Τεχνοκράτες ΗΠΑ στη Λευκωσία – Οι στόχοι της επίσκεψης

4/2/20 | 0 | 0 | 77 εμφανίσεις
  04 Φεβρουαρίου 2020, 5:00 πμ
Διπλό στόχο έχει η επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Φράνσις Φάνον, στην Κύπρο. Ο πρώτος του στόχος είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας σε επίπεδο 3+1, γι’ αυτό και θα συνοδεύεται από ομάδα υψηλόβαθμων αξιωματούχων σε θέματα ακτοφυλακής και ασφάλειας. Δεύτερος στόχος είναι να στείλει το μήνυμα (με αποδέκτη πρωτίστως την Τουρκία) ότι αυτό το μοντέλο συνεργασίας που προωθείται από Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ θα πρέπει να το ακολουθήσουν κι άλλες χώρες της περιοχής.
Ο αρμόδιος για θέματα ενέργειας υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ φτάνει απόψε στην Κύπρο και αύριο θα έχει μια μέρα γεμάτη από επαφές. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, μαζί με τον Φ. Φάνον θα έρθουν στην Κύπρο δύο γενικοί διευθυντές με αρμοδιότητες στα θέματα ακτοφυλακής και περιβάλλοντος. Κίνηση, η οποία θεωρείται από όλους τους εμπλεκόμενους ως πολύ σημαντική.
Οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι θα παρακαθήσουν σε δύο αντίστοιχες συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν αύριο στη Λευκωσία. Η πρώτη σύσκεψη θα ασχοληθεί με θέματα ασφάλειας των γεωτρήσεων και η δεύτερη με θέματα περιβάλλοντος. Αμφότερες θα συζητήσουν πιθανά προβλήματα και κινδύνους που μπορεί να προκύψουν στις πλατφόρμες εντός της θάλασσας. Στις συνεδρίες αυτές θα συμμετέχουν τα αρμόδια τμήματα θαλάσσιας ασφάλειας και περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ισραήλ και της Ελλάδας. Με την παρουσία και των αξιωματούχων από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με την έναρξη της λειτουργίας των ομάδων εργασίας, η συνεργασία 3+1 προχωρά από το πολιτικό στο τεχνοκρατικό επίπεδο και αποκτά σάρκα και οστά.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Φράνσις Φάνον, κατά τις συναντήσεις που θα έχει με τους υπουργούς Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη και Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, θα φροντίσει να στείλει και συγκεκριμένα μηνύματα προς την κατεύθυνση της Τουρκίας. Κυρίως ότι το μοντέλο συνεργασίας των τριών χωρών θα πρέπει να το αντιγράψουν κι άλλες χώρες της περιοχής. Θα πρέπει, παράλληλα, να σημειωθεί ότι η συμμετοχή τεχνοκρατών από τις τέσσερις χώρες οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στο ότι ήθελαν οι ΗΠΑ να συνδυαστεί με την επίσκεψη Φάνον στην Κύπρο.
  Ανδρέας Πιμπίσιης   

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 


Το σχόλιο της ημέρας

    30/3/20 | (3 σχόλια)
    Η κυβέρνηση με διαρροή ειδήσεων ετοιμάζει τον κόσμο για μειώσεις. Είναι κάτι που το περιμέναμε. Αυτήν την φορά αν γίνει οτιδήποτε θα πρέπει να αρχίσει απο το μισθό του πρωθυπουργού, των υπουργών, των κρατικών στελεχών, των βουλευτών των κομμάτων, και ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας