Φρεγάτα “Ψαρά”: Αποστολή στην αιχμή του πολυεθνικού στόλου αντιτρομοκρατικής άμυνας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Απέπλευσε από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας η Φρεγάτα «Ψαρά» (F-454), το πλήρωμα της οποίας θα πάρει την σκυτάλη από την Φρεγάτα «Σαλαμίς» που μέχρι σήμερα αποτελεί το θαλάσσιο τείχος που αποκρούει τις όποιες προκλήσεις έχει προσπαθήσει να κάνει τόσο το ερευνητικό Barbaros, όσο και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, στο όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Φρεγάτα «Σαλαμίς» αναμένετε να δέσει στο Ναύσταθμο την ερχόμενη Πέμπτη κι εκείνη την ημέρα ουσιαστικά θα κλείνει έναν ολόκληρο μήνα εν πλω προασπίζοντας το πλήρωμά της τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, η οποία πρέπει να επαναλάβουμε πως εμπράκτως πρώτη φορά αποφάσισε την αποστολή πλοίου επιφανείας στο όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, κι αυτή η παρουσία, έθετε ζήτημα παράνομης πράξης προς τον καπετάνιο του ερευνητικού πλοίου της Τουρκίας, όταν εκείνο πλησίαζε ή περνούσε εντός νερών, Ελληνικών συμφερόντων.

Οι αναφορές του κυβερνήτη της φρεγάτας «Σαλαμίς» όλο αυτό το μήνα έδειχναν συνεχώς στο Αρχηγείο Στόλου και στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού τις όποιες κινήσεις έκαναν τα Τουρκικά πλοία, ενώ με την επιστροφή του, στην απενημέρωση θα βγουν πολλά συμπεράσματα για την Τουρκική συμπεριφορά αυτό το διάστημα και γιατί όχι οι διαταγές προς τα «Ψαρά» να επικαιροποιηθούν για διάφορα θέματα.

Η φρεγάτα «Ψαρά» που θα παραμείνει στο σημείο ενδιαφέροντος, πιθανό για έναν μήνα, όπως το προηγούμενο πλοίο, είναι και αυτή τύπου «ΜΕΚΟ 200 ΗΝ» κι έχει διαγράψει από το 1998 που μπήκε στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού τις δικές της ένδοξες σελίδες, ακόμη πιο μακριά από την ανατολική Μεσόγειο στον κόλπο του Άντεν καθώς είχε τεθεί επικεφαλής της επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Αταλάντα» κατά της πειρατείας στην θάλασσα της Σομαλίας.

Είναι «δίδυμο» πλοίο με την σύγχρονη «Σαλαμίς» που θ’ αντικαταστήσει και διαθέτει όλα εκείνα τα δορυφορικά συστήματα που είναι απαραίτητα για την αποστολή που έχει ανατεθεί στο πλήρωμά της.

Επικεφαλής η Ελλάδα στην Sea Guardian

Η Ελλάδα ενισχύει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο κι αυτό φαίνεται και μετά την απόφαση των συμμαχικών χωρών να θέσουν ως επικεφαλής της διαρκούς επιχείρησης κατά της τρομοκρατίας «Sea Guardian»- τη μετεξέλιξη της «Active Εndeavour» – το Ελληνικό πλοίο επιφανείας.

Φυσικά εκτός της φρεγάτας της χώρας μας, θα υπάρχουν κι άλλα μικρότερα ταχέα πλοία αλλά και υποβρύχιο το οποίο θα λάβει κι αυτό μέρος στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και της παράνομης διακίνησης μέσω της θάλασσας, σε ότι έχει να κάνει με εμπορεύματα που χρηματοδοτούν ή εξοπλίζουν διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις.

Δεν είναι λίγα τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί στην ανατολική Μεσόγειο με ύποπτα πλοία τα οποία εντοπίστηκαν από μονάδες της «Sea Guardian» να μεταφέρουν είτε οπλισμό, είτε παράνομο πετρέλαιο είτε άλλα παράνομα φορτία με τα οποία μπορούν να κατασκευαστούν είτε όπλα είτε πυρομαχικά είτε ακόμη και εκρηκτικοί μηχανισμοί και που μεσοπέλαγα γίνονταν οι εν πλω δοσοληψίες από ένα πλοίο σε άλλο.

Παράλληλα η στέψη επί τριμήνου της Ελλάδας ως επικεφαλής της επιχείρησης αυτής, φέρνει τη χώρα μας με περισσότερες μονάδες στην ανατολική Μεσόγειο και όπως έχει φανεί ήδη από τον Σεπτέμβριο, όλο το γεωστρατηγικό σκάκι, παίζεται ακριβώς εκεί που η Αθήνα, ενισχυμένη δίνει πλέον καθημερινά το παρόν.

Το ταξίδι του Α’ ΓΕΕΘΑ στον Λίβανο

Εντός των επόμενων ημερών ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης θα βρεθεί στον Λίβανο, εκεί δηλαδή που η Ελλάδα έχει διαρκή παρουσία στο πλαίσιο της Unifil και οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι πως η χώρα μας έχει παίξει ιδιαίτερο ρόλο, πράγμα που την θέλει να περνά σ’ ακόμη ένα σημείο της ανατολικής Μεσογείου, ως μια από τις πλέον σημαντικές παρουσίες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, ο Έλληνας Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας πολύ πιθανό να επιστρέψει στην Αθήνα και στον χαρτοφύλακά του να έχει εξασφαλίσει ακόμη μια «πρωτιά» για την χώρα μας, με την ανάληψη Διοικητικών καθηκόντων και στη Unifil από Ελληνικό πλοίο, το οποίο ενώ βρίσκεται στην επιχείρηση, δεν χάνει την ευκαιρία να πραγματοποιεί εν πλω ασκήσεις μαζί με στελέχη του ναυτικού από την Κύπρο με τα πλοία ανοιχτής θαλάσσης που διαθέτει η Λευκωσία.

Αυτές οι κινήσεις που γίνονται είναι αποτέλεσμα σκληρής και διαχρονικής δουλειάς από το Πολεμικό Ναυτικό το οποίο όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν σταμάτησε να δίνει ένα ηχηρό παρόν εκεί που οι επιτελείς έβλεπαν πως υπάρχει μέλλον.

Ωστόσο εκείνο που μπορεί να παρατηρηθεί σήμερα είναι ότι η Ελλάδα με την ασταμάτητη δουλειά Αξιωματικών και υπαξιωματικών ως πληρώματα των πλοίων, συνεχίζει να προσπαθεί να κρατήσει όρθια αυτή την παράδοση που χτίστηκε.

Οι προσπάθειες αυτές για να μην πέσουν στο κενό, όπως σημειώνουν ακόμη και ανώτατα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, πρέπει να υποστηριχθούν από την πολιτεία κι αυτό μεταφράζεται με τις άμεσες αποφάσεις για την ενίσχυση του Ελληνικού πολεμικού στόλου ώστε αυτός να συνεχίσει να γράφει ιστορία όπου κληθεί να υπηρετήσει τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Πηγή:  https://hellasjournal.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα