Το Ιράν, «ενοχλημένο», έκανε διάβημα στην Αθήνα -Αύριο τηλεφώνημα Δένδια στον Ζαρίφ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ13|01|2020 | 16:34


Τηλεφωνική επαφή θα έχουν την Τρίτη Δένδιας – Ζαρίφ /Φωτογραφία: /AP Photo/Rafiq Maqbool
Αδάμος Ζαχαριάδης

Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Νίκου Δένδια με τον Ιρανό ομόλογό του Τζαβάντ Ζαρίφ.

Όπως ενημέρωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά το διάβημα που έστειλε το Ιράν στην Ελλάδα, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στην περιοχή. Σύμφωνα με όσα είπε ο Έλληνα Υπουργός Εξωτερικών, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, η τηλεφωνική επικοινωνία θα γίνει αύριο το πρωί. «Υπήρξε διάβημα προς την Ελληνική Πρεσβεία στην Τεχεράνη και ζητήθηκε από τη ιρανική πλευρά συνομιλία του κ. Zarif μαζί μου. Με μεγάλη χαρά θα συνομιλήσω με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, άλλωστε έχουμε συναντηθεί στη Νέα Υόρκη. Προτάθηκε σαν χρόνος σήμερα το απόγευμα στις 17:30. Είναι ο χρόνος που ο φίλος Υπουργός της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επισκεφθεί τον Πρωθυπουργό και πρέπει να είμαι εγώ εκεί. Άρα, η συνομιλία μου με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν θα γίνει πιθανότατα αύριο το πρωί», είπε ο κ. Δένδιας.

Σημειώνεται ότι το πρωί του Σαββάτου, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο OPEN, ο κ. Δένδιας επιβεβαίωσε ότι η Πρεσβεία του Ιράν έχει προβεί σε διάβημα για τα όσα δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στις ΗΠΑ αναφορικά με τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί. Ο υπουργός Εξωτερικών δεν προχώρησε σε αποκάλυψη του περιεχομένου του διαβήματος, σημειώνοντας ότι εκκρεμεί η επικοινωνία του με τον κ. Ζαρίφ. «Μάλιστα, υπήρξε διαμαρτυρία από την πλευρά του Ιράν, δεν έχω δει το κείμενο και θα έχω νομίζω σε λίγη ώρα τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, ο οποίος ζήτησε να μου μιλήσει. Τον ξέρω τον κ. Zarif, έχουμε συναντηθεί στη Νέα Υόρκη, είναι ένας ιδιαιτέρως ευφυής άνθρωπος, καταλαβαίνει ποια είναι η ευρύτερη ελληνική τοποθέτηση, καταλαβαίνουμε εμείς γιατί το Ιράν θέλει σε αυτή τη συγκυρία να μας θέσει τα θέματα με τον τρόπο που αυτό τα βλέπει, θα δούμε τι έχει να μου πει. Με χαρά πάντως θα τον ακούσω.», σημείωσε ο κ. Δένδιας, το Σάββατο, στο Open.

Ας σημειωθεί ότι μιλώντας στο think tank Atlantic Council στην Ουάσιγκτον, ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει το εξής σχόλιο για τη δολοφονία Σουλεϊμανί: «Πρώτον, είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ. Στεκόμαστε στο πλευρό των συμμάχων μας σε δύσκολες περιόδους. Καταλαβαίνω πως η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση ότι υπάρχουν ευρείες ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση και πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να γίνουν κινήσεις που θα αποκλιμακώσουν την ένταση. Είχαμε και ακόμα έχουμε πολύ στενούς δεσμούς με τον Αραβικό κόσμο και θεωρούμε τους εαυτούς τίμιους παίχτες στην περιοχή, αλλά δεν ξεχνάμε ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας και πού ανήκουμε γεωπολιτικά».

Επιστολή Πρεσβείας Ιράν για βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Παράλληλα, σε μία κίνηση που προκαλεί εντύπωση, το Τμήμα Τύπου της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, έστειλε επιστολή στην εφημερίδα «Καθημερινή», στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Αθήνα αναφορικά με πιθανή χρησιμοποίηση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα σε επίθεση στο Ιράν.

«Κύριε διευθυντά

Αναφορικά με το άρθρο του κ. Βασίλη Νέδου στο φύλλο της Κυριακής (5/1/2020), με τίτλο «Ανησυχία στην Αθήνα για την κλιμάκωση ΗΠΑ – Ιράν» και συγκεκριμένα τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα θα έχει κάποια συμμετοχή σε ενδεχόμενη αμερικανική επέμβαση κατά του Ιράν, θα θέλαμε να παραθέσουμε τα παρακάτω:

Λαμβάνοντας υπόψη τις φιλικές παραδοσιακές και ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών Ιράν και Ελλάδος και την απουσία οποιασδήποτε διαφοράς και έντασης μεταξύ τους στους τελευταίους αιώνες, πιστεύουμε ότι η τοποθέτηση αυτή δεν μπορεί να είναι επίσημη θέση της κυβέρνησης της Ελλάδος και οι φιλικές και ιστορικές μας σχέσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον.

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει δηλώσει πολλές φορές ότι επιθυμεί φιλικές και ισότιμες σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά δεν πρόκειται να μείνει αδιάφορη και με σταυρωμένα χέρια απέναντι σε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια κατά της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Είναι προφανές ότι η Τεχεράνη θα σταθεί ηρωικά απέναντι σε οποιαδήποτε παραβίαση και προσπάθεια επιβολής πολέμου και θα δώσει αποφασιστική απάντηση στους εισβολείς. Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι σε περίπτωση επιβολής πολέμου κατά της χώρας από την Αμερική, η διάθεση βάσεων από οποιαδήποτε χώρα στον αμερικανικό εισβολέα θα θεωρηθεί εχθρική ενέργεια και το Ιράν διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει με σαφή και αποφασιστικό τρόπο».

Δένδιας για Λιβύη: Μας ενδιαφέρει η αναγνώριση της ακυρότητας των Μνημονίων Άγκυρας – Τρίπολη

Όσον αφορά τις εξελίξεις στη Λιβύη, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι τα μνημόνια της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, τόνισε παραβιάζουν προδήλως το διεθνές δίκαιο, είναι άκυρα και ανυπόστατα και δεν παράγουν οποιοδήποτε έννομο αποτέλεσμα και προσέθεσε: «Δεν επιχειρούν μόνο το σφετερισμό κυριαρχικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών στη Μεσόγειο, αλλά και λειτουργούν αποσταθεροποιητικά, τόσο για την ίδια τη Λιβύη όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου». Σε ερώτηση σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ . Δένδιας υπογράμμισε ότι για την Ελλάδα καθοριστική σημασία δεν έχει μόνο η ειρήνευση σε μία χώρα της Μεσογείου αλλά και η αναγνώριση του ανυπόστατου και της ακυρότητας των δύο μνημονίων. Προς αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, υπογράμμισε ότι το επόμενο διάστημα θα έχει επαφής με τις ηγεσίες του Μαρόκο, της Αλγερίας και της Τυνησίας.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/iran-enohlimeno-ekane-diabima-stin-athina-ayrio-tilefonima-dendia

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα