«Σύμφωνο φιλίας» Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου εξετάζει η Αθήνα για το Κυπριακό

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις 

imagehandler-1
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θέλει να θέσει η ίδια την ατζέντα των συνομιλιών για την εξεύρεση μίας νέας ισορροπίας με την Τουρκία  
Γιάννης Μακρυγιάννης
Με το Μέγαρο Μαξίμου να φέρεται ότι εξετάζει την ιδέα για υπογραφή «συμφώνου φιλίας» Ελλάδας – Τουρκία – Κύπρου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συνεχίζουν τις εντατικές διαβουλεύσεις και επαφές, ενόψει της πολυμερούς διάσκεψης, πόυ θα γίνει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου.
Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος επικοινώνησε χθες με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, αναμένεται να έχει σήμερα τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα ‘Ανγκελα Μέρκελ, ενώ ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί το απόγευμα στο υπουργείο Εξωτερικών με τον με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Άιντε.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θέλει να θέσει η ίδια την ατζέντα των συνομιλιών για την εξεύρεση μίας νέας ισορροπίας με την Τουρκία και να αξιοποιήσει τη διεθνή συγκυρία για την εμπέδωση μίας σταθερής και εποικοδομητικής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, ελπίζοντας ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα περάσουν σε μία δημιουργική φάση, μακριά από εντάσεις. Προς τούτο φέρεται να προωθεί την πρόταση για υπογραφή ενός συμφώνου φιλίας και μη επίθεσης, ανάμεσα σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρου, με τις πληροφορίες να λένε ότι ήδη η Λευκωσία βλέπει θετικά την ιδέα αυτή της Αθήνας. Πρόκειται για μια πρόταση που είχε διατυπώσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και μεταξύ άλλων στο σύμφωνο θα προβλέπεται ότι δεν υπάρχουν επεμβατικά δικαιώματα μεταξύ των τριών χωρών, ενώ θα δημιουργείται και ένα πλαίσιο συνεργασίας για αλληλοβοήθεια σε μείζονες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή άλλων θεμάτων, όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Την πρόταση αυτή αναμένεται να συζητήσει ο κ. Τσίπρας και με τους πολιτικούς αρχηγούς κατά τις συναντήσεις που θα έχει τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πρώτο Θέμα
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα