Όταν το Μοναστήρι έμεινε εκτός Ελλάδας: «Από σήμερα είστε Σέρβοι», είπε στους Έλληνες της πόλης ο Βενιζέλος

9/11/19 | 1 | 0 | 1,903 εμφανίσεις

Στις 6 Νοεμβρίου 1912 το Μοναστήρι μένει έξω από το χάρτη της Ελλάδος.
Τη μέρα εκείνη η χαρά της απελευθέρωσης από τον Οθωμανικό ζυγό ξαφνικά σβήνει όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος από το μπαλκόνι του νεοκλασικού κτηρίου του σημερινού προξενείου μας στο Μοναστήρι, ανακοινώνει προς τους Έλληνες της πόλης: ”Έλληνες του Μοναστηρίου, από σήμερα είστε Σέρβοι πολίτες!”…
Δεύτερος ξεριζωμός μετά το φευγιό τους από την Μοσχόπολη που καταστράφηκε από μουσουλμάνους αλβανούς το 1770 κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου.
Τώρα, στον δεύτερο αυτό ξεριζωμό, σκορπίστηκαν (από την Πελαγονία) σ’ όλη την ελεύθερη Μακεδονία, περίπου 600 οικογένειες στη Φλώρινα και 8.000 στη Θεσσαλονίκη, με την ελπίδα ενός γυρισμού που δεν ήρθε.
Διαβάστε:
Συνδέσμος Μοναστηριωτών & των πέριξ «Η ΚΑΡΤΕΡΙΑ» Παρουσίαση λευκώματος: «Από τις όχθες του Υδραγώρα στην προκυμαία του Θερμαϊκού»
http://infognomonpolitics.blogspot.com/

Category: Ειδησεις

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Σ.Α.Ν says:

  Κανενας Βενιζελικος-υπαρχουν ακομη ατοφιοι απο τοτε ,που θεωρουσαν και θεωρουν δογμα καθε λογο του -δεν θα αντικρουσει το ιστορικο αυτο γεγονος ,η,οπως και τοτε επαυσαν να σκεπτονται;;;.
  Θα μπορουσε βεβαιως να τους πει τους Μοναστηριωτες-Πελαγονιωτες (ειχαμε και Προξενειο εκει με Προξενο τον αγριως δολοφονηθεντα το 1920 Ιωνα Δραγουμη)ο κυρ Βενιζελος οτι θα ειστε μεν Σερβοι πολιτες , αλλα η δικη μου Ελλας θα επιτυχει την αναγνωριση σας ως Ελληνικη μειονοτητα και θα σας προστατευει συνεχως .
  Και εμεις διερωτωμεθα γιατι δεν ”μετραμε” και τωρα τους Ελληνες που υπαρχουν στα Σκοπια , που μετα την Σ.τ.Π τα λενε ”Βορεια Μακεδονια”.
  Εχει αφετηρια το γεγονος .
  Φυσικα και δεν εννουμε οσους Ελληνες μετα τον 1949 ξεχασαν οτι ειναι Ελληνες απο αρχαιοτατων χρονων, και εγιναν Μακεδονες -μη Ελληνες-, για να ζησουν στηνΑνεξαρτητη Κομμουνιστικη-μεχρι το 1991- Μακεδονια , το ονειρο του Πανσλαβισμου και Σλαβου.

Back to Top

Leave a Reply

 

Το σχόλιο της ημέρας

  20/11/19 | (0 σχόλια)
  JACK SHENKER / THE NEW YORK TIMES 19.11.2019 : 13:38 Οι εθνικές εκλογές στη Βρετανία τον επόμενο μήνα, οι τέταρτες κατά σειράν μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια, θα είναι μία δύσκολη στιγμή για ένα από τα παλαιότερα δημοκρατικά καθεστώτα του ...

Διαφήμιση

Ροή Ειδήσεων
Εφημερίδες