό κίνδυνο : να κερδίσει την Προεδρία η ακροδεξιά Marin Le Pin και να συμβάλλει έτσι στην αποδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την συνέντευξη φάνηκε καθαρά ότι υπάρχει ήδη μεταξύ τους μια προ-συμφωνία για τις «απαιτήσεις» που έχει και που ανέγνωσε δημόσια ο François Bayrou  από τον υποψήφιο κ. Macron.

Εντύπωση προκάλεσε ότι η 1η απαίτηση του κ. Bayrou είναι η άμεση ψήφιση ενός νόμου για την «ηθικοποίηση της πολιτικής ζωής» στη Γαλλία, ενάντια στη «σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ πολιτικής και χρήματος». Μάλιστα τόνισε ότι εκείνο που τον ενόχλησε πολύ δεν ήταν τόσο ό,τι έγινε με τη σύζυγο και τα παιδιά του άλλου υποψηφίου κ. Fillon, όσο ότι οι κορυφαίοι του κόμματος του τελευταίου λένε : «Ε και τι έγινε ; Όλοι το ίδιο κάνουν».

Φυσικά αυτή η απόφαση του François Bayrou  ενδεχομένως να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, αφού οι δημοσκοπήσεις μέχρι τώρα του έδιναν ένα ποσοστό 5 με 6% του εκλογικού σώματος για τον πρώτο γύρο στις 23 Απριλίου και οι οπαδοί του δεν είναι αντίθετοι με την προτεινόμενη συνεργασία.

Και τούτο διότι ο François Bayrou δεν θα στερήσει ψήφους από τον Emmanuel Macron, επίσης κεντρώο υποψήφιο, που θεωρείται μεταξύ των επικρατέστερων νικητών αλλά η προεκλογική εκστρατεία του οποίου φαινόταν από τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών να είχε χάσει την δυναμική της.

Εξάλλου και ο οικολόγος κ. Rugy στηρίζει για πρόεδρο τον κ. Macron αντί του κ. Hamon, υποψηφίου του Parti Socialiste. Ο κ. Francois de Rugy υπήρξε μεταξύ των υποψηφίων στις προκριματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού Κόμματος από τις οποίες αναδείχτηκε ο σοσιαλιστής Benoit Hamon. Ο κ.  Rugy δήλωσε σήμερα ότι θα στηρίξει τον κεντρώο Emmanuel Macron για πρόεδρο. Ο de Rugy είχε συγκεντρώσει το 3,82% της ψήφου στις προκριματικές και υπήρξε επικριτικός απέναντι στις πολιτικές του Hamon. Στη Γαλλία, οι οικολόγοι είναι διασπασμένοι και οι Πράσινοι ανέδειξαν τον κ. Γιανίκ Ζαντό ως προεδρικό υποψήφιο στις προκριματικές τους και ο οποίος εμφανίζεται από τις δημοσκοπήσεις να συγκεντρώνει 1% με 2%. Βρίσκεται δε σε διαπραγματεύσεις με τον κ. Hamon για ενδεχόμενη σύναψη συμφωνίας με βάση την οποία ο Ζαντό θα αποσυρθεί ενδεχομένως προς όφελος του Hamon.

Εκτός από τον de Rugy, έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξουν στις εκλογές τον Macron και ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό, καθώς και ο υπουργός Γεωργίας και εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν ντε Φολ.

Συμπερασματικά

Οι σημερινές ευνοϊκές εξελίξεις για τον κ. Emmanuel Macron δείχνουν ότι μάλλον ο υποψήφιος της γαλλικής δεξιάς κ. Fillon χάνει το τρένο της 2ης προνομιούχας θέσης για τον 1ο γύρω των εκλογών.

Να τονιστεί επίσης ότι και η Marin Le Pin κατηγορείται για δυο «εικονικές θέσεις» (αργομισθία) ισάριθμων συνεργατών της από το Ευρωκοινοβούλιο, διεξάγεται δε σχετική έρευνα από τη γαλλική δικαιοσύνη.

Βέβαια ακόμα είναι πολύ νωρίς. Μπορεί να έχουμε κι άλλες ανατροπές στο μεταξύ…

 

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δυστυχως κ. Καλλιαντζιδη δεν θα ψηφισουν και οι Ελληνες σοσιαλαριστεροι , οι δε Γαλλοι πολιτες , που ψηφιζουν σε δυο γυρους για τον Προεδρο της Δημοκρατιας τους , μαλλον , δεν θα δωσουν την ευκαιρια στον κ. Μακρον να ειναι στον δευτερο γυρο . ”Καηκαν” με τον σοσιαλιστη κ. Ολαντ, οι προσωπικοι οπαδοι του οποιου , μη το αποκλειεται , να ψηφισουν , ως απατημενοι… και την κα Λεπεν στον πρωτο γυρο. Δεν εχουν και το δυνατο συνθημα του ολου ΠΑΣΟΚ στις 10ετιες 1980-90 ”και τωρα παλι ΠΑΣΟΚ”, οποτε και μαζι με τον αερα ,που αλλαζει συχνα την Ανοιξη , κρατηστε μικρο καλαθι και ας προετοιμαστουμε ,ολοι μας ,μηπως επαναληφθει το γεγονος του ΤΡΑΜΠ και στην Γαλλια. Δημοκρατια εχουμε και ολοι θα αναφωνησουμε μετα την γιορτη της Δημοκρατιας-τις εκλογες- το γνωστο μας ”νικησε η Δημοκρατια ”, γιατι μιλησε ο λαος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα