«Τρέχοντας» η Α.Μέρκελ σήμερα στη Μόσχα: Προσπαθεί να σώσει το καθεστώς της Τρίπολης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η επίσκεψη αυτή έρχεται σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν Μέρκελ και Πούτιν, πριν λίγες ημέρες.

Η συνάντηση είχε αποφασιστεί όταν Πούτιν και Μέρκελ είχαν βρεθεί στο Παρίσι τον Δεκέμβριο.

Η Άνγκελ Μέρκελ αναμένεται να προσπαθήσει να πιέσει την Ρωσία να σταματήσει την επέλαση του Χαλίφα Χαφτάρ. Αν και η Μόσχα απηύθυνε, τις προηγούμενες ημέρες, έκκληση μαζί με την Τουρκία για κατάπαυση του πυρός, δεν «καίγεται» κιόλας, αφού οι Ρώσοι εθελοντές συνεχίζουν να πολεμούν κανονικά στο πλευρό του LNA, εναντίον των ισλαμιστών.

Ο Χάφταρ μάλιστα απέρριψε την εκεχειρία και τόνισε την Πέμπτη ότι η επιχείρησή για την κατάληψη της Τρίπολης θα συνεχιστεί.

Η κλιμάκωση της έντασης στη Λιβύη είναι ένας από τους βασικούς λόγους της συνάντησης Μέρκελ- Πούτιν, επιβεβαίωσε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Το Βερολίνο σκοπεύει να παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή στην κρίση, καθώς δεν επιθυμεί η Λιβύη να μετατραπεί «σε δεύτερη Συρία».

Με την ευκαιρία αυτή η Γερμανία καγκελάριος αναμένεται να καλέσει τον Ρώσο πρόεδρο σε μια διάσκεψη για τη Λιβύη που θα πραγματοποιηθεί αργότερα τον Ιανουάριο στο Βερολίνο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Στη διάσκεψη αυτή, στην οποία μετέχει και η Τουρκία, θα επιχειρηθεί να βρεθεί «πολιτική λύση» στο πρόβλημα της Λιβύης, σύμφωνα με τα όσα επιθυμεί η Άγκυρα και το φιλότουρκο καθεστώς της Τρίπολης.

Φυσικά κάτι τέτοιο είναι εντελώς ενάντια στα συμφέροντα της Ελλάδας, αφού σε περίπτωση κοινής κυβέρνησης οι τουρκολιβυκές συμφωνίες για την ΑΟΖ θα ισχύσουν κανονικά.

Επιπλέον το άγχος των Ευρωπαίων (και οι Ιταλοί υποστηρίζουν τους ισλαμιστές) για «πολιτική λύση», τους έπιασε τη στιγμή που τα στρατεύματα του Χ.Χαφτάρ έχουν μπει στην Τρίπολη και βρίσκονται 6-3 χιλιόμετρα από τη θάλασσα! 

Ο λόγος που οι Ιταλοί προσπαθούν να διασώσουν το καθεστώς είναι ότι η ιταλική ΕΝΙ έχει κλείσει συμφωνία για τα πετρέλαια της Λιβύης. Το ίδιο και οι Γερμανοί οι οποίοι υπέγραψαν συμφωνία το Δεκέμβριο! 

Η Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να φτάσει στο Κρεμλίνο στις 14.30 τοπική ώρα, σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, ενώ κατά τις 17.00, θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου, ύστερα από την οποία η Γερμανίδα Καγκελάριος θα επιστρέψει στο Βερολίνο.

https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/836676_synantisi-vpoytin-kai-amerkel-sto-kremlino-sto-epikentro-tis

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα