Έχει πολιτικό αντίκρυσμα η απειλή για ελληνικό βέτο;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 Tα όσα γίνονται στην ελληνική εξωτερική και αμυντική πολιτική έχουν προκαλέσει έναν αριθμό από εύλογες απορίες και ανησυχίες. Πιστεύουμε ότι θα ήταν σκόπιμο να τα ξεκαθαρίσει αυτά τα θέματα και η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών για να μη δημιουργείται και ανησυχία στο κοινό. Προς το παρόν θα περιοριστούμε να διατυπώσουμε τις απορίες μας, αφήνοντας τους αναγνώστες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Από χθες, δεν υπάρχει ραδιόφωνο στην Ελλάδα που να μη μιλάει για το περίφημο “βέτο” που θα θέσει η Αθήνα αν δεν ληφθούν υπόψιν οι θέσεις της στο Λιβυκό, μια μάλλον σπάνια εκδήλωση αποφασιστικότητας της Αθήνας. Αυτό που δεν γίνεται όμως πολύ καλά αντιληπτό είναι που θα τεθεί αυτό το βέτο. Η συμφωνία αυτή, αν υπάρξει, δεν είναι μια συμφωνία της ΕΕ, είναι μια συμφωνία των δύο αντιμαχομένων, που δεν πρόκειται να τεθεί υπό την κρίση κάποιου οργάνου της ΕΕ.

Μια συμφωνία των δύο αντιμαχομένων, με την πιθανή έγκριση ή εγγύηση, αν υπάρξει της Γερμανίας, της Τουρκίας, της Ρωσίας ή και των ΗΠΑ, θα ισχύσει είτε την εγκρίνει, είτε δεν την εγκρίνει η ΕΕ. Εν πάση περιπτώσει, επειδή δεν πρόκειται περί ευρωπαϊκής αποφάσεως, η Ελλάδα μπορεί μεν να εκφράσει τις αντιρρήσεις της, αλλά δεν βλέπει κανείς πως μπορεί να τη σταματήσει. Καλό θα ήταν να μας εξηγήσει σε ποιο σημείο της διαδικασίας θα τεθεί το ελληνικό βέτο και αν ένα τέτοιο βέτο μπορεί να έχει κάποια επιρροή στην ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Ο μόνος που μπορεί να θέσει βέτο στη συμφωνία είναι το Ισραήλ, μέσω της επιρροής του στον Χαφτάρ. Το Τελ Αβίβ έχει εκπαιδεύσει τις δυνάμεις του πολέμαρχου στον ανταρτοπόλεμο πόλεων, διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με τον Χαφτάρ και τον χρησιμοποιεί ως εργαλείο για τα ισραηλινά σχέδια στη Μεσόγειο. Να δούμε τι θα κάνει.

«Τι θα γίνει αν χάσετε;»

Όπως μας λένε καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές και στην Αθήνα και στη Μόσχα, η Ελλάδα απευθύνθηκε προ διμήνου στη Ρωσία για να ζητήσει τη συνδρομή της ώστε να συμπεριληφθεί στη διάσκεψη του Βερολίνου. Με δεδομένες τις εξαιρετικά άσχημες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, η πιθανότητα να ικανοποιούνταν ένα τέτοιο αίτημα ήταν περί τη μία στο εκατομμύριο. Δεν το γνώριζε αυτό η Αθήνα; Γιατί υπέβαλε ένα τέτοιο αίτημα;

Διαβάσαμε έκπληκτοι μια κυβερνητική διαρροή (“Εστία” 13 και 14 Ιανουαρίου), σύμφωνα με την οποία, ο Πρόεδρος Τραμπ, ακούγοντας τον κ. Μητσοτάκη να του λέει πόσο αποφασιστικά θα αντιδράσει η Ελλάδα αν η Τουρκία παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές, τον ρώτησε «τι θα γίνει αν χάσετε;».

Αποτιμά θετικά τον διάλογο αυτό η κυβέρνηση και έκανε αυτή τη διαρροή; Θεωρεί λογική την αντίδραση του κ. Τραμπ; Δεν μπορεί η αναφορά του Αμερικανού Προέδρου σε ενδεχόμενο ελληνικής ήττας να ερμηνευθεί ως έμμεσος εκφοβισμός; Γιατί δημοσιοποιεί μια τέτοια απάντηση, δηλαδή την κοινοποιεί και στην Τουρκία;

Δημπσιευτηκε στο slpress.gr

spot_img

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ε άμα χάσουμε, χάσαμε, ρε Μεγάλε. Εδώ εσείς από τον 2ΠΠ και μετά δεν έχετε κερδίσει ούτε ένα πόλεμο μόνοι σας, κι όσους πολέμους δώσατε μόνοι σας, τους χάσατε. Για μας σ’ έπιασε ο πόνος; Εδώ πέρα σάς διώχνουν οι Ιρανοί απ’ το Ιράκ κι εμάς λυπάσαι; Είδες την ακρίβεια των πυραύλων τους και έγινες Λούης…

  2. “Από χθες, δεν υπάρχει ραδιόφωνο στην Ελλάδα που να μη μιλάει για το περίφημο “βέτο” που θα θέσει η Αθήνα αν δεν ληφθούν υπόψιν οι θέσεις της στο Λιβυκό, μια μάλλον σπάνια εκδήλωση αποφασιστικότητας της Αθήνας. Αυτό που δεν γίνεται όμως πολύ καλά αντιληπτό είναι που θα τεθεί αυτό το βέτο. Η συμφωνία αυτή, αν υπάρξει, δεν είναι μια συμφωνία της ΕΕ, είναι μια συμφωνία των δύο αντιμαχομένων, που δεν πρόκειται να τεθεί υπό την κρίση κάποιου οργάνου της ΕΕ”.

    Νομίζω ότι στο παραπάνω έχει δίκιο ο Δ.Κ. Τα περί βέτο είναι απλώς πομφόλυγες.

    Διάσκεψη για τη Λιβύη: Κατάπαυση του πυρός και εμπάργκο όπλων προβλέπει το προσχέδιο συμπερασμάτων

    Δικαίως διερωτάται και ο
    Ευρωπαίος αξιωματούχος: «Η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο σε τι;»

  3. Και το παράπονο σε πιάνει και εκνευρίζεσαι κιόλας , όταν υπάρχουν συνέλληνες- Έλληνες τους μετράμε και αυτούς – σαν τον αρθοργράφο κ.Δ.Κωνσταντακόπουλο και τους ομόφρονές του ,που δέχονται ως δεδομένο -επειδή το ”ξεφούρνισε ένας ασήμαντος και ανώνυμος Ευρωπαίος επίσημος- ότι, ο πρωθυπουργός ΜΑΣ (όλων των Ελλήνων) παρ’ότι το δήλωσε και μας το υποσχέθηκε ,δεν θα θέσει ΒΕΤΟ στην Ευρωπαική Ένωση ,αν δεν προβλεφθεί η ακύρωση του Μνημονίου Σάρατζ-Ερντογάν για την ανύπαρκτη ΛιβυκοΤουρκική ΑΟΖ.
    Πέραν της αντιπολιτευτικής τους ”μανίας”μια εξήγηση υπάρχει.
    ΒΕΤΟ και ΟΧΙ ουδέποτε ”ξεστόμισαν” οι όποιοι ηγέτες της Αριστεράς ,μερικοί από τους οποίους μάλιστα συντάχθηκαν και με τους εχθρούς της Πατρίδος ,για να μη ξεχνιόμαστε.
    Μα μόνο αυτή είναι πια η ειδοποιός διαφορά των δύο Παρατάξεων.
    Οι άλλες διαφορές έπαυσαν να υπάρχου μετά το Μάστριχτ το 1992 και για το ΠΑΣΟΚ και για τον Σύριζα ,όπως κατέδειξε και η κυβερνητική τους πρακτική από τότε.
    Όμως το ΒΕΤΟ και το ΟΧΙ δεν είναι στο λεξιλόγιό τους .
    Ο Ευρωπαίος επίσημος μάλλον πρόβλεψε ότι δεν θα χρειασθεί το Ελληνικό ΒΕΤΟ ,γιατί θα περιληφθεί σε όποια Συμφωνία για την Λιβύη και η ακύρωση του Μνημονίου Σαρατζ-Ερντογάν για την δήθεν ΑΟΖ τους, όπως δεν υπεβλήθη ΒΕΤΟ και στο Βουκουρέστι μετά την ομόφωνη απόφαση των 28 του ΝΑΤΟ για τα να μη εισέλθουν τότε στο ΝΑΤΟ τα Σκόπια ,τα οποία περίμεναν στο κατώφλι του ΝΑΤΟ μέχρι την Συμφωνία των Πρεσπών των Αριστερών .

    • Μπλα-μπλα-μπλα, ως συνήθως, και από ουσία μηδέν. Απάντηση μπορείς να δώσεις στην καθ’ όλα δικαιολογημένη απορία τού Δ.Κ. και τού Ευρωπαίου αξιωματούχου; Αυτή είναι η ουσία.

      • Ποια απάντηση να δώσεις σε δύο -όχι Θεούς ,αλλά απλώς κοινούς θνητούς-όταν ΕΚΤΙΜΟΥΝ ,χωρίς άλλη επίσημη πληροφόρηση και χωρίς ούτε καν να λαμβάνουν υπ’όψιν τους τα σημερινά αποτελέσματα του ”Βερολίνου”.
        Τι θα κυνηγάμε την ουρά μας;;; .
        Δεν είμαστε δα και τόσοι εύπιστοι ,μετά από τις καθημερινές αυτοδιαψεύσεις των ”ειδημόνων ”.
        Αφήστε που ”μας κόβει η γκλάβα” και γνωρίζουμε ότι ”στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό”,οπότε τότε θα μετρηθούμε με τον ”ψευτη” κ .Μητσοτάκη ,-που μας κορόιδεψε σαν άλλος κ.Τσίπρας ,ντελικανής(που υποσχέθηκε να βάλει να χορέψουν πεντοζάλη οι Ευρωπαίοι και δεν τώκανε)- και δεν έθεσε το ΒΕΤΟ που υποσχέθηκε .
        Δεν χαριζόμαστε στους ψευτοαπατεώνες ,όποια θέση και αν κατέχουν ,ή, δεν κατέχουν.

  4. Αγαπητοί μου, μην κουράζεστε. ΟΗΕτζίδικη είναι η διαδικασία του Βερολίνου και έχει ως στόχο το peacemaking στη Λιβύη. Μην βλέπουμε τα πράγματα πάντοτε με κέντρο τον εαυτό μας.

    • Κύριε Καθηγητά,

      Εγώ συμφωνώ μαζί σας και αυτό καταδεικνύει το άστοχο τού δήθεν “βέτο”, για το οποίο τόση πολύ φασαρία έγινε, που δεν ήταν παρά ένα πυροτέχνημα για το κοπάδι. Το ότι υπάρχουν πάντα οι “(κ)οπαδοί”, έτοιμοι να σπεύσουν να χειροκροτήσουν ό,τι ανοησία πει ο βοσκός, ναι μεν είναι θλιβερό, αλλά πραγματικό. Τι να κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα