«Το σχίσμα των Ρεπουμπλικάνων σε Εποικοδομητικούς και Κατεδαφιστικούς ρίχνει νερό στο μύλο του Μακρόν»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου [email protected] www.kalkis.eu

Η ένταση κλιμακώνεται και πάλι μεταξύ των Γάλλων  Ρεπουμπλικάνων και εκείνων που, όπως o Thierry Solère, επέλεξαν να συγκροτήσουν μια κοινοβουλευτική ομάδα, ονόματι «οι Εποικοδομητικοί» (Constructifs), που δηλώνει  έτοιμη να υποστηρίξει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες προετοιμάζει η κυβέρνηση του Emmanuel Macron και που δεν είναι φυσικά αντίθετες με την ιδεολογία τους, π.χ. η αναθεώρηση του γαλλικού Κώδικα Εργασίας. Σήμερα το πρωί σε συνέντευξη στο κανάλι BFMTV, ο βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων Eric Ciotti, θεωρούμενος από τους σκληροπυρηνικούς,  απαίτησε από το αρμόδιο κομματικό τους όργανο την εκδίωξη των Εποικοδομητικών από το κόμμα

.

Και μόνο η επωνυμία της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας οι “Εποικοδομητικοί” αφήνει να εννοηθεί ότι οι Ρεπουμπλικάνοι μάλλον θα ακολουθήσουν στείρα αντικυβερνητική αντιπολίτευση, ως «Κατεδαφιστικοί». Η σταγόνα που έκανε να ξεχειλίσει το ποτήρι και να αρχίσουν τα δεξιά «συντροφικά μαχαιρώματα» ήταν η εκλογή την Τετάρτη του Thierry Solère από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης Edouard Philippe, ως Κοσμήτορα της Βουλής, θέση περιζήτητη από τον Eric Ciotti, ο οποίος απαιτεί τώρα τον αποκλεισμό (διάβαζε διαγραφή) των Εποικοδομητικών από τους Ρεπουμπλικάνους. Και τούτο διότι οι «Εποικοδομητικοί» είναι  έτοιμοι να βοηθήσουν την νέα κυβέρνηση.

O «Thierry Solère είναι ένας επαγγελματίας της προδοσίας. Χθες βράδυ εισέπραξε τα μερίσματα σε υψηλές τιμές», είπε βιτριολικά σήμερα το πρωί ο Eric Ciotti στo κανάλι BFM TV. «Οι Εποικοδομητικοί είναι οι μασκαρεμένοι συνεργοί της εξουσίας, ασχολούμενοι με τους χαμηλούς ελιγμούς της», κατήγγειλε ο ίδιος.  Το γεγονός ότι ο Thierry Solère δεν είχε απέναντί του (στην εκλογική του περιφέρεια εννοεί) κανένα συν-υποψήφιο του κόμματος En Marche για να τον αντιμετωπίσει στις τελευταίες εκλογές, δείχνει ότι τα «κάνανε πλακάκια», συνέχισε.

«Θέλω όπως και πολλοί άλλοι από εμάς, όπως και τα περισσότερα ενεργά μέλη μας, εκείνοι που αποφάσισαν να μην κάθονται στα έδρανα της κοινοβουλευτικής μας ομάδας  των Ρεπουμπλικάνων (LR) στο Κοινοβούλιο,  να μην αποτελούν πλέον μέρος της πολιτικής μας οικογένειας», δήλωσε ο εν λόγω βουλευτής της περιοχής Alpes Maritimes. Ο ίδιος είπε ότι θα ζητήσει, κατά τη διάρκεια του Πολιτικού Γραφείου των Ρεπουμπλικάνων στις 11 Ιουλίου, την εξαίρεση του Thierry Solère και 15 άλλων βουλευτών που βρίσκονται πλέον στην ομάδα των Εποικοδομητικών.

Οι βουλευτές Franck Riester και Pierre-Yves Bournazel, που εκλέχθηκαν με τους Ρεπουμπλικάνους,  είναι επίσης μέλη των Εποικοδομητικών, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien.

Επιπλέον, ο Eric Ciotti κατήγγειλε επίσης τη σύγκληση από τον Macron του Κοινοβουλίου  στο Κογκρέσο, μια ημέρα πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις του Edouard Philippe. «Επέλεξε την παραμονή της πολιτικής ομιλίας του Πρωθυπουργού, κάτι που δεν είναι ανώδυνο. Αυτό απλά σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός έχει εντελώς υποβιβαστεί σε ένα δευτερεύοντα ρόλο», είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο,  «δεν υπάρχει πλέον Πρωθυπουργός. Ο ρόλος του ήταν να διαλύσει τη Δεξιά. Αυτό ήταν όλο. Αυτή είναι η μόνη αποστολή του. Για τα υπόλοιπα, δεν χρησιμεύει σε τίποτα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας  κάνει τα πάντα. Θα το αποδείξει και την προσεχή Δευτέρα, για άλλη μια φορά».

Θα μπορούσα να κλείσω εδώ το άρθρο μου γράφοντας : «το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη», στον Eric Ciotti. Είχα γράψει εξάλλου στις 19-5-2017 για την «Κυβέρνηση διεμβολισμού και προεκλογικής μάχης του Μακρόν», https://www.anixneuseis.gr/?p=168004. Δεν φανταζόμουν όμως τότε τις σημερινές οδύνες που περνάει το πάλαι ποτέ τεράστιο κόμμα του Charles de Gaulle, εξαιτίας της τελευταίας ήττας του.

Και ύστερα σου λένε πολλοί αναλυτές ότι ο μεγάλος χαμένος των τελευταίων γαλλικών εκλογών είναι το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο πλέον αποκαλείται «Νέα Αριστερά». Και βέβαια το τελευταίο έπαθε πανωλεθρία. Ήταν όμως αναμενόμενη από όλους, μετά από την θεωρηθείσα αποτυχημένη πενταετία του Ολάντ. Όταν όμως οι πάντες προέβλεπαν τη νίκη δια περιπάτου του François Fillon, μετά την αναπάντεχη επικράτησή του στις ενδοπαραταξιακές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων, πώς θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τελικά την ήττα τους σήμερα ; Μήπως εκατόμβη ;

 

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα