«Το ΚΚ Γαλλίας αποδοκιμάζει την έλλειψη σεβασμού του προσωποπαγούς κόμματος του Jean-Luc Mélenchon»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ‘Αλκη Καλλιαντζίδη Οικονομολόγου [email protected]  www.kalkis.eu

Σας είχα υποσχεθεί σε δυο προηγούμενα άρθρα μου στις Ανιχνεύσεις ότι θα σας σκιαγραφήσω σταδιακά όλα τα γαλλικά κόμματα που διαθέτουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση  στη γαλλική Εθνοσυνέλευση ή Γερουσία για να σχηματίσετε μια πληρέστερη εικόνα για το πολιτικό γίγνεσθαι της Γαλλίας στην περίοδο του Emmanuel Macron. Και τούτο διότι αυτή η χώρα-εταίρος νομίζω ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο (θετικό ή αρνητικό κατά το πώς προσεγγίζει τα θέματα ο καθένας μας) σε κρίσιμες στιγμές της Ελλάδας. Μας επηρεάζει, είτε μας αρέσει είτε όχι. Ούτε θεωρώ τυχαίο ότι σε λίγες μέρες ο πρωθυπουργός μας συναντιέται με τον Γάλλο πρόεδρο στην Αθήνα.

Στις 29-07-2017 είχα ασχοληθεί με το «Εθνικό Μέτωπο»: https://www.anixneuseis.gr/?p=172071

Στις 07-08-2017 είχα προσεγγίσει το προεδρικό κόμμα «Η Δημοκρατία Εμπρός» : https://www.anixneuseis.gr/?p=172632

Σήμερα θα σας γνωστοποιήσω την ακατανόητη, για μένα, πικρία του Κομμουνιστικού  Κόμματος Γαλλίας (ΚΚΓ)  έναντι στον συμπράξαντα εταίρο του στις τελευταίες προεδρικές εκλογές Jean-Luc Mélenchon και του προσωποπαγούς σχηματισμού του «Ανυπότακτη Γαλλία», όπως την εξέφρασαν παρακάτω διάφορα στελέχη του ιστορικού ΚΚΓ στον δημοσιογράφο Yves Tréca-Durand του ηλεκτρονικού  LE MONDE στις 26-08-2017.

Ας θυμηθούμε όμως προηγουμένως ότι το ΚΚΓ δεν κατέβασε δικό του υποψήφιο πρόεδρο, κάτι που σχεδόν πάντοτε έκανε (εκτός από την 1η προεδρική νίκη του François Mitterrend με το «κοινό πρόγραμμα», από ό,τι θυμάμαι) στο μακρόχρονο παρελθόν του. Συντάχθηκε πίσω από τον Jean-Luc Mélenchon για να ενισχυθεί η δική του υποψηφιότητα που έφτασε στο αξιοσημείωτο ποσοστό 19,58% των ψηφισάντων Γάλλων κατά τον 1ο γύρο. Και την πάτησε από το ίδιο το εκλογικό βράδυ! Ενώ δηλαδή ο Γραμματέας του ΚΚΓ από την τηλεόραση France 2 καλούσε ξεκάθαρα τους ψηφοφόρους να καταψηφίσουν την Marine Le Pin στο 2ο γύρο, ο   Jean-Luc Mélenchon σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων είπε ότι «θα ρωτήσει τη γνώμη των μελών και φίλων της «Ανυπότακτης Γαλλίας» μέσω του ιστοτόπου της και μετά θα καθορίσει τη στάση του»! Δηλαδή άλλα λόγια να αγαπιόμαστε και το πρώτο άμεσο άδειασμα των συνοδοιπόρων του κομμουνιστών. Απορώ με την αφέλειά τους. Ο αρχικά τροτσκιστής (δεν εννοώ εδώ ότι είναι αδίκημα το να είσαι τροτσκιστής) Jean-Luc Mélenchon τους ήτανε γνωστός, όπως και η μακρά διαχρονική ασταθής πορεία του μέσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και έξω από αυτό.

Δεν διέγνωσαν εγκαίρως ότι πρόκειται περί ενός περιδιαβαίνοντος Πολιτικάντη που εκμεταλλεύεται την επιφανειακή και θεατρική ρητορεία του η οποία αγγίζει τα όρια του Λαοπλάνου ; Είναι τυχαίο που το 59% των ερωτηθέντων Γάλλων δήλωσε στην τελευταία δημοσκόπηση της περασμένης Κυριακής ότι μόνον αυτός θα μπορούσε να ενσαρκώσει σήμερα την πραγματική αντιπολίτευση έναντι του Emmanuel Macron; Κι ας έχει μόνο 17 έδρες στην Εθνοσυνέλευση και καμία στη Γερουσία ; Κι ας έχει σχηματίσει στην Εθνοσυνέλευση ξεχωριστή κοινοβουλευτική ομάδα, αντί για  κοινή κοινοβουλευτική ομάδα με το ΚΚΓ; Κι ας έχει καλέσει διασπαστικά ο Jean-Luc Mélenchon τους Γάλλους να διαδηλώσουν στις 23 Σεπτεμβρίου, αντί στις 12 Σεπτεμβρίου 2017 (που τους καλεί η φιλοκομμουνιστική συνδικαλιστική οργάνωση CGT), ενάντια στην επικείμενη μεταρρύθμιση του γαλλικού «Κώδικα Εργασίας» ;

Οι Γάλλοι κομμουνιστές εγκαλούν τον Jean-Luc Mélenchon ότι δεν καταδέχθηκε να στείλει έναν εκπρόσωπο στην παραδοσιακή σύναξή τους του Αυγούστου. Κάτι που έκαναν  οι οικολόγοι   Europe Ecologie-Les Verts και το κίνημα  Mouvement du 1er juillet  του Benoît Hamon.

 «Υπάρχει έλλειψη σεβασμού, είναι σαφές», υπενθυμίζει ήρεμα ο Pierre Laurent, γραμματέας του κόμματος, που προτιμάει να μην επιμείνει σε αυτήν την απουσία. «Δεν με ενδιαφέρει πολύ να ξεκινήσω αυτή τη διαμάχη. Η Ανυπότακτη  Γαλλία πιστεύει ίσως ότι είναι σε θέση να ενσαρκώσει μόνη της όλες τις διαφορετικές αντιπολιτεύσεις. Είναι λάθος. Εμείς θα συνεχίσουμε να προσεγγίζουμε όλες τις αριστερές δυνάμεις».

Θέλετε άλλα σχετικά κατατοπιστικά σχόλια, άλλων συντρόφων του Pierre Laurent για «το πνεύμα συνεργατισμού» του λαοπρόβλητου Jean-Luc Mélenchon που δηλώνει «έτοιμος να κυβερνήσει τη Γαλλία» όχι με το μοντέλο του Εκουαδόρ και της Βενεζουέλας ;

Ο επικεφαλής της ομοσπονδίας του ΚΚΓ της περιοχής Maine-et-Loire είναι πιο δεικτικός. «Είναι τρομακτικό», λέει ο Alain Pagano. «Το ότι ο Jean-Luc Mélenchon έχει μια στρατηγική να εδραιώσει την ηγεμονία του στην αριστερά, μπορώ να το καταλάβω. Θα έπρεπε όμως να ξαναδιαβάσει τον Mitterrand, το είδωλό του. Εκείνος μόχθησε για να συνενώσει την αριστερά. Όσοι θέλουν να πορευθούν  μόνοι τους, συμβάλλουν στο συλλογικό ναυάγιο».

«Προς το παρόν, το κόλπο του είναι νέο, είναι ελκυστικό» λέει ο Adrien, ο 25χρονος συντονιστής του Κινήματος των νέων κομμουνιστών Γαλλίας. «Τα πάντα  είναι δομημένα γύρω από το άτομό του και τη στενή φρουρά του. Δεν είμαι βέβαιος ότι είναι υγιές για να οικοδομηθεί μια βιώσιμη στρατηγική. Δεν μπορούμε μόνο να κάνουμε τους κλόουν στη Εθνοσυνέλευση  επί πέντε χρόνια μέχρι να ωριμάσει το φρούτο και να πέσει. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν τώρα, ώστε να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων».

«Αυτή η απουσία είναι μια έλλειψη εξυπνάδας», δήλωσε ο Jacky nin, πρώην ευρωβουλευτής και δήμαρχος του Calais, ο οποίος ήρθε να μιλήσει στην κομμουνιστική σύναξη για το λεπτό ζήτημα των μεταναστών. «Εάν ήταν υποψήφιος για την προεδρία το 2017 ο Mélenchon, ήταν και επειδή υποστηρίχθηκε από τους κομμουνιστές. Δεν μπορούμε να δίνουμε μαθήματα σε όλους, αρνούμενοι την συσπείρωση. Εάν παραμείνει  ο καθένας μόνος του, θα είμαστε άχρηστοι».

Χρειάζεστε άλλα σχόλια για να καταλάβετε τι εστί πολιτικά ο Jean-Luc Mélenchon ; Δεν το νομίζω. Χρειάζεστε άλλες μαρτυρίες για το τι εστί ο πολιτικός οπορτουνισμός αλλά και το «αλάνθαστο κριτήριο» των Λαών;

Πολύ τυχεράκιας είναι νομίζω ο Emmanuel Macron, αν αξιοποιήσει την διαλυμένη αντιπολίτευσή του.

Ο ‘Αλκης Καλλιαντζίδης είναι οικονομολόγος

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα