Έτσι χάθηκαν τα Ίμια.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο αφανής ήρωας των Ιμίων Αντώνης Βεζυρόπουλος.

του Νίκου Καρατουλιώτη Υποστρατήγου ε.α.

Τα γεγονότα της 31ης Ιανουαρίου 1996 στα Ίμια, είναι γνωστά και ως εκ τούτου κρίνω σκόπιμο να μην αναφερθώ σε αυτά, αλλά στην συνέχεια.

Ο μέχρι τότε βοσκός των Ιμίων Αντώνης Βεζυρόπουλος  συνέχισε να πηγαίνει (ακόμη και μετά την κρίση) και να φροντίζει το κοπάδι του (40 αιγοπρόβατα) και ως εκ τούτου να υπάρχει ελληνική οικονομική ζωή στην βραχονησίδα επιβεβαιώνοντας έτσι την ελληνική κυριαρχία και με ότι συνεπάγεται για το Διεθνές Δίκαιο (ΑΟΖ κλπ).

Οι ενοχλήσεις και οι απειλές εκ μέρους του τουρκικού λιμενικού αφόρητες … αλλά όπως λέει ο ίδιος «σκέφθηκα ότι δεν θα τους  κάνω την χάρη να σταματήσω. Αν μου έλεγαν να πάω ξανά θα το έκανα χωρίς δεύτερη σκέψη», είπε πριν από δύο χρόνια σε συνέντευξη του.

Και όμως αυτό που δεν κατόρθωσε το τουρκικό λιμενικό το κατόρθωσε το ελληνικό κράτος.

Μέχρι το 2002 ο δήμαρχος Καλύμνου Διακομηχάλης  με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου χορηγούσε βοήθημα στον βοσκό των Ιμίων ύψους 2.οοο.οοο δραχμών δηλαδή 6000 ευρώ ετησίως έξοδα (βενζίνες, τροφή) κλπ.

Με την αλλαγή της δημοτικής αρχής και επειδή τόσο το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και το υπουργείο Αιγαίο δεν «μπόρεσαν» να καλύψουν το παραπάνω ποσό, ο Αντώνης Βεζυρόπουλος μη δυνάμενος να ανταποκριθεί οικονομικά(πολύτεκνος και με σύνταξη 700 ευρώ) σταμάτησε να πηγαίνει στα Ίμια και απέσυρε και το κοπάδι του.

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι  το κράτος , καταλόγισε τις δαπάνες (50.000 ευρώ) ενίσχυσης, στον πρώην δήμαρχο Καλύμνου Διακομηχάλη με το σκεπτικό ότι δεν ήταν νόμιμα υλοποιημένες.

Ακόμη και έτσι να ήταν θα έπρεπε να είχε ψηφισθεί νόμος για να καλύπτει αυτές τις περιπτώσεις.

Τώρα θα ήμουν υπερβολικός αν έλεγα ότι η εθνική κυριαρχία στα ΄Ιμια χάθηκε για 500 ευρώ τον μήνα;

Νίκος Καρατουλιώτης Υποστράτηγος ΕΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μάλλον η εθνική κυριαρχία και το ”γκριζάρισμα” των Ιμίων χάθηκε ,επειδη ο ”Ελληναράς”Δήμαρχος Καλύμνου κ.Διακομιχάλης σε συνεννόηση(όπως έγραψε τότε όλος ο Τύπος) με τον τότε Υπουργό Εθνικής Αμύνης Αρσένη ”κάρφωσε” μια Ελληνική σημαία-που μέχρι τότε δεν υπήρχε και ούτε ήταν ανάγκη να υπάρχει- και την άλλη ημέρα οι παριστάνοντες τους δημοσιογράφους Τούρκοι κομάντο έβαλαν και μια Τουρκική και στη συνέχεια -με εντολή των Αμερικανών και του Σημιτικού ΚΥΣΕΑ τις πήρε ο αέρας και τις δυο .
    ΚΑΙ επειδή η μακαρίτισσα κυρα της ΡΩ Δέσποινα Αχλαδιώτη έμεινε εκεί ,χωρίς να πληρώνεται -γιατι ο πληρωμένος πατριωτισμός δεν είναι πατριωτισμός ,όπως και η πληρωμένη αλληλεγγύη δεν είναι αλληλεγγύη-θα ”χειροκροτούσαμε και τον καλό πατριώτη κ.Βεζυρόπουλο -που είχε και κάποιο όφελος από τις επιδοτήσεις -αν μη τι άλλο- για τα 40 αιγοπρόβατά του να μη έπαιρνε τα χρήματα που του έδινε -και δεν ήταν λίγα ,αφού ήταν περίπου 170.000 δραχμές τον μήνα ο κ.Διακομιχάλης – την πληρωμή των οποίων δεν εξασφάλισε να χορηγεί με νόμο το κράτος -και όχι αυτός- ,ισως και χωρίς έγκριση του Δημοτικού του Συμβουλίου και φυσικά το Νομικό Συμβούλιο του Κρα΄τους -όπως κάνει σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις- τα κατελόγισε εις βάρος του και τώρα ύστερα από 24 χρόνια κλαίγεται κιόλας ο κ.Διακομιχάλης .
    Ας πρόσεχε και ας τα ζητούσε από τον κ.Τσουκάτο ,που πήρε το εκατομύριο από την ΣΗΜΕΝΣ.

  2. “Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι το κράτος , καταλόγισε τις δαπάνες (50.000 ευρώ) ενίσχυσης, στον πρώην δήμαρχο Καλύμνου Διακομηχάλη με το σκεπτικό ότι δεν ήταν νόμιμα υλοποιημένες.”

    Μου αρέσει που ακόμη τα αναφέρουμε με όρους “πολιτικά ορθό” τα διάφορα ύποπτα μηνύματα προς την Ελληνική κοινωνία, δηλαδή είδες τι έπαθε ο Δήμαρχος που ανακατεύτηκε!, κάτσε φρόνημα μη βρεις τον μπελά σου.
    Τόσοι και τόσοι μιμητές του Τζορτζ Σόρος υπάρχουν στην χώρα, αλλά ούτε ένας!!!! για τη πατρίδα, τυχαίο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα